Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven: Sverige måste höja ambitionen

Stefan Löfven är på besök i Sydkorea.

S-ledaren Stefan Löfven är i Seoul och pratar om den svenska välfärden. Samtidigt hämtar han inspiration från den sydkoreanska utbildningsmodellen.

– Vi behöver höja ambitionerna i Sverige, det betyder mycket att ha konkurrenskraftig utbildning, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraternas partiledare landade i Seoul natten mot söndagen. Sydkorea är ett land som på några decennier lycktas förvandla befolkningen till att vara bland världens mest utbildade. Nu vill Stefan Löfven att Sverige ska gå i Sydkoreas fotspår.

– Vi har lagt i vår budget att inte dra ner de 16 000 platserna, som regeringen vill göra, på högkola och yrkeshögskola. Och på sikt vill vi ha 50 procent, i dag är det runt 42 procent, som har tagit en eftergymnasial utbildning. Vi ska inte dra ner på platserna, vi ska påbörja en successiv uppbyggnad, säger Löfven.

Baksidor

– Nu dras det ner på platserna i en situation då vi har fler än någonsin som söker, samtidigt som det är hög arbetslöshet och högre krav på eftergymnasial utbildning.

Men Lövfen är även medveten om baksidorna med de goda sydkoreanska studieresultaten.

– Nackdelen med att ha för höga ambitioner är att många studenter exempelvis har 60-timmars studier i veckan. Det blir för hårt. Ska det vara hållbart måste man tänka sig för om man ska orka, säger Stefan Löfven och påpekar landets höga självmordsstatisktik.

– Det tyder på att det finns något i samhället som inte är nyttigt. Man måste ha den här balansen genom att ha ambitioner, det måste vi göra i Sverige, men det ska ske på ett uthålligt sätt.

Förutom inspiration till den svenska utbildningen vill Löfven ta med sig en annan sak till Sverige.

– Det har ett samarbete här som liknar det jag kallar för ett innovationsråd. Den politiska ledningen, andra politiker, företag och fackförbund möts regelbundet för att diskutera hur man förbättrar Koreas konkurrenskraft. Detta är en bra idé för Sverige.

Under tisdagen föreläste partiledaren på Hankuk University of Foreign Studies i Seoul om den svenska välfärdsmodellen och tyckte att han fick bra gehör.

– Ja, här finns redan ett stort intresse för Sverige som land. Jag pratade om idén och tankarna bakom välfärdssystemet och om varför i har ansträngt oss för att ha det. Det är många som skulle vilja ha något liknande, säger Löfven och påpekar att han även tog upp utmaningarna som kommer i och med en åldrande befolkning.

Stefan Löfven har tidigare påpekat att Fredrik Reinfeldt borde reagera på norska Höjres samarbete med Fremskrittspartiet. Nu är Reinfeldt i Norge under Nordiska Rådet och träffar Erna Solberg.

Borde Reinfeldt ha sagt något om samarbetet?

– Det ska han avgöra helt och hållet själv. Han får välja själv och får förklara sig om han gör det eller inte, säger Stefan Löfven.

På tisdag kväll åker Löfven vidare till Tokyo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.