Stefan Löfven: "Tyst minut på måndag"

En djupt rörd statsminister Stefan Löfven besökte under lördagen den minnesplats som växt fram utanför Åhléns i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
En djupt rörd statsminister Stefan Löfven besökte under lördagen den minnesplats som växt fram utanför Åhléns i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

En djupt rörd statsminister Stefan Löfven besökte under lördagen den minnesplats som växt fram utanför Åhléns i Stockholm.

Där meddelade han att en av regeringen utlyst nationell tyst minut kommer att hållas på måndag klockan 12:00.

Han tackade också de som hjälpt till och arbetat med att rädda liv efter lastbilsattacken.

– I dag sörjer Sverige. Men vi kommer ta oss igenom det här tillsammans, sade han.

Det var strax efter klockan 13:00 som statsminister Stefan Löfven kom fram till den spontana minnesplats som växt fram utanför Åhléns-varuhuset vid Drottninggatan i Stockholm. Han kom till fots efter en promenad från närliggande Hötorget.

Han böjde sig ner vid de blommor och tända ljus som finns vid platsen, och satt en stund tyst innan han reste på sig, och gav ett kort tal.


LÄS MER: Familjen ville inte ha honom i lägenheten


Han började med en kort skadesummering innan han tackade den räddningspersonal, sjukvårdspersonal, polis och de ur allmänheten som efter lastbilsattacken i fredags gjorde sitt yttersta för att rädda liv.

– Man gjorde sitt yttersta för att hjälpa sina medmänniskor. Det var en mycket stark signal och besked från Sverige, menade han.

Löfven: "Vi kommer klara det här"

Stefan Löfven berättade också att det på måndag klockan 12:00 kommer att hållas en minnesceremoni och i samband med det också en tyst minut, utlyst av regeringen.

Statsministern försökte också under sitt tala ingjuta hopp i nationen.

– Vi vet att målet med den här typen av attacker är att sprida skräck och hat i samhället och få oss att bli rädda. Men jag ser ju, liksom ni andra, att under det här dygnet som har gått, så har också Sverige visat sig från sin allra bästa sida, med att hjälpa varandra, stötta varandra och öppna upp sina hem för andra människor. Och det visar också vilken styrka som finns i vårt land. Den styrkan kan ingen någonsin ta ifrån oss, sade han, och fortsatte:

– I dag sörjer Sverige. Men vi kommer ta oss igenom det här tillsammans.


LÄS MER: Väska med sprängmedel hittad i lastbilen


Statsministern berättade också att han under lördagen varit i kontakt med rikspolischefen, chefen för Säpo och samtliga partiledare för en lägesuppdatering.

Löfven och inrikesminister Anders Ygeman har ställt in sin medverkan i den pågående S-kongressen. På plats i Göteborg är finansminister Magdalena Andersson.

– Det är klart att det är speciellt att vara här en sådan här sorgens dag, men samtidigt är det viktigt att fortsätta det demokratiska arbetet, säger Magdalena Andersson.

Finansministern: "En värme i situationen"

Hon var på finansministermöte i Valletta på Malta när det small hemma i Sverige.

– Jag lämnade mötet omedelbart och satte mig i en korridor och funderade över på vad jag som finansminister behövde göra. Sedan höll vi en tyst minut tillsammans. Jag har flera kolleger som har varit med om liknande situationer, från Frankrike, Belgien, Tyskland och Danmark som kunde stötta. Den blev en väldig närhet och värme i situationen.

– Jag säkerställde också att min familj var i trygghet.

Om den politiska debatten som kommer att bli:

– Det ska det vara en debatt och diskussion, det är viktigt. Samtidigt är det viktigt att visa att vi kan stå enade och stå upp tillsammans när sådant här händer.

– Vi kramas alltid när vi träffas, nu är det ett annat djup och allvar i kramarna och självklart kommer det som har hänt att prägla kongressen.

Har du blivit räddare?

– Nej... jag skulle inte påstå det. Vi visste att Sverige i längden inte skulle vara skyddat, utan att något sådant här mycket väl kan hända i Sverige också. Det är något som inrikesministern och statsministern har påtalat flera gånger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.