Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven på blixtbesök i Irak

Stefan Löfven är nu i Bagdad.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Löfven ska bland annat möta premiärminister Haider al-Abadi.
Foto: Brigitte N. Brantley/ EPA/ TT

Statsminister Stefan Löfven är i irakiska Erbil – bara mil från Mosuloffensiven.

S-ledaren landade på måndagskvällen – men vad han ska göra i staden vill hans stab inte gå ut med.

– Givet säkerhetsläget vill vi inte berätta mer i kväll, säger Jonatan Holst, Löfvens pressekreterare.

Han kom direkt från huvudstaden Bagdad.

Tidigt på måndagsmorgonen lämnade Stefan Löfven Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att under mycket hysch-hysch åka vidare till Iraks huvudstad Bagdad.

Där sågs han på måndagen lämna den svenska ambassaden med en skyddsväst över kostymen, på väg till en rad möten.

Bland annat träffade han premiärminister Haider al-Abadi.

Vid mötet tog Löfven återigen upp förstärkningen av den svenska militära insatsen från dagens 35 soldater till 70.

– Vi har diskuterat detta och Sverige kommer att utöka våra insatser mot Daesh för vi anser det vara så viktigt. Sverige planerar att dubbla antalet från 35 till 70 personer och även bli mera flexibla rent geografiskt, säger Löfven efter mötet, syftande på terrorgruppen IS.

Stefan Löfven kommer direkt från ett besök i Saudiarabien.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppdraget för soldaterna är att vara militära rådgivare och utbilda och träna kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak.

Löfven reste i hemlighet till Erbil

Sedan en vecka pågår offensiven för att befria Mosul i norra Irak från terrororganisationen Islamiska Staten. Och på måndagskvällen visade det sig att Löfven tagit sig till staden Erbil, bara mil utanför Mosul, där de svenska soldaterna är baserade.

Vad Löfven ska göra i Erbil är oklart, och statsministerns stab vill inte gå in på detaljer.

– Vi kommer berätta om det i morgon, men givet situationen i närheten, och säkerhetsläget, vill vi inte berätta mer i kväll, säger pressekreterare Jonatan Holst på måndagskvällen.

– Men han har landat och befinner sig här.

Resan till Erbil har, precis som den till Bagdad, skötts i hemlighet och har inte stått med i någon offentlig kalender.

– Den här delen av resan har varit planerad. Det här är en del av samma planering som Bagdadresan. Men just på grund av den särskilda säkerhetssituationen vill jag inte berätta mer, säger Holst vidare.

Löfven: IS ett hot mot Europa

Under sitt besök i Bagdad kommenterade Löfven offensiven mot IS, och deras hot mot Europa.

– Irak har drabbats hårt av Daeshs (IS) krigföring, men Daesh utgör också ett hot mot Europas öppna samhälle, säger Stefan Löfven i en kommentar.

Den irakiska styrkan på runt 30 000 soldater får stöd av en USA-ledd koalition. Även kurdiska peshmergastyrkor deltar i striderna.

– Jag välkomnar den militära utvecklingen mot Daesh samtidigt som jag vet att det här kommer till ett pris. Jag uppmanar därför alla parter att göra sitt främsta för att skydda civila, säger Löfven.

Offensiven mot IS i Mosul går bra

Hittills tycks operationen gå bra, men styrkorna har ännu inte kommit fram till Mosul. Staden som intogs av IS för två år sedan har en befolkning på runt 1,5 miljoner invånare och de kommer att drabbas hårt när staden intas, kanske till och med användas som mänskliga sköldar.

Stefan Löfven anser att alla nu måste göra sitt yttersta för att skydda civilbefolkningen.

– De krafter som attackerar våra öppna demokratiska samhällen genom blodiga terroristdåd måste bekämpas. Offensiven mot Mosul är ett viktigt steg i kampen mot Daesh och alla aktörer måste göra sitt yttersta för att skydda den stora civilbefolkning som finns i staden

Träffar flera politiker och organisationer

Under det korta besöket i Bagdad, som omgärdas av stora säkerhetsarrangemang, träffar Löfven också landets talman och president, samt flera kvinno- och fredsorganisationer.

Vid årsskiftet tar Sverige tillfälligt plats i FN:s säkerhetsråd. Det är en av orsakerna till att Stefan Löfven nu reser flitigt i Mellanöstern. I augusti var han i Jordanien, i helgen stod Saudiarabien på schemat och nu är det Irak.

Krigen i Syrien, Irak och Jemen väntas stå högt upp på säkerhetsrådets agenda och för den svenska regeringen är det därför viktigt att knyta politiska kontakter med tunga regionala aktörer. Därför kan man också vänta fler resor i regionen framöver.

"Kan vara ett attraktivt mål"

Det stränga säkerhetsarrangemanget kring Stefan Löfven är fullt motiverat, tycker Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, som tror att det blir liknande resor framöver.

TT: Skulle Stefan Löfven kunna vara ett attraktivt mål för någon gruppering i Bagdad?

– Det är klart att han kan vara det. IS finns ju överallt och det vore perfekt för IS att skjuta eller spränga en statsminister. Det är väl det primära hotet.

– Det finns ingen annan känd politisk gruppering som skulle vilja ha ihjäl Stefan Löfven. Och IS är aktivt med hemliga celler på flera håll, inte minst i Bagdad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.