Stefan Löfven varnar: Då är demokratin i fara

Löfven riktar ny kritik mot Ulf Kristerssons närmande till SD.
Stefan Löfven intervjuas av SVT:s Anders Holmberg.
Foto: SVT / Skärmdump
Statsminister Stefan Löfven (S).a
Foto: SVT / Skärmdump
Stefan Löfven i 30 minuter i SVT.
Foto: SVT / Skärmdump
SVT:s Anders Holmberg.
Foto: SVT / Skärmdump
Stefan Löfven intervjuas av SVT:s Anders Holmberg.
Foto: SVT / Skärmdump
Ulf Kristersson (M).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Stefan Löfven (S) är orolig för att demokratin är i fara om Sverige får en M-ledd regering som stöder sig på Sverigedemokraterna, säger han i SVT:s program 30 minuter.  

– Kristersson ska inte tro att SD lägger sig och säger: ”Gör du som du vill”. Det kommer SD inte att göra och då är det fara å färde för vårt land, säger Löfven i intervjun.

Uttalandet har mötts av skarp kritik från flera Moderater:

”Stefan Löfven berättar ytterligare en saga. I själva verket handlar det om att säkra ett evigt Socialdemokratiskt maktinnehav genom skrämsel”, skriver Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna på Twitter.

Stefan Löfven oroas över SD:s möjligheter till inflytande i en framtida möjlig regering med Ulf Kristersson som partiledare. 

Han pekar på att Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna allt mer de senaste åren, trots att Ulf Kristersson inför valet 2018 lovade att inte samarbeta med SD. 

Statsministern menar att Sverigedemokraterna kan komma att kräva odemokratiska reformer. 

– Jag är orolig för det, säger han till SVT. 

Löfven om Kristersson: ”Demokrat”

Den senaste tiden har flera tunga socialdemokrater gått till angrepp mot Sverigedemokraterna och Moderaterna. Uttalanden från försvarsminister Peter Hultqvist, justitieminister Morgan Johansson och partisekreteraren Lena Rådström Baastad har fått mycket uppmärksamhet.  

Under intervjun i 30 minuter upprepade Stefan Löfven budskapet. 

– Jag vet inte vilka eftergifter det blir, men det kommer bli eftergifter, sa han. 

Men litar du inte på Ulf Kristerssons demokratiska instinkter? 

– Jag litar på att Ulf Kristersson är demokrat. Men om man sätter sig i det sällskapet, då tar man en rejäl risk. Kristersson ska inte tro att SD lägger sig och säger: ”Gör du som du vill”. Det kommer SD inte att göra och då är det fara å färde för vårt land. 

Exakt vad Löfven ser framför sig att SD skulle genomföra för odemokratiska reformer svarade han inte på. 

– Jag menar att Kristersson inte kommer att få bestämma själv. Då kommer det att bli eftergifter. Jag vet inte vilka eftergifter det blir. Det kommer inte vara så att SD lägger sig och säger: ”Gör ni vad ni vill, så stöttar vi det”. 

Men hur ser er oro ut? 

– Det är därför jag beskriver bland annat Ungern och Polen. Ett parti som har Ungern och Polen som föredöme, och som tycker ”i den riktningen borde Sverige gå”. Då ska man titta hur det ser ut där. Där begränsas rättsväsendets frihet, där begränsas de fria medierna. Då är det i den riktningen som det kommer att gå om man ska bli beroende av ett parti som inte kommer säga ”gör som ni vill”. SD kommer ha sina skarpa krav, det ska alla vara medvetna om. 

Statsvetaren: ”Offensiv statsminister”

Enligt statsvetaren Jenny Madestam var det en ovanligt offensiv statsminister som medverkade i SVT:s 30 minuter. 

– Det var en lite mer offensiv statsminister som vi fick se här. Både när han talade om strategin och kritiken mot regeringens coronastrategin, men också i slutet i intervjun om Sverigedemokraterna och regeringssamarbeten inför nästa val, säger hon till Expressen.

– Jag tror vi kommer se mer av den Stefan Löfven framöver.

Jenny Madestam tar även upp kritiken som riktats mot att Löfven varit återhållsam med att medverka i intervjuer och debatter.

– Det är lite av en svaghet från honom att inte kunna ta snabba puckar och komma med svar på tal. Så det var intressant att han nu ställde upp, säger hon.


Statsvetaren: ”Kommer vara S linje fram till valet”

Jenny Madestam om Löfvens SVT-intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.