Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven pressas om ränteavdraget

Stefan Löfven har flera gånger sagt att ränteavdraget ska vara kvar.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Centerledaren Annie Lööf vill göra upp med regeringen om den framtida bostadspolitiken. Hon vill bland annat diskutera en nedtrappning av ränteavdraget.
Foto: Suvad Mrkonjic

Annie Lööf gör gemensam sak med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – och vill nu diskutera en nedtrappning av det förmånliga ränteavdraget.

Därmed kan Stefan Löfven pressas att svika ännu ett löfte.

– Det är välkommet att man nu från Centerpartiet är beredda att diskutera kring skuldsättningen och hur man kan hitta vägar framåt, säger biträdande finansministern Per Bolund (MP).

Är ditt parti redo att se över ränteavdraget och i så fall hur?

ULF KRISTERSSON, ekonomiskpolitisk talesperson, Moderaterna:

"Det är många förslag kring boende och skuldsättning som förekommer i debatten. Att införa flera åtstramande förändringar på samma gång skulle påverka hushållens plånbok och därmed även svensk ekonomi. Det är viktigt att värna återhämtningen i ekonomin och därför bör vi nu fokusera på amorteringskravet och utvärdera vilka konsekvenser det får."

ERIK ULLENHAG, ekonomiskpolitisk talesperson, Folkpartiet:

"Folkpartiet har inga förslag om att avskaffa ränteavdragen, utan vi vill få på plats ett amorteringskrav för att möta hushållens oroväckande höga skuldsättning. Vi behöver skapa en amorteringskultur i Sverige och därför är det för Folkpartiet centralt att få till ett amorteringskrav med bred politisk förankring."

CAROLINE SZYBER, ordförande civilutskottet, Kristdemokraterna:

"Vi har inte några förslag kring förändringar av ränteavdraget. Fokus nu ligger på att få fram ett bra förslag kring amorteringskrav som gynnar en sund lånekultur samtidigt som det inte hämmar flyttkedjor och nyproduktion."

FREDRIK OLOVSSON, ordförande i Finansutskottet, Socialdemokraterna:

"Vi kommer fortsätta samtala om hushållens skuldsättning för att snabbt nå en politisk enighet om amorteringskrav. En minskning av ränteavdragen är inte aktuellt."

VÄNSTERPARTIET

"Ja definitivt, Vänsterpartiet har länge tagit initiativ och drivit frågan om ränteavdraget, som vi ser att flera andra nu följt efter. Om man exempelvis förändrar räntesubventionen så att inga avdrag medges på räntekostnader som överstiger 100 000 kronor och minskar avdragen med en procentenhet årligen mellan 2017–2021 skulle statens intäkter öka med uppskattningsvis 800 miljoner kronor redan första året för att successivt öka."

MILJÖPARTIET

Hänvisar till finansmarknadsminister Per Bolund.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Expressen har sökt Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson.

LÖFVENS TIDIGARE ORD OM AVDRAGET

13 april 2015, Svenska Dagbladet:

"I ett läge där vi haft dåligt med export, där exporten inte går tillräckligt bra och det varit lite investeringar, då ska man akta sig för att göra något som drar ned konsumtionen. Det riskerar att dämpa ekonomin."

22 april 2015, Expressen:

"Man kan inte bara ändra förutsättningar för människor."

22 april 2015, SVT:

"Det skulle ställa till det för många familjer. Vi kommer att ha ränte- avdrag även i fort- sättningen, det är ingen tvekan om det."

DET INNEBÄR RÄNTEAVDRAG

Ränteavdrag, eller räntereduktion som är den korrekta termen, innebär att den som har lånekostnader får göra avdrag med 30 procent av ränteutgifterna på den totala skatten. Ränteavdrag kan göras för alla typer av lån, såväl bolån som saklån (till exempel billån) och lån utan säkerhet (blancolån).

Centerledaren Annie Lööf vill göra upp med regeringen om den framtida bostadspolitiken. Utgångspunkten är att diskutera möjligheten att minska ränteavdraget, höja fastighetsskatten och sänka reavinstbeskattningen.

– Här är en blocköverskridande enighet avgörande eftersom ränteavdraget inte kan ändras skyndsamt utan endast mycket försiktigt och gradvis över en längre tid, säger Annie Lööf i en debattartikel som i går publicerades i Dagens Industri.

För Stefan Löfven kan den inviten innebära att han måste hantera ännu ett sviket löfte.

Så sent som den 22 april i år sa statsministern i Sveriges Television:

– Vi kommer att ha ränteavdrag även i fortsättningen, det är ingen tvekan om det.

Finansminister Magdalena Andersson kommenterade ränteavdraget dagen därpå:

– Vi är tydliga från regeringen. Vi har inte haft några förslag om att avskaffa ränteavdrag och har inte några sådana förslag i dag heller.

Kräver att avdraget slopas

Regeringens samarbetspartner Vänsterpartiet kräver sedan länge att ränteavdraget slopas.

– Usel fördelningspolitik, sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i riksdagens sista partiledardebatt innan sommaruppehållet, den 10 juni i år.

Samtidigt har biträdande finansministern Per Bolund flera gånger öppnat för en minskning av ränteavdragen och under sommarens kongress röstade MP ja till att fasa ut avdraget.

"Jag är positiv"

Efter inviten från Centerledaren säger Bolund till Expressen:

– Jag är positiv till att man försöker få breda samtal och hitta gemensamma lösningar. Det tror jag vi behöver mer av i svensk politik. Så det tror jag är en väldigt bra ingång. Och från regeringens sida är vi självklart beredda att diskutera förslag när det gäller hushållens skuldsättning och även på bostadsmarknaden.

Och när det gäller ränteavdragen?

– Jag tror att folk lyfter ut ett enda förslag och har för mycket fokus på det. Om man diskuterar de här frågorna måste man göra det brett och med många olika frågor på bordet. Just nu fokuserar vi helt och hållet på amorteringskravet.

Tidigare i år öppnade du för en sänkning av ränteavdraget. Du har inte backat från den positionen?

– MP har ju slagit fast att det är en del av en bredare bostadspolitik att skapa mer jämlika skatteförhållanden för bostadsrätten gentemot hyresrätten. I dag är ju bostadsrätten ganska tydligt gynnad jämfört med hyresrätten, säger han och fortsätter:

Bred förankring

– Ska man gå vidare med förslag så måste vi också se att det går att få en bredare politisk förankring så det går att komma fram i politiken. Där har jag väl inte sett att det funnits förutsättningar när det gäller ränteavdragen om man ser dem isolerat. Men det är välkommet att man nu från Centerpartiet är beredda att diskutera kring skuldsättningen och hur man kan hitta vägar framåt.

Bolund är redo att sätta sig ner tillsammans med Centerledaren och diskutera de frågor Lööf tar upp.

– Från regeringens sida så är vi välkomnar vi alltid möjligheter att sätta oss ned och diskutera igenom frågor och hitta långsiktiga och breda lösningar.

Vill sänka taket

Även förra bostadsministern Stefan Attefall anser att taket ska sänkas. På Di Debatt skrev han i slutet av augusti:

"En konkret åtgärd som snarast skulle kunna vidtas är att sänka taket för fullt ränteavdrag.

Expressen har sökt finansminister Magdalena Andersson, men hon var i går inte tillgänglig för kommentarer, enligt pressekreteraren Fredrik Kornebäck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.