Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven (S): Så ska bankerna räddas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen träffar Stefan Löfven i Washington.
Foto: Axel Öberg

WASHINGTON. Stefan Löfven vill se fler gemensamma regler på den europeiska finansmarknaden.

Banksystemet i EU måste stabiliseras.

– Vi kan inte ha en finansiell sektor som drar med sig hela industrin ned, säger Stefan Löfven.

På torsdag möts Europas socialdemokratiska ledare inför fredagens EU-toppmöte om hur man ska försöka dämpa skuldkrisen i euroområdet. Stefan Löfven missar mötet med S-ledarna eftersom han befinner sig i Washington, men diskuterade huvudpunkterna med Europeiska socialdemokratiska partiets ordförande Sergej Stanisjev över telefon på tisdagen.

– Vi måste titta på vad vi kan göra för att stärka banksektorn, vad vi kan göra för att göra den mer stabil, säger Stefan Löfven.

För några dagar sedan uttalade sig S-ledaren om euron och öppnade upp för ett möjligt framtida svenskt inträde.

– Det ligger långt fram i tiden, det är ju inte ens på dagordningen i dag. Men poängen är att om folkomröstningen om x antal år säger att vi vill ha euron, då kan inte vi säga emot, säger Stefan Löfven.

Stärka bankväsendet

Mer aktuellt är frågan om en europeisk centralbank ska kunna fungera som långivare till andra banker och avvärja finansiell panik, och om EU behöver institutioner som övervakar banksystemet.

– Vi behöver mer reglering i den mening att vi inte kan ha en finansiell sektor som spekulerar och sen när det dyker så drar man med sig hela industrin. Jag vet inte om vi ska ha en bank som räddar andra banker, men på något vis måste man stabilisera banksystemet och då kanske det är bättre att man har en insättningsgaranti. Det Socialdemokratiska Europapartiet vill också titta på möjligheterna att separera det man kallar för ”commercial banks” och ”investmentbanks”.

– Det kanske är bättre att man har ett bankväsende som är gjort för investeringar, som har till uppgift att finansiera investeringar och därför inte ge sig på för mycket spekulationer, säger Stefan Löfven.

Fler gemensamma regler

S-ledaren är positiv till att komma överens om att till exempel stärka gemensamma åtaganden om skuldnivån, och till mer gemensamma regleringar eller styrmedel.

– Men däremot är vi väldigt försiktiga med en överstatlig finanspolitik. Att komma överens om satsningar är bra, men att Bryssel ska lägga sig i vår budget är inte okej.

EU-förslag om bankunion

På tisdagen föreslog EU:s högsta ledning införandet av en bankunion och mer av gemensam budgetkontroll.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är kritisk till förslaget.

– Den första frågan vi måste ställa oss är om det här löser Europas grundläggande problem, det tror jag inte, säger han till SVT:s Rapport.

– Det är bra för den som har mycket stora skulder, mindre bra för den som har små skulder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.