Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven om
nya maktplanen

AVSLÖJAR DETALJER. Statsminister Stefan Löfven berättar för första gången, i en stor intervju med Expressens Niklas Svensson, detaljerat om mötet med alliansledarna.
Foto: Sven Lindwall

Statsminister Stefan Löfven kommer i dag med nya sensationella uppgifter i en intervju för Expressen:

Han var beredd att göra Annie Lööf och Jan Björklund till ministrar på krismötet för två veckor sedan.

En ny regering efter valet kan bestå av Socialdemokraterna och Moderaterna om Sverige hamnar i en "väldigt besvärlig situation".

- Vi ska inte utesluta det, så kategorisk kan man inte vara.

Med syftet att vrida vapnet ur Sverigedemokraternas händer var Stefan Löfven beredd att förhandla om allt när alliansens partiledare kom till krismötet i regeringshögkvarteret Rosenbad vid 21.30-tiden tisdagen den 2 december i år - dagen innan den avgörande budgetomröstningen i riksdagen.

I dag avslöjar statsministern i en intervju för Expressen hittills okända detaljer om mötet med alliansledarna Anna Kinberg Batra, M, Jan Björklund, FP, Annie Lööf, C, och Göran Hägglund, KD.

"Det tyckte jag var mycket märkligt"

Stefan Löfven ville att det skulle vara ett mindre formellt samtal. Därför hade han bestämt att de skulle träffas i sofforna och fåtöljerna utanför gästmatsalen.

- Vi tänkte att vi inte behövde ha någon formell sittning, säger han.

Tillsammans med språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson tog Löfven hissen ner från plan sju, i god tid innan alliansledarnas ankomst.

På andra sidan väggen stod då journalisterna med sina tv-kameror och gjorde snart intervjuer på löpande band.

Statsministern fick beskedet via medierna.

- När vi är där hör jag att de säger nej. Det tyckte jag var mycket märkligt, konstaterar han.

Folkpartiledaren Jan Björklund gick längst:

- Jag tycker att vi ska gå till omröstning och låta Stefan Löfven riva av det här plåstret, sa han.

Då förstod Löfven att det var kört - trots att han var beredd att förhandla om allt.

Mötet var över på mindre än en timme.

- Under samtalet kom frågan från vårt håll: är ni beredda att diskutera form, alltså hur man sköter själva omröstningen, eller sak, innehållet. För oss innebar det att vi var beredda att diskutera både inkomstsidan och utgiftssidan. Men det var fyra tydliga nej.

Dom svarade direkt på den frågan?

- Ja, det fanns inget. Beskedet var: vi röstar på vår budget, och då var det som det var. Det fanns inget att göra. Med det beskedet fanns ingen anledning att öppna upp något mer med erbjudanden hit eller dit. Men vi var förberedda, det ska jag säga.

Var du i den situationen också beredd att släppa in någon av dom i regeringen?

- Ja, vi har inte uteslutit det vid något tillfälle.

Jan Björklund och Annie Lööf kunde alltså - om de själva hade velat - ha blivit ministrar i Stefan Löfvens regering så sent som för två veckor sedan.

Du var beredd att förhandla den natten?

- Ja.

Och slita i politiken?

- Ja.

Firar jul hemma i Örnsköldsvik

En regeringskris tar på krafterna.

- De flesta mår bra av lite ledighet, säger Stefan Löfven när Expressen möter honom på onsdagsförmiddagen på plan sju i regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm.

Han ser fram emot att få pusta ut på hemmaplan, i Övik, med hustrun Ulla, släkt och vänner. Traditionsenligt väntar han in i det sista med julklapparna. Han köper dem dagen innan julafton.

- Jag tar en runda i Övik, med min lista. Då går jag igenom den, säger han.

Själv önskar han sig böcker. Men inga deckare, tack.

- Jag läser inte jättemycket deckare, det gör jag inte.

Har du författarambitioner själv?

- Ja, förut hade jag det. Jag skulle gärna sitta ner och skriva lite...

Det låter som att det kommer en bok förr eller senare?

- Det vet man aldrig.

Har du några manus i byrålådan?

- Nej, det har jag inte. Men det kan bli, haha.

Nyligen flyttade han och Ulla Löfven in i Sagerska huset där familjen Reinfeldt bodde så sent som för sex veckor sedan.

Hur var det att sova där första natten?

- Haha, ungefär som att sova på andra ställen första natten.

Det var som att komma till ett nytt hotell?

- Nej, det tycker jag nog inte. Vi har ju varit där och tittat några gånger. Men det är som allt nytt boende, man måste bo in sig helt enkelt.

Har ni hunnit göra det?

- Det känns varje dag allt mer hemma, så det kommer att bli bra.

Saknar du lägenheten i Vasastan?

- Nja, vi hade väl bott klart där tycker vi båda. Vi har bott där i 13 år, så det var nog läge för något annat.

I dag tar han regeringsplanet till Bryssel för årets sista möte i Europeiska rådet med EU:s stats- och regeringschefer.

På agendan då står Europas tillväxt, Ukrainakrisen - och ebolabekämpning.

Först därefter väntar Övik.

Det mest fantastiska under året var valrörelsen, tycker han.

- Det är det jag tycker allra mest om, att vara ute i landet och träffa människor på allehanda platser. Det är väldigt roligt.

- Sen har vi haft några väldigt allvarliga händelser under året. Jag tänker på Ukrainakrisen, ebola, branden i Västmanland, en främmande ubåt på vårt inre vatten. Det är klart att den typen av allvarliga händelser har satt sin prägel på året.

Stefan Löfven tillträdde formellt som statsminister för tolv veckor sedan, fredagen den 3 oktober.

Hur tycker du att regeringen har tagits emot?

- Vi får mycket positiva signaler på inte minst det att vi verkar mycket för samverkan och samarbete, vi inkluderar. Vi har haft ett ingående samtal om det i regeringen, där jag har sagt att "se nu till att ha med civilsamhället" när vi diskuterar politisk utveckling. Det handlar om allt från företag och fackliga organisationer till idrottsvärlden och kulturvärlden. Det har tagits emot väl.

- Och jag tycker att den budgetproposition som vi lade fick ett bra bemötande, för det fanns väldigt mycket bra satsningar som dessvärre nu inte blir av. Sen har vi självfallet också fått kritik, och det vore ju konstigt, annars. Men om man jämför med den regering som tillträdde 2006 så tror jag nog ändå att vi har kommit rätt väl ut. Det händer väl alltid en del i början, men på det stora hela taget tycker jag nog att det har varit positivt. Och framför allt utifrån de positiva signaler som man får via mejl och Facebook.

Läser du Facebookmeddelanden och mejl?

- Inte allt, men ibland går jag in och tittar. Det är intressant och en del av det flöde av kommunikation som vi har. Jag tycker det är viktigt att ta del av det ibland. Men jag sitter inte och följer det varje dag, det gör jag inte.

"Inte ologiskt att de vill göra så"

Om du hade vetat att det skulle gå som det gick, att SD skulle fälla er budget, hade du då tagit statsministerjobbet?

- Man kan ju inte väga för ett jobb för att det blir svårt. Men jag vet ju att det inte går att förutsäga allt som ska ske, vad allt kommer att innebära.

Men om nu SD hade uttalat detta?

- Så pass mycket vet jag ju att det kommer att innehålla svårigheter. Det är inte första uppdraget jag har som innebär svåra avvägningar, men det är klart att då hade diskussionen fått föras på ett annat sätt, självklart - innan och under regeringsbildandet - med de fyra borgerliga.

Samtidigt säger Stefan Löfven att han direkt kontaktade alliansens ledare när han fick talmannens uppdrag.

- Dagen efter satt jag ju med alla fyra. Och det tycker jag är bra att man gör. Det var ju i akt och mening att påbörja en dialog om hur vi hanterar denna situation. Men det var fyra nej, "vi ska rösta på vår budget".

- Det är oklart att det inte är ologiskt att de vill göra det. Det som blir svårt däremot att förstå är den situation som uppstår när Sverigedemokraterna faktiskt säger att de tänker fälla regeringens budget. Då har jag väldigt svårt att förstå deras agerande.

Enligt Löfven var han förberedd på att Sverigedemokraterna kunde fälla regeringens budget. Därför lyfte han tidigt frågan i partiets verkställande utskott.

- Det skulle inte uteslutas. Men man ville ju först inte tro att något parti skulle ställa till något sådant. Men jag kände hela tiden att jag kunde inte lita på att de inte skulle göra det. Så det fick förberedas.

- Det gav oss gott om tid, dels personligen och dels med andra, att fundera igenom olika handlingsalternativ. Och det har vi också naturligtvis diskuterat i verkställande utskottet, det fanns för- och nackdelar. Men jag sa tidigt att jag kommer inte att sitta och administrera någon annans budget. Det skulle kunna vara en option, men inte för mig. Så den var borta.

I VU diskuterade de också möjligheten att lägga en tilläggsproposition i början av året.

- Men, nej, det verkar inte var det samtalsklimatet nu - så varför skulle det vara det i januari.

Sista alternativet var:

- Ska jag avgå eller ska vi ha extraval.

Det kokade ner till dom två alternativen?

- Ja, i slutändan så var det så, absolut, när man vänt och vridit på alla alternativ. Det här fanns inte i valrörelsen och inte precis efter valrörelsen, i sinnevärlden hos någon. Nu var det en helt ny situation, och då var detta helt rätt att göra.

Var alla överens?

- Jag hade fullt stöd, och jag kan säga att det inte bara var i verkställande utskottet och i partistyrelsen, utan i hela partiet. Det finns ett mycket, mycket starkt stöd för detta.

"Kinberg Batra är en kunnig person"

Tidigare statsministern Göran Persson har i intervjuer den senaste tiden sagt att Folkpartiet och Centerpartiet i dag är till höger om Moderaterna. Ett påstående som Stefan Löfven håller med om.

- Ja, just nu ser det ut så. Men därmed inte sagt att det för alltid är så.

Stefan Löfven hoppas möjligen att Jan Björklund ska bytas ut mot Birgitta Ohlsson i närtid.

- Om vi tar Folkpartiet, det finns en stark socialliberal ådra i en del av det partiet, men den har kanske inte kommit till uttryck så mycket under en tid.

- Och jag vet ju att i Centerpartiet, runtom i landet, finns också andra inriktningar.

Men just nu har Göran Persson rätt i sin analys?

- Just nu är det mer nyliberalt än socialliberalt.

Hur skulle du beskriva Annie Lööf som partiledare?

- Hon är ju en engagerad politiker.

Uppfattar du henne som nyliberal?

- Den politik som man bedriver nu vad gäller arbetsrätten, ja, den typen av frågor, ja, den är nyliberal.

Som debattmotståndare då?

- Hon är bra, påläst, kunnig.

Hur ser du på Anna Kinberg Batra som oppositionsledare då?

- Anna Kinberg Batra är en kunnig person, en erfaren politiker. Sen bär hon på sitt arv om stockholmare som smartare än andra. Det har hon ju själv erkänt var mindre begåvat.

- Sen är det ju så att även hon som person ska ju stå för en politik, som innebär att hon vill fortsätta sänka skatten. Dom pratar fortfarande om ekonomiska incitament för att arbeta - och det brukar innebära sänkta skatter. Så hon får ju fortsatt stå för en politik som de förra åtta åren faktiskt innebar. Jag ser fram emot en bra diskussion.

"Jag gör min egen värdering"

Både Göran Persson och Mona Sahlin har i stora intervjuer i Expressen uttalat sig om Löfvens statsministertid och kommit med råd.

Det är inget som besvärar, hävdar han.

- Till sist och slutligt är det ändå jag som ska fatta besluten, och det är de säkert fullt eniga om att det är så. Det är jag som måste fatta besluten, sen kan man ta detta som inspel. Om jag delar Perssons analys av Centern och Folkpartiet just i stunden, så delar jag inte hans analys av Moderaterna och deras omfamnande av den svenska modellen.

- De pratar väl om den svenska modellen, men det är inte så att de lever efter den svenska modellen.

Där har Göran Persson fel?

- Jag menar att detta är ett inspel, och jag gör min egen värdering och agerar utifrån denna.

Har han rätt eller fel när det gäller Miljöpartiets hjärtefrågor som han kallar "pubertal trofépolitik"?

- Det får stå för honom. Sen är det ju känt att vi har frågor som Förbifarten exempelvis som vi har diskuterat. Men det är också så att vi måste ta hänsyn, och hela tiden tänka in miljö- och klimatfrågor. Det ingår i vårt dagliga politiska arbete.

Men hur skulle du beskriva Miljöpartiets politik?

- Den utgår från en grön tanke om att vi ska ha en politik som innebär att vi klarar vår miljö. Den uppfattningen delar jag. Jag är själv besjälad av att se till att de gröna frågorna blir en... att tänka grönt och tänka hållbart är inte en begränsning, utan innebär nya möjligheter för tillväxt.

- Det är mitt motto: att tänka utmaningar som möjligheter. Börja inte med att sätta på dig ett stort "oj, nu måste vi fixa klimatet". Det är en jättemöjlighet, ny teknik, nya jobb, grönt. Vi vill säga till barnbarnen att vi fattade vad det var som hände och vi gjorde det här bra.

Vad är det som gör Miljöpartiet till en så bra regeringspartner för dig och Socialdemokraterna?

- Det är ingen slump att vi har det här samarbetet. Vi har under lång tid före valet diskuterat igenom det i partiet, hur ska vi se på samarbete av olika slag.

Enligt Stefan Löfven delar Socialdemokraterna och Miljöpartiet bland annat synen på att kunskapsnivån måste höjas och synen på delaktighet "på riktigt":

- Så att exempelvis alla unga kommer i arbete. Den typen av grundläggande politik är viktig för oss.

- Sen är det naturligtvis två partier som har olika uppfattningar i en del sakfrågor, konstigt vore det väl annars, det är ju samma på alliansens sida. Det som fascinerar mig är att de skillnaderna diskuteras aldrig.

Natofrågan, förstatligande av skolan. Det har väl diskuterats?

- Ja, diskuterats... men där kan man vara både ett parti och fyra partier i samma. Det problematiseras aldrig. Men vi hanterar det.

Är det orättvist?

- Nej, jag ska inte säga att det är orättvist. Jag tänker inte ha någon allmänt svepande mediekritik, men jag kan konstatera att där är det enklare att vara både fyra och en, så att säga.

Var det försvarbart att skjuta upp Förbifart Stockholm vilket kostar skattebetalarna fyra miljoner kronor om dagen?

- Jag ska börja i en annan ände. Under hela valrörelsen och en bra bit före så hörde jag näringslivet, inte minst i Stockholm, beklaga sig över - med rätta - att bristen på bostäder i Stockholm undandrar regionen tillväxt för dryga 20 miljarder per år. Sen har någon lagt ihop och sagt att det är 80 miljarder under en mandatperiod. Det är massor av pengar.

- Om två parter vill ha en diskussion om detta, då är det rimligt att man har det. Så det tycker vi, det var inte alls orimligt. Sen har jag sagt hela tiden att när vi väl vet, efter behandling, om det inte finns några förutsättningar - då ska vi självfallet hantera detta så skyndsamt som möjligt.

"Får se vilka slutsatser som dras"

Efter julfirande och nyårshelger drar valrörelsen i gång i mitten av januari. Då ska en annan het potatis i svensk politik behandlas på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Statsministern åker dit, liksom övriga partiledare.

Ubåtsjakt, ryska kränkningar - och överbefälhavaren Sverker Göransons nya "rop på hjälp" står på agendan.

Så sent som i tisdags konstaterade ÖB att försvarsberedningens krav inte kan uppfyllas, och i dag kallar försvarsminister Peter Hultqvist allianspartierna till möte med anledning av detta.

- Vi får se vilka slutsatser dom drar, säger Stefan Löfven.

Kan det bli aktuellt att kalla in försvarsberedningen igen?

- Jag tycker att det skulle vara att försena arbetet.

Statsministern är laddad för valrörelse, hävdar han.

Och beskedet om att LO satsar 20 miljoner kronor på att få honom omvald är välkommet.

- Det är självklart att det är en viktig del, så är det.

Kan du förstå att många fackmedlemmar som egentligen vill ha en annan statsminister blir förbannade över att LO finansierar er valrörelse?

- Jag ska överhuvudtaget inte lägga mig i LO:s och fackföreningsrörelsens beslut.

Varför då?

- Nej, en statsminister ska inte lägga sig i någon organisations beslut. Jag ska inte ha någon uppfattning om det överhuvudtaget. Jag kan säga så här, när jag själv var fackligt förtroendevald så var hela utgångspunkten att IF Metalls och LO:s ståndpunkter byggde på medlemmarnas intressen. Och sen drar man slutsatsen utifrån medlemmarnas intressen, i frågor om sysselsättning, arbetsmiljö och arbetsmarknadsvillkor och så vidare. De tillvaratas bäst om det blir den här regeringen. Det är det vägvalet som man gör nu också.

"Lite svårare att förstå"

Samtidigt är Löfven stärkt av tisdagens väljarbarometer från Novus, där Socialdemokraterna gick fram med 3,2 procentenheter till 32 procent.

- Att vi går framåt har att göra med tydligheten och att vi tar ansvar för den uppkomna situationen som är väldigt, väldigt svår, hävdar han.

I samma mätning rusar Sverigedemokraterna med 3,7 procentenheter till sin högsta siffra hittills, 16 procent.

- Det är för mig lite svårare att förstå, det måste jag säga. Det är dom som har förorsakat dessa politiska problem som har varit. Men uppenbart är ju att andra partier har förlorat, så det är lite svårare att begripa.

Om detta blir valresultatet, hur kommer du då att agera?

- Det är dumt att spekulera i valresultat.

Men samtidigt måste man väl ha en krisplan?

- Ja, absolut. Man måste tänka in olika scenarior, om det blir si eller så. Ingenting kan ju uteslutas, det är få scenarior som kan uteslutas.

Är det helt uteslutet som du ser det med en storkoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna?

- Jag kan inte se att det är sannolikt, för vi står så långt från varandra. Jag har svårt att se det. Men det ska aldrig uteslutas om Sverige kommer i en väldigt besvärlig situation.

Vi kan ju vara i en väldigt besvärlig situation efter nyvalet?

- Ja, utav det skälet säger jag att vi ska inte utesluta det, för så kategorisk kan man inte vara. Men Carin Jämtin svarade bäst på den frågan, jag hoppas inte landet kommer i en så besvärlig situation. Och det speglar väl rätt bra hur vi ser på det.

Förra moderatledaren Bo Lundgren föreslog redan förra året att det här skulle kunna vara en väg framåt?

- Ja, men jag tror inte själv på det. Det skiljer för mycket i synen på vad som skapar tillväxt.

Det ska till en väldigt svår situation för att det ska bli så?

- Ja.

I en annan intervju i dag - i Dagens Nyheter - säger Stefan Löfven att han till och med beredd att släppa förslaget om traineejobb för att få till stånd förhandlingar med alliansen.

- När vi pratar om unga vuxna i arbete och om traineejobb så tror jag på dem. Jag tycker att det är en bra idé. Men är det andra som har bra idéer om hur unga vuxna ska komma i arbete, så, visst, jag har inga problem att diskutera vägen dit för det är målet som är det viktiga, säger Löfven till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.