Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven svarar på den ryska kritiken

Under fredagen kallade Stefan Löfven och Isabella Lövin till möte. Foto: Axel Öberg
Stefan Löfven svarar nu på den ryske utrikesministerns kritik. Foto: Maxim Shipenkov / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven, S, och Isabella Lövin, MP, mötte de andra partierna för att motverka utländsk påverkan från andra stater inför valet 2018.

På en pressträff efteråt svarade Stefan Löfven på ryske utrikesministerns kritik.

– Lavrov säger att jag sagt att Ryssland med hundra procents säkerhet är involverad i något här. Det har jag aldrig sagt.

Klockan 09 på fredagsmorgonen träffade statsministern och vice statsministern de andra riksdagspartierna för att prata ihop sig inför nästa val.

Partierna har diskuterat hur de kan motverka påverkansaktioner på den svenska valrörelsen.

De 20 mars aviserade Stefan Löfven, S, mötet på DN Debatt:

”Det finns inget som säger att svenska val kommer att vara fredade, tvärtom ser vi redan tecken på försök att påverka svensk politik. Vi genomför nu därför ytterligare insatser för att höja samhällets motståndskraft”.

– Vi har sett det senast i den amerikanska presidentvalrörelsen, säger statsminister Stefan Löfven på pressträffen efter mötet.

"Sverige är inte immunt"

Han fortsätter:

– Sverige är inte immunt. Det förekommer redan i dag påverkansoperationer.

Löfven svarar Lavrov

Statsministern svarade också den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som anklagat Löfven för att vara barnslig efter hans farhågor att Ryssland kan komma att försöka påverka det svenska valet.

– För det första så säger Lavrov att jag sagt att Ryssland med hundra procents säkerhet är involverad i något här, det har jag aldrig sagt. Däremot är det uppenbart att i USA har flera säkerhetstjänster pekat ut att Ryssland var aktiva i den amerikanska presidentvalskampanjen och det har jag refererat till. Flera länder gör den bedömningen, precis som vi, att vi inte kan utgå från att vi är immuna. Oavsett vad det är tänker vi stärka vår motståndskraft och det tänker vi göra, säger Löfven.

Säkerhetspolischefen Anders Thornberg deltog under mötet och informerade om vilka åtgärder partierna bör vidta för att skydda sig.

Säpo och polisen kommer att bjuda in de säkerhetsansvariga till ett möte i maj.

De politiska partierna har ett stort ansvar, säger Isabella Lövin och fortsätter:

– Vi måste försäkra oss om att vår egen valrörelse styrs av egna intressen.

Tidigare i år avslöjade Aftonbladet att en tidigare MP-tjänsteman fått sparken efter misstänkta kopplingar till Ryssland.

Hur ser ni på uppgifterna om MP-tjänstemannen och hur tar ni med er det i diskussionerna?

– Det är naturligtvis något vi tar på största allvar, hela det här komplexet. MP har bra rutiner för de bär frågorna, vi har en tät kontakt med relevanta myndigheter och säkerhetstjänster i de här frågorna. Vi följer det noggrant. Och jag har den största tilltro till att de rutiner som vi har följt här har fungerat bra, säger Isabella Lövin.

Både MP-tjänstemannen och händelser inom Sverigedemokraterna då två tjänstemän lämnat partiet efter att ha pekats ut som säkerhetsrisker, diskuterades på fredagens möte.

– Det har också varit uppe ja, säger Lövin.

– Men inte på det sätt att vi borrat i de här problemen. Det har naturligtvis nämnts. Vi har haft de fallen och därför är det viktigt, som vi diskuterat mer generellt, att se över när man rekryterar människor. Det är inte bara anställda utan det rekryteras ju också ideellt arbetande människor. Det gäller att vara på sin vakt. Men vi ska inte bli nojiga. Vi ska ha en bra öppen debatt inför vår valkampanj, säger Löfven.

Regeringen avsätter 10 miljoner kronor i vårändringsbudgeten till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att stärka förmågan mot IT-angrepp.