Statsminister Stefan Löfven (S) tror att den svenske journalisten Dawit Isaak lever. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESStatsminister Stefan Löfven (S) tror att den svenske journalisten Dawit Isaak lever. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven (S) tror att den svenske journalisten Dawit Isaak lever. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Dawit Isaak har suttit fängslad i 15 år. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉNDawit Isaak har suttit fängslad i 15 år. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN
Dawit Isaak har suttit fängslad i 15 år. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN

Stefan Löfven: "Tror att Dawit Isaak lever"

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) tror att den svenske journalisten Dawit Isaak lever.

– Det är det som vi tror oss veta ja, att det med ganska stor sannolikhet är så, säger han till TV4 Nyheterna.

– Ingen kan veta till hundra procent, men det är det vi utgår från, att Dawit Isaak ska blir fri.

I TV4-intervjun svarade Löfven även på frågor om de miljoner som Eritrea får i bistånd.

– Det är inte ett stöd till Eritreas regering, utan det är till folket. Det blir inte bättre där om människor får det sämre, säger statsministern.

På fredagen var det exakt 15 år sedan Dawit Isaak fängslades efter att ha kritiserat regeringen i Eritrea. Han har ännu inte fått någon rättegång – och i går hölls flera manifestationer för att uppmärksamma den svensk-eritreanske journalistens fall.

 

LÄS OCKSÅ: Eritreas besked: Dawit Isaak är vid liv

 

En hölls vid lunchtid på Stockholms centralstation, där bland andra Leif Öbrink från Stödföreningen Free Dawit, Dawits dotter Betlehem Isaak och Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, deltog.

– 15 år är en lång tid, men hoppet är inte ute, sa Kerstin Neld.

– Vi kräver att Dawit Isaak släpps fri och att den svenska regeringen gör allt i sin väg för att få honom fri. Allt annat vore obegripligt, sa Martin Kaunitz, från svenska PEN, som också deltog.

”Jag ställde den kritiska frågan”

Under torsdagen avslöjade Expressen att Eritreas presidentrådgivare Yemane Gebreab under ett privat möte med EU-parlamentarikern Cecilia Wikström i New York, berättade att Isaak lever.

– Jag bad om ett möte med honom i två minuter och vi pratade i en kvart. Han såg mig i ögonen och tog mig i handen. Tidigare har de bojkottat svenska företrädare så detta var förtroendeskapande på alla sätt, säger Cecilia Wikström.

Hon frågade sedan om Dawit var vid liv.

– Jag ställde den kritiska frågan och frågade om Dawit Isaak var vid liv. "Yes, I really believe so”, svarade han.

 

SE OCKSÅ: Journalisternas starka film om Dawit och yttrandefriheten

 

Dawits Isaaks dotter Betlehem Isaak fanns på plats under manifestationen i Stockholm. Hon uttryckte i en intervju med Expressen sin tacksamhet över sin pappas starka vilja att påverka världen.

– På ett sätt är det stor ära att vara dotter till en sådan stor människa som har påverkat och berört så många människor, säger Betlehem Isaak.

Uppslutningen kring Dawit Isaaks fall och för yttrande- och tryckfrihetens värde var stor under fredagen. Med anledning av 15-årsdagen hade SVT låtit producera en film, där journalister från flera stora svenska tidningar berättade varför yttrande- och tryckfriheten är värd att kämpa för.

Bland annat Expressens medicinreporter Anna Bäsén medverkade i filmen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag