Stefan Löfven sågar Reinfeldts förslag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mothugg. S-ledaren Stefan Löfven gillar inte Reinfeldts uttalande i går om fler enkla jobb. "Det är en lönesänkarpolitik".
Foto: JENS L'ESTRADE

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill se fler svenska låglönejobb för att sänka arbetslösheten.

Nu går Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till motattack.

- Tror de att det finns låglönebarn som bara behöver låglöneblöjor? säger han.

Det var på ekonomitoppmötet i Davos som Fredrik Reinfeldt lyfte fram avsaknaden av svenska låglönejobb som ett problem. Han pekar på att 2,5 procent av jobben i Sverige klassas som låglönejobb, vilket är långt färre låglönejobb än i övriga Europa.

- Det har i realiteten inneburit att tröskeln har höjts. Vi behöver fler enkla jobb, vi behöver fler servicejobb, sade statsministern senare i en intervju med Expressen som publicerades i går.

"Pratar i klartext"

Reinfeldts recept mot arbetslösheten bland unga får skarp kritik från Socialdemokraternas partiledare.

- Nu pratar han i klartext. Han ställer sig bredvid Annie Lööf, och det är en lönesänkarpolitik de pratar om. Det är inte den svenska modellen, säger Stefan Löfven.

Utspelet fick också LO att reagera.

- Vi ska inte ha arbetande fattiga i Sverige, personer som jobbar heltid men ändå inte kan försörja sig, säger Lasse Thörn på arbetslivsenheten.

Fredrik Reinfeldt jämför den svenska arbetsmarknaden med bland annat Tyskland, Österrike och Finland. Han konstaterar att Sverige är avvikande med en mycket lägre andel låglönejobb, vilket enligt statsministern påverkar trösklarna att komma in i arbetslivet. Socialdemokraternas Stefan Löfven håller inte med:

- Jag bad mina medarbetare på kansliet titta på om det är så att där man har högst lönespridning har man lägst arbetslöshet och tvärtom. Då kan man konstatera att det inte finns något samband, snarare är det tvärtom. Fler länder som har hög lönespridning har också hög arbetslöshet.

Tydlig skiljelinje

Riksdagens två största partier har fått kritik för att både i retorik och sakfrågor närma sig varandra alltför mycket i kampen om mittenväljarna. I frågan om låglönejobben menar Stefan Löfven att en tydlig skiljelinje uppstått.

- Nu är det väldigt tydligt att det finns två alternativ i svensk politik. Äntligen blev det klart, det jag känt sedan jag var facklig förtroendevald. Att Reinfeldt pratar en sak och gör en annan, men nu pratar även han i klartext, säger Löfven.

Lägst andel låglönejobb i EU i Sverige

Antalet arbetslösa var i december 371 000, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,4 procent. Ungdomsarbetslösheten är dock högre och ligger på 22,6 procent.

Sverige är det EU-land som har lägst andel låg-lönejobb, 2,5 procent. Lettland är det land med störst andel låglönejobb, 27,8 procent av den totala arbetsmarknaden.

Enligt EU:s beräkningar har en låg-avlönad svensk cirka 17 000 kronor i månaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.