Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven reser ut i landet – vill träffa folk

Stefan Löfven i skogen utanför Örnsköldsvik vid ett tidigare tillfälle. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
"Hela Sverige måste känna att man är med", säger Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson / Stella pictures
Stefan Löfven och Anders Ygeman i Göteborg. Foto: Henrik Jansson
Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra planerar för fler inrikesresor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

HALLSTAVIK. Stefan Löfven kickstartar det nya året och rensar almanackan under en vecka för att resa runt i landet och lyssna på "vanligt folk", och Anna Kinberg Batra hakar på trenden. Stefan Löfven är tydlig med vad som utlöst politikernas nyvaknade intresse för landsbygden:

– Inte minst efter Donald Trumps framgång i USA kände jag att vi behöver göra ännu mer, säger Stefan Löfven.

 

LÄS MER: Rödgröna är i kapp alliansen i ny undersökning

Stefan Löfven besökte under onsdagen bruksorten Hallstavik i Norrtälje kommun, en ort med knappt 5 000 invånare där var femte röstade på Sverigedemokraterna i förra valet.

Expressens utsända var de enda journalisterna som bjudits in att följa statsministerns studiebesök på pappersbruket där.

Efter möten med företagsledningen och fackliga representanter, som fått redogöra för både problem och egna politiska idéer, berättade Stefan Löfven om almanackan som rensats.

– Jag sa att jag ville ha en sådan vecka. Hela Sverige måste känna att man är med.

Stefan Löfven: "De är lika viktiga för vårt Sverige"

En av orsakerna är Sverigedemokraternas framgångar, inte minst på mindre orter ute i landet – platser som sällan eller aldrig får besök av ministrar och partiledare.

Vi sitter på Café Blixten i Hallstavik, och det gör vi för att du har bestämt att vi ska göra det. Varför är vi i Hallstavik?

– Därför att vi behöver visa också Hallstavik och andra orter som inte alltid kanske får besök att de är lika viktiga för vårt Sverige. Nu är det hela landet som ska utvecklas. Alla ska känna att de är med i framtidsprojektet Sverige.

Stefan Löfven och Anders Ygeman i Göteborg. Foto: Henrik Jansson

Vi kommer precis från pappersbruket här i Hallstavik. I våras besökte du ett pappersbruk i Lilla Edet. Jag var med när du besökte ett bioraffinaderi i Domsjö. Man kan ju lätt få intryck av att du längtar tillbaka till verkstadsgolvet eller i alla fall till skogen. Stämmer det?

– Jag älskar skogen, och det är ju så att vi har mycket mer att göra med skogen. Och nu håller ju också Sven-Erik Bucht på att utveckla ett skogsprogram, en nationell skogsstrategi. Vi har ju begåvats med detta gröna guld. Vi använder det, men vi kan göra ännu mer, och därför tycker jag det är viktigt att ta del av den verksamheten som skogen bidrar till.

Stefan Löfven fick idén efter Trumps seger

Idén till regeringens nya inriktning fick statsministern nyligen, efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

– Vi behöver göra mer, och därför vill jag spendera en sådan vecka och åka runt i Sverige och ta del av olika landsdelar och olika verksamheten – och framför allt lyssna mer och prata mer med människor, lite mer oförberett.

Han räknar med att samtidigt få kritik, frågor, undringar och synpunkter.

– Att bara sitta så här och ta del av vad som faktiskt diskuteras ute.

Tanken är att detta också ska resultera i konkreta politiska förslag från regeringen.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra planerar för fler inrikesresor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Vi diskuterade halvtidspension"

Statsministern medger att det finns områden där förslag i dag saknas, och han nämner en idé som fördes fram av de fackliga företrädarna i Roslagen.

– Vi diskuterade halvtidspension som en möjlighet. Det skulle kunna vara en möjlighet. Vi måste fundera på hur människor trappar av sitt yrkesliv. Det kanske inte måste vara så att människor kör hundra procent hela tiden och sen ska det vara noll. Det kanske är en sådan sak som gör att fler orkar framåt.

Anna Kinberg Batra planerar också att resa mer

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra planerar för fler inrikesresor under året som kommer.

– Jag hoppas det, säger hon. Det bästa är ju varje dag utanför riksdagshuset.

– Det viktigaste jobbet som partiledare är ju att faktiskt förstå och utgå ifrån vad som händer i hela Sverige, och göra det bästa av och med det. För att kunna lägga rätt förslag på riksdagens bord måste man ju förstå vad samhället och omvärlden kräver – och att ta reda på det kräver ju resor både i och utanför Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!