Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: Det behövs inte ny lagstiftning

Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfven, S, vill inte ändra lagen för att komma åt det organiserade tiggeriet, säger han till Expressen. 

– Det är inte ny lagstiftning som behövs men däremot måste vi komma åt problemet med tiggeri för det gör ont för den som ser det men ännu mer för den som tvingas tigga, säger han. 

Statsminister Stefan Löfven, S, har inte tagit del av Gävleborgspolisens kartläggning av EU-migranter som har fått kritik på flera punkter, säger han när Expressen träffar honom i samband med ett pressmöte med Innovationsrådet på regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm.  

- Många blir illa berörda av tiggeriet och det blir jag med. Det är svårt att se människor sitta på gatan och tigga om pengar. Det är en väldigt svår situation för de människorna och människor som ser det blir illa berörda. Det är klart vi måste göra något åt detta, säger han och fortsätter: 

– Det är därför vi har samarbetet exempelvis med Rumänien, de allra flesta kommer från Rumänien, om att de måste ta bättre hand om sina egna medborgare och ge dessa, människor, många av dem är romer, en möjlighet att komma in i samhället i Rumänien. Och det ska vi skriva ett avtal om också, vi jobbar systematiskt med den frågan. 

Moderaterna vill se över lagstiftningen och förbättra möjligheten att förbjuda organiserandet av tiggeri, skrev förra justitieministern Beatrice Ask, M, och partisekreterare Tomas Tobé, M, på DN Debatt för några veckor sedan. 

Men Stefan Löfven vill inte röra lagstiftningen. 

– Vi har inom den lagstiftning som finns i dag den möjligheten. Det kan röra sig om människohandel, eller tvång till tiggeri eller andra saker. Det är inte ny lagstiftning som behövs men däremot måste vi komma åt problemet med tiggeri för det gör ont för den som ser det men ännu mer för den som tvingas tigga, säger han. 

Partikollegan Veronica Palm, S, gruppledare och vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet kommenterar Hela Hälsinglands artikel: 

– Jag blir givetvis upprörd över vad som tycks vara ett cyniskt utnyttjande av människor i fattigdom. Tiggeri är inte ett brott och vi vill inte ändra lagstiftningen. Men koppleri är olagligt i Sverige. Människohandel är också olagligt. Lagbrott ska lagföras men det är ett problem om bevisläget är svårt.

Förändrar detta något för hur regeringen arbetar/bör arbeta?

– Snarare är det en bekräftelse på att det arbete som görs måste fortsätta. Regeringen har tillsatt en nationell samordnare, vars uppgift ju just är att samla in information om läget och att verka stöttande och samordnande för kommuner och andra aktörer som möter dessa människor. Särskilt viktigt är att uppmärksamma den utsatthet som barn riskerar att befinna sig i om de kommer till Sverige. Socialtjänsten har en viktig roll att se till att eventuella barn inte far illa och möjlighet att erbjuda akut bistånd.

Veronica Palm åker själv till Rumänien under nästa vecka för att diskutera frågan. 

– Det räcker inte med en enkel lösning som gör att vi slipper se problemen. Istället måste vi fortsätta arbeta med breda lösningar i frågan om utsatta EU-medborgare. En viktig del är det bilaterala samarbetet med Rumänien. Jag åker själv till Rumänien med talmannen nästa vecka för att bland annat delta i dessa samtal. 

Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson anser att det är för tidigt att bedöma om lagstiftningen behöver skärpas eller inte. 

- Alla hitresta tiggare är oerhört fattiga och utsatta för diskriminering. Oavsett om de reser hit frivilligt eller om det finns inslag av tvång tillhör de Europas allra mest utsatta. Det är väldigt allvarligt om det förekommer brott i samband med tiggeri och av största vikt att sådana brott beivras. Precis som polisen själva beskriver är det svårt att både utreda och lagföra den här typen av brott, säger hon.

- Polismyndigheten tar nu fram en nationell lägesbild och då hoppas vi få en bättre bild av hur vi kan stävja eventuell brottslighet. Först då kan vi avgöra om det behövs ny lagstiftning, bättre samarbete mellan olika länder, mer resurser eller bara hårdare prioritering.

Inte heller Vänsterpartiets Christina Höj Larsen ser någon anledning till att ändra i lagen. 

- Som jag ser det finns det i dag lagstöd för att både bekämpa människohandel och andra sorters utnyttjande som kan förekomma. Det som polisen belyser är att frågan är varför det är svårt att driva den typen av domar. Det är bland annat för att det är extremt resurskrävande och för att människor är i en så utsatt situation så att det är svårt att ha dem som målsägande, säger hon.

Höj Larsen menar att frågan är både svårutredd och komplex.  

- Frågan är vad kartläggningen visar. Polisen är i er artikel inte övertygad om vilken typ av organiserad det är vi talar om.  Det är väldigt viktigt att vi inte tar en sådan kartläggning till intäkt för värsta möjliga scenario där vi skuldbelägger varenda människa som sitter på gatan. Självklart ska vi sätta dit personer som eventuellt utnyttjar andra, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.