Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: "Tror att Dawit Isaak lever"

Statsminister Stefan Löfven (S) tror att den svenske journalisten Dawit Isaak lever. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Dawit Isaak har suttit fängslad i 15 år. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN

Statsminister Stefan Löfven (S) tror att den svenske journalisten Dawit Isaak lever.

– Det är det som vi tror oss veta ja, att det med ganska stor sannolikhet är så, säger han till TV4 Nyheterna.

FAKTA

Fakta: Dawit Isaak

Journalisten Dawit Isaak föddes 1964. Han kom till Sverige som flykting 1987, blev svensk medborgare 1992 och bosatte sig i Göteborg med sin familj, men återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit.

Han greps i september 2001 tillsammans med flera andra som riktat kritik mot regeringen i Eritrea. Ingen av dem har anklagats formellt eller fått en rättvis rättegång.

I november 2005 släpptes Dawit Isaak, men tre dagar senare greps han igen och sedan dess sitter han i fängelse. Vare sig svenska myndigheter eller internationella frivilligorganisationer har fått besöka honom i fängelset.

– Ingen kan veta till hundra procent, men det är det vi utgår från, att Dawit Isaak ska blir fri.

I TV4-intervjun svarade Löfven även på frågor om de miljoner som Eritrea får i bistånd.

– Det är inte ett stöd till Eritreas regering, utan det är till folket. Det blir inte bättre där om människor får det sämre, säger statsministern.

På fredagen var det exakt 15 år sedan Dawit Isaak fängslades efter att ha kritiserat regeringen i Eritrea. Han har ännu inte fått någon rättegång – och i går hölls flera manifestationer för att uppmärksamma den svensk-eritreanske journalistens fall.

 

LÄS OCKSÅ: Eritreas besked: Dawit Isaak är vid liv

 

En hölls vid lunchtid på Stockholms centralstation, där bland andra Leif Öbrink från Stödföreningen Free Dawit, Dawits dotter Betlehem Isaak och Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, deltog.

– 15 år är en lång tid, men hoppet är inte ute, sa Kerstin Neld.

– Vi kräver att Dawit Isaak släpps fri och att den svenska regeringen gör allt i sin väg för att få honom fri. Allt annat vore obegripligt, sa Martin Kaunitz, från svenska PEN, som också deltog.

”Jag ställde den kritiska frågan”

Under torsdagen avslöjade Expressen att Eritreas presidentrådgivare Yemane Gebreab under ett privat möte med EU-parlamentarikern Cecilia Wikström i New York, berättade att Isaak lever.

– Jag bad om ett möte med honom i två minuter och vi pratade i en kvart. Han såg mig i ögonen och tog mig i handen. Tidigare har de bojkottat svenska företrädare så detta var förtroendeskapande på alla sätt, säger Cecilia Wikström.

Hon frågade sedan om Dawit var vid liv.

– Jag ställde den kritiska frågan och frågade om Dawit Isaak var vid liv. "Yes, I really believe so”, svarade han.

 

SE OCKSÅ: Journalisternas starka film om Dawit och yttrandefriheten

 

Dawits Isaaks dotter Betlehem Isaak fanns på plats under manifestationen i Stockholm. Hon uttryckte i en intervju med Expressen sin tacksamhet över sin pappas starka vilja att påverka världen.

– På ett sätt är det stor ära att vara dotter till en sådan stor människa som har påverkat och berört så många människor, säger Betlehem Isaak.

Uppslutningen kring Dawit Isaaks fall och för yttrande- och tryckfrihetens värde var stor under fredagen. Med anledning av 15-årsdagen hade SVT låtit producera en film, där journalister från flera stora svenska tidningar berättade varför yttrande- och tryckfriheten är värd att kämpa för.

Bland annat Expressens medicinreporter Anna Bäsén medverkade i filmen.