Fridolin och Löfven under presskonferensen i dag.
Fridolin och Löfven under presskonferensen i dag.

Stefan Löfven utlyser nyval i mars 2015

Publicerad

Stefan Löfven utlyser nyval.

Beskedet kom på en presskonferens i regeringskansliet klockan 16.50 i dag.

Ledamöterna i Socialdemokraternas partistyrelse fick beskedet i en telefonkonferens minuterna innan budgetomröstningen i riksdagen.

– Jag har hela tiden tagit ansvar, och tänker fortsätta ta ansvar för vårt land, säger Stefan Löfven.

Det var fullsatt i presskonferenssalen Bella Venezia i regeringskansliet när statsminister Stefan Löfven inledde sin presskonferens under onsdagseftermiddagen.

Partikamraterna informerades om hans beslut strax innan omröstningen i riksdagen - där allianspartierna och Sverigedemokraterna tillsammans fällde regeringens budget.

Stefan Löfven inledde med att kalla Sverigedemokraternas agerande för "en bisarr uppvisning".

- Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, sa han.

Extra val 22 mars

Stefan Löfven gjorde sedan klart att han är glad över att det är han som fattar beslut.

– De borgerliga och SD har upprepat sitt mantra: Det där är Stefan Löfvens ansvar. Och jag har tagit ansvar. Jag tänker ta det ansvaret i dag. Jag är glad att de bekräftar att vi fattar beslut, sa han.

Därefter kom beskedet: ett extra val utlyses.

– Den 29 december kommer jag att utlysa ett extra val. Det ska hållas den 22 mars nästa år.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin konstaterade sedan:

– Vi går till val för att vi aldrig kommer låta Sverigedemokraterna diktera villkoren för Sverige. Vi är beredda att ta fajten. Detta kommer att bli ett val som står mellan oss som vill samarbeta och de som vägrar att samarbeta, sa han.

– Vi är en regering, vi har en statsminister och vi har en plan för att möta Sveriges utmaningar på riktigt.

Gustav Fridolin beklagade samtidigt att Sverigedemokraterna drivit fram krisen, och båda partierna säger sig vara redo för en ny om gång.

– Vi är redo för en ny valrörelse, ingen av våra två partier är rädda för detta, säger Gustav Fridolin.

Partierna meddelade även att de kommer att gå till val på en politik som fokuserar på jobb, skolan och klimatet.

Stefan Löfven menade att han gång på gång hade sträckt ut handen för förhandlingar med de borgerliga partierna, senast under gårdagskvällen.

– Om det mot förmodan skulle vara så att några partier vill diskutera, så vet de var jag finns.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag