Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven på väg till Nordkoreas gräns

Stefan Löfven. Foto: Robin Aron

Samsung, Gangnam style - och Stefan Löfven.

Strax efter midnatt landade S-ledaren i Sydkorea, framgångslandet som hela världen studerar, för att lära sig om den koreanska skolan och prata svensk välfärd.

På schemat står också ett besök vid gränsen till den slutna diktaturen Nordkorea.

– Vi ska skaffa oss en bild av läget, säger Oscar Stenström, Löfvens utrikespolitiske sekreterare.

Klockan 0.30 i natt landade Stefan Löfven och hans medarbetare i Seoul. Något försenade, men i stort sett enligt programmet.

– Allt har gått bra, säger Oscar Stenström.

Första dagen skulle egentligen bara vara en resdag, men i stället bokade S-ledaren upp ett par besök till. En timmes vila på hotellet var allt som hanns med.

– Vi går ut hårt, säger Oscar Stenström.

Första besöket var till gränsstationen Panmunjom, till den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Här är det omöjligt att prata i mobiltelefon – Nordkoreas störsändare slår ut alla signaler. Så sent som i fredags kom sex avhoppare till zonen, och de kommer att utfrågas om varför de gått över gränsen.

Besöker gränsen

Det är precis sådana händelser som Stefan Löfven vill informera sig om.

– Vi vill skaffa oss en bild av läget, säger utrikespolitiske sekreteraren Oscar Stenström.

Vid gränsposteringen träffar Stefan Löfven den svenska kontingenten som under ledning av general Berndt Grundevik hjälper till att övervaka vapenstilleståndet mellan Syd- och Nordkorea.

Vid niotiden svensk tid träffade Stefan Löfven Seouls borgmästare.

Sydkorea har de senaste decennierna blivit ett land som hela världen studerar. För oss svenskar är landet kanske mest förknippat med Samsungs mobiltelefoner och den virala superhitten Gangnam Style, men landet har fler framgångar än så på sitt cv.

Med sina höga resultat i utbildningssystemet, sin låga arbetslöshet och sina tekniska innovationer är Sydkorea ett studieobjekt för politiker i andra länder.

Vill lära sig av framgångarna

Detta har inspirerat även Stefan Löfven, som nu alltså befinner sig i Sydkorea för att lära sig av landets framgångar, inte minst på utbildningsområdet, en av Socialdemokraternas stora profilfrågor. Han kommer även att besöka Ericssons forskningsanläggning man driver tillsammans med koreanska LG och ha ett möte det Demokratiska partiet i parlamentet.

Men S-ledaren kommer också försöka lära sydkoreanerna hur det fungerar i Sverige. På måndag föreläser Stefan Löfven om den svenska välfärdsmodellen vid Hankuk University of Foreign Studies i Seoul.

Besöker Volvo

– Sydkorea är i dag en ganska välutvecklad marknadsekonomi. Men man står inför de problem som Sverige hade för kanske 20 år sedan, att alltför få kvinnor förvärvsarbetar till exempel. I Sydkorea har man fått för sig att Sverige har löst alla sådana problem, säger svenske ambassadören Lars Danielsson.

Han tror därför att intressent för Löfvens föreläsning kommer att vara stort.

– Vi hade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson här. Då kom det 21 journalister och fem tv-team, säger Lars Danielsson.

På tisdag åker Stefan Löfven vidare till Japan och Tokyo, där han bland annat ska besöka Volvo Trucks.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.