Mothugg. S-ledaren Stefan Löfven gillar inte Reinfeldts uttalande i går om fler enkla jobb. "Det är en lönesänkarpolitik". Foto: JENS L'ESTRADE
Mothugg. S-ledaren Stefan Löfven gillar inte Reinfeldts uttalande i går om fler enkla jobb. "Det är en lönesänkarpolitik".  Foto: JENS L'ESTRADE

Stefan Löfven sågar Reinfeldts förslag

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill se fler svenska låglönejobb för att sänka arbetslösheten.

Nu går Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till motattack.

- Tror de att det finns låglönebarn som bara behöver låglöneblöjor? säger han.

Det var på ekonomitoppmötet i Davos som Fredrik Reinfeldt lyfte fram avsaknaden av svenska låglönejobb som ett problem. Han pekar på att 2,5 procent av jobben i Sverige klassas som låglönejobb, vilket är långt färre låglönejobb än i övriga Europa.

- Det har i realiteten inneburit att tröskeln har höjts. Vi behöver fler enkla jobb, vi behöver fler servicejobb, sade statsministern senare i en intervju med Expressen som publicerades i går.

"Pratar i klartext"

Reinfeldts recept mot arbetslösheten bland unga får skarp kritik från Socialdemokraternas partiledare.

- Nu pratar han i klartext. Han ställer sig bredvid Annie Lööf, och det är en lönesänkarpolitik de pratar om. Det är inte den svenska modellen, säger Stefan Löfven.

Utspelet fick också LO att reagera.

- Vi ska inte ha arbetande fattiga i Sverige, personer som jobbar heltid men ändå inte kan försörja sig, säger Lasse Thörn på arbetslivsenheten.

Fredrik Reinfeldt jämför den svenska arbetsmarknaden med bland annat Tyskland, Österrike och Finland. Han konstaterar att Sverige är avvikande med en mycket lägre andel låglönejobb, vilket enligt statsministern påverkar trösklarna att komma in i arbetslivet. Socialdemokraternas Stefan Löfven håller inte med:

- Jag bad mina medarbetare på kansliet titta på om det är så att där man har högst lönespridning har man lägst arbetslöshet och tvärtom. Då kan man konstatera att det inte finns något samband, snarare är det tvärtom. Fler länder som har hög lönespridning har också hög arbetslöshet.

Tydlig skiljelinje

Riksdagens två största partier har fått kritik för att både i retorik och sakfrågor närma sig varandra alltför mycket i kampen om mittenväljarna. I frågan om låglönejobben menar Stefan Löfven att en tydlig skiljelinje uppstått.

- Nu är det väldigt tydligt att det finns två alternativ i svensk politik. Äntligen blev det klart, det jag känt sedan jag var facklig förtroendevald. Att Reinfeldt pratar en sak och gör en annan, men nu pratar även han i klartext, säger Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag