Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven om SD: "Ett nazistiskt parti"

Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för ett nazistiskt parti.
Foto: SVT
"Det är bara en massa fula ord, en massa trams", svarade Jimmie Åkesson.
Foto: SVT
Anna Kinberg Batra.
Foto: SVT
"Jag kan inte se framför mig att jag skulle sätta mig ner med Kent Ekeroth, som har sprungit runt med järnrör på stan", sa Ebba Busch Thor (KD) till Jimmie Åkesson (SD) under debatten.

Alla mot Jimmie Åkesson – Ebba Busch Thor gick till hårdast attack.

Regeringsfrågan ledde återigen till hårda ord och anklagelser när partiledarna möttes för debatt i SVT på söndagskvällen. 

– Detta är ett nazistiskt parti, rasistiskt parti, sa Stefan Löfven.

Han tog senare tillbaka sitt uttalande.

Vid 21.30-tiden meddelade SD:s presschef Henrik Vinge att partiet anmäler statsministern till konstitutionsutskottet för hans uttalanden i tv-sändningen. 

När regeringsfrågan kom upp under partiledardebatten i Sveriges Television hettade det till direkt.

– Jag kommer aldrig någonsin att göra mig beroende av Sverigedemokraterna. I ett oklart parlamentariskt läge ska vi alla ta ansvar för att Sverige kan styras. Vi har en regering tillsammans, men vi är öppna för samarbete över blockgränsen. Det är klart att vi måste ha ett samarbete över partigränsen.

Sedan vände han sig till Moderatledaren Anna Kinberg Batra, som just konstaterat att hon har samma uppfattning som Stefan Löfven om Sverigedemokraterna:

– Du är en intelligent person. Du förstår att Jimmie Åkesson kommer att ställa krav på er. Detta är ett nazistiskt parti, rasistiskt parti.

Jimmie Åkesson: "Det är bara en massa fula ord"

Jimmie Åkesson vände sig sedan till Stefan Löfven och rullade ut ett dokument som sades visa att även Socialdemokraterna ägnat sig åt "rasism, antisemitism, våld och brottslighet..."

Men SD-ledaren tappade pappret.

– Jag tycker det är så otroligt tråkigt att varenda gång vi har de här debatterna. Stefan Löfven kan inte debattera med mig i sak, det är bara en massa fula ord, en massa trams, fortsatte SD-ledaren. 

Stefan Löfven protesterade då, och hävdade sedan att Sverigedemokraterna hade hakkorsflaggor på sina möten när Jimmie Åkesson gick med i partiet. 

"Det är bara en massa fula ord, en massa trams", svarade Jimmie Åkesson.
Foto: SVT

– Ni har just lagt en budget som visar hur ni kommer att rasera välfärden. Ni är ett löntagarfientligt parti och ni är ett Sverigefientligt parti. 

"Vi kommer att rösta emot Stefan Löfven"

Jimmie Åkesson igen: 

– Du står här och ljuger. Det är beklagligt att Stefan Löfven fortsätter, trots att jag vädjade till honom. Det är otroligt dåligt.

Sedan konstaterade SD-ledaren att hans parti "inte ovillkorat kommer att stödja någon" efter nästa val. 

– Vi kommer inte vara något mähä till något av de här blocken.

Sverigedemokraterna meddelar samtidigt att de anmäler statsminister Stefan Löfven till konstitutionsutskottet för att han kallat partiet för nazistiskt.


LÄS MER: Faktakollen: Talade partiledarna sanning i debatten i Agenda?


Efter sändningen backade Stefan Löfven från uttalandet.

– Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det har jag hela tiden sagt. Jag vet inte om det blev fel i hastigheten här. Men nazistiska rötter, rasistiskt parti, sa han till SVT.

Busch Thor i uppmärksammad attack

Ebba Busch Thor gick också hon till attack mot Jimmie Åkesson i ett uttalande som fick stor spridning under kvällen.

– Jag kan inte se framför mig att jag skulle sätta mig ner med Kent Ekeroth, som har sprungit runt med järnrör på stan, Anna Hagwall som vill minska Bonniers ägarinflytande därför att det är för många judar i koncernen eller Oscar Sjöstedt som skrattar åt att man har sparkat på får som om de vore judar, sade hon.

Efter attacken från Ebba Busch Thor svarade Jimmie Åkesson:

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt att vi hamnar här igen: att ett par enskilda politiker gör en dumhet, eller framställs som att man har gjort en dumhet, ska få avgöra hela Sveriges framtid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.