Stefan Löfven Foto: Anna SvanbergStefan Löfven Foto: Anna Svanberg
Stefan Löfven Foto: Anna Svanberg
Olof Palme Foto: Torbjörn AnderssonOlof Palme Foto: Torbjörn Andersson
Olof Palme Foto: Torbjörn Andersson

Stefan Löfven om mordet på Palme

Publicerad

På söndag har det gått 30 år sedan Olof Palme mördades.

Statsminister Stefan Löfven tänker ofta på det som hände då.

– Det kommer över en ibland, det gör det, säger han.

Expressen möter Stefan Löfven i riksdagen på tisdagseftermiddagen, efter hans avrapportering om EU-toppmötet förra veckan.

Om fem dagar infaller årsdagen av mordet på tidigare statsministern Olof Palme. En händelse som satt djupa spår också hos Stefan Löfven.

– Det kommer över en ibland, det gör det. Därför att det var en sådan exceptionell händelse som drabbade landet väldigt svårt. Och det var naturligtvis en tragedi för en familj och för anhöriga som blev lämnade, så visst tänker jag på det.

Vad har Olof Palme betytt för ditt politiska engagemang?

– Väldigt mycket. När jag var ung SSU:are så var Olof Palme partiordförande och statsminister. Han betydde mycket inte minst för det internationella engagemanget och hans självförtroende, energi i de internationella frågorna, det stimulerar mig mycket.

Hur tror du att Olof Palme hade sett på situationen i Sverige i dag?

– Det är omöjligt att svara på. Den som ger sig på sådana spekulationer får nog han ganska mycket gissningar. Det är fullständigt omöjligt att veta.

– Men en sak vet jag, och det är att Olof Palme stod upp för jämlikhet, solidaritet och frihet för alla människor. Det är bland annat därför vi fortfarande står upp för den svenska modellen som han var med och byggde upp.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag