Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven öppnar för ett tiggeriförbud

Stefan Löfven har tidigare varit emot ett tiggeriförbud.Men nu öppnar han för att regeringen kan komma att lägga fram ett sådant förslag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
– Det är aldrig acceptabelt att behöva se människor stå på knä och tigga, det är så förnedrande och fjärran för socialdemokratisk ideologi, så på något sätt måste detta få ett stopp, säger Stefan Löfven.
Foto: PER WISSING GT/EXPRESSEN

Stefan Löfven har tidigare varit emot ett tiggeriförbud.

Men nu öppnar han för att regeringen kan komma att lägga fram ett sådant förslag.

– Vi måste visa en skillnad att vi faktiskt successivt ser till att ta bort det, för det är en omänsklig situation, säger statsministern till Aftonbladet.

Klockan 12.00 på lördagen jultalar Löfven på stora torget i Enköping och Expressen TV är på plats.

I dag håller statsminister Stefan Löfven sitt årliga jultal, detta på Stora torget i Enköping.

Inför talet ger Löfven en intervju med Aftonbladet, där han bland annat ger sin syn på tiggerifrågan.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte vill se över den nuvarande lagstiftningen och se över införandet av ett tiggeriförbud, vilket bland annat Moderaterna har föreslagit.

Men nu säger Löfven att han kan tänka sig en sådan lösning för att få slut på tiggeriet.

– Vi har inget sådant förslag, men vi måste titta på olika lösningar. En sak är förbud, en annan att man får söka tillstånd för den här typen av verksamhet, det finns säkert flera olika varianter, säger Löfven till Aftonbladet.

Stefan Löfven om tiggeriet: "Rumänien måste ta ansvar"

– Det är aldrig acceptabelt att behöva se människor stå på knä och tigga, det är så förnedrande och fjärran för socialdemokratisk ideologi, så på något sätt måste detta få ett stopp.

Av de EU-migranter som befinner sig i Sverige för att tigga är en stor andel romer från Bulgarien och Rumänien. Och nu säger Löfven att han kontaktat ordföranden för det socialdemokratiska partiet i Rumänien, för att sätta press på dem i frågan.

– De måste själva ta ansvar för sina medborgare, det är svaret nummer ett. Vi måste visa en skillnad att vi faktiskt successivt ser till att ta bort det, för det är en omänsklig situation, säger Löfven.


LÄS ÄVEN: Löfven delar Göran Perssons uppfattning om tiggeri


Löfven: Så ska pensionärerna få det bättre

Inför lördagens jultal ger Stefan Löfven även sin syn på hur de sämst ställda pensionärerna kan få det bättre.

– Vi ser inte minst bland ensamstående kvinnor att där finns en klar överrepresentation bland de som har det allra svårast ekonomiskt, därför måste vi göra någonting, säger statsminister Stefan Löfven till SR Ekot.

Enligt honom har klyftorna mellan pensionärer ökat då garantipensionen bygger på prisutveckling och löntagare under lång tid haft en mycket bra reallöneutveckling.

Nu kommer regeringen att tillsätta en utredning som ska undersöka om garantipensionen och bostadstillägget kan räknas upp för de pensionärer som har det sämst ställt.


LÄS ÄVEN: DEBATT: Det duger inte, Stefan Löfven

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.