Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Ingen hjälp till svenska IS-anhängare

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att det inte är säkert att gå in i IS-områden för att hämta hem svenska barn.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har vädjat om hjälp från europeiska länder med att ställa omkring 800 IS-anhängare inför rätta.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Statsministern Stefan Löfven utesluter att hjälpa IS-anhängare med svenskt medborgarskap att komma tillbaka till Sverige.
Foto: JESUS HELLIN / JESUS HELLIN/828/CORDON PRESS / CORDON PRESS
Även utrikesminister Margot Wallström (S) har ställt sig tvekande till att ta hem IS-anhängare med svenskt medborgarskap.
Foto: ASMAA WAGUIH / POLARIS POLARIS IMAGES
Stefan Löfven.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Sverige ska inte hjälpa personer som anslutit sig till IS att komma tillbaka till Sverige.

Det uppger statsministern Stefan Löfven (S) för TT. 

Även inrikesministern Mikael Damberg (S) menar att det är alltför osäkert att hämta hem barnen som är fångade i krigszonen.

– Den svenska regeringen eller UD kan inte ens operera i området, säger Mikael Damberg till SVT:s Agenda.

Under söndagsförmiddagen meddelar statsministern Stefan Löfven (S) att Sverige inte avser att hjälpa IS-anhängare med svenskt medborgarskap att komma tillbaka till Sverige.

Löfven menar också att de som valt att ansluta sig till IS gått emot utrikesdepartementet rekommendationer. 

– Sverige och utrikesdepartementet har sedan 2011 avrått från att resa till den regionen. De som ändå gör det ska inte räkna med någon konsulär hjälp från Sverige, säger Stefan Löfven.

Samtidigt öppnar statsministern för att hjälpa barn till IS-anhängare. Han tycker inte heller att IS-anhängarna ska fråntas sitt svenska medborgarskap.

– Det strider mot internationell rätt, säger han till TT.

Mikael Damberg: ”Inte säkert”

I SVT:s Agenda under söndagskvällen ställer sig Mikael Damberg tvekande till möjligheten att hjälpa svenska barn i IS läger. Enligt inrikesministern kan Sverige och UD inte operera i de riskfyllda zonerna. 

Han pekar också på föräldrarnas – IS-anhängarnas – ansvar för barnens situation.

– Familjen har också ett ansvar för sina barn både att utsätta barnen för den här situationen men också om man är orolig för barnen att ta dem till säkerhet, säger Mikael Damberg till Agenda.

Samtidigt ser han en möjlighet att hjälpa barnen om de kommer till en svensk ambassad.

Rädda Barnens Sverigechef,  Ola Mattsson, menar dock att Damberg tänker fel. 

– Barn har individuella rättigheter. De har inte gjort de val som deras föräldrar har gjort. Med utgångspunkt från det så menar vi att Sverige har en skyldighet från barnkonventionen att möjliggöra för de här barnen att komma hem på ett säkert rätt, säger han till Agenda.

Går emot vädjan från Donald Trump

Det var förra söndagen som USA:s president Donald Trump vädjade till europeiska länder om hjälp med att ställa omkring 800 tillfångatagna IS-anhängare inför rätta. 

Alternativet var att USA skulle behöva släppa dem fria.

Enligt Trump var vädjan rimlig. Flera av de fångna IS-anhängarna tros ha siktet inställt på Europa om de släpps. USA ville inte heller se de allierade länderna infiltreras av IS-medlemmar, uppgav presidenten då.

”Vi gör så mycket och spenderar så mycket – dags för andra att agera och göra jobbet som de är så kapabla att göra. Vi drar oss tillbaka efter att kalifatet är besegrat till 100 procent”, skrev Donald Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1096982979107278850?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1096982979107278850&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Ftrump-ber-europa-om-hjalp-med-fangna-is-anhangare%2F

Norge och Frankrike har öppnat för att hjälpa till

Men från Sveriges håll har Trumps begäran fått ett svalt mottagande. Även utrikesminister Margot Wallström har ställt sig tvekande till att ta hem IS-anhängare med svenskt medborgarskap.

Storbritannien och Danmark har också tvivlat, medan Norge och Frankrike har öppnat för att hjälpa till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.