Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven talar på SSU-kongressen

Statsminister Stefan Löfven håller tal under SSU:s kongress i Älvsjö i Stockholm.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under talet gick Stefan Löfven hårt åt Alliansens misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven håller tal på ungdomsförbundets SSU:s kongress i Älvsjö. 

– Oseriöst att gå vidare med misstroendeförklaringen mot Hultqvist, säger Löfven.

SSU fyller 100 år och har i helgen haft kongress i Älvsjö utanför Stockholm. Under kongressens sista dag talade statsminister Stefan Löfven till medlemmarna i ungdomsförbundet. 

Under talet går Stefan Löfven hårt åt Alliansens misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. 

– Det är oseriöst att gå vidare med misstroendeförklaringen mot Hultqvist, säger han och menar att beskedet kommer i en redan orolig tid. 

"De missbrukar verktyget"

Under presskonferensen efter talet utvecklar han sitt resonemang och vidhåller att Alliansens handlande är oseriöst. 

–  Det här är att missbruka det här verktyget, jag tycket det. Det är oseriöst att göra på det här viset. Vi kan inte ha en situation när en minoritetsregering hotas av det här hela tiden. 

– Försvarsministern har inget ansvar för något av de berörda departementen, det var det som skilde ut honom, säger statsministern om att Hultqvist sitter kvar. Han fortsätter: 

– Om alla statsråd ska informera om alla statsråds departement blir det väldigt svårt. Det fungerar inte så, då har vi en fullständigt ohållbar situation.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Kommer aldrig bjuda in Sverigedemokraterna" 

Löfven nämner i talet det tuffa parlamentariska läget och gör klart en sak – Socialdemokraterna kommer aldrig förhandla med Sverigedemokraterna. 

– Ett parti har aldrig blivit inbjudna, och kommer aldrig bli. Det är Sverigedemokraterna, säger statsministern och får applåder. 

Under presskonferensen efteråt säger statsministern att blockpolitiken är skadlig för Sverige och att han vill hitta ett sätt att komma över den nuvarande situationen. 

– Låt oss hitta ett sätt att bredda regeringsunderlaget. 

"Sammanhållningen är för dålig" 

Årets tema för SSU:s kongress är jämlikhet. Om detta säger statsministern: 

– Jämlikhet i sig lägger grunden för sammanhållning och gemenskap. Vi har ett stort arbete framför oss. Trots att vi har en stark ekonomi är sammanhållningen för dålig i vårt land, säger han och fortsätter: 

– Här finns den viktigaste uppgiften i dag, för mig som statsministern, för partiet, för hela vår rörelse: vi ska visa att ett annat samhälle är möjligt.

Löfven pratade om kongressen som en uppvärmning inför valet nästa höst och sa att de står inför en mycket viktig politisk strid mot högern.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven pratade om kongressen som en uppvärmning inför valet nästa höst och sa att de står inför en mycket viktig politisk strid mot högern. 

– Nu är det allvar. Aldrig har den svenska modellen utmanats så tydligt som precis nu. Lönebildningen attackeras och välfärdsstaten kritisteras. 

– Nu är de beredda att ta makten från ett rasistiskt oseriöst parti med rötter i nazismen. Det har testats flera gånger i historien, och det har slutat riktigt riktigt illa, säger Löfven om att Anna Kinberg Batra har öppnat för ett samarbete med Sverigedemokraterna. 

SSU fyller 100 

I samband med kongressen firar också SSU sitt hundraårsjubileum. Under söndagskvällen hölls en stor bankett där både S-veteraner och flera av dagens ledande S-politiker deltog


Läs mer: Ygeman festar med sina gamla fiender  


Philip Botström, 26, från Värmland har under kongressen valts om till ordförande – en roll som han har haft sedan 2015.

"Jag känner mig hedrad och stolt över att ha blivit omvald till SSU:s förbundsordförande: det finaste förtroende man som ung socialdemokrat kan få", säger Philip Botström i ett pressmeddelande.


Läs mer: Philip Botström omvald till SSU-ordförande


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.