Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven om köerna i vården: ”Genuint orolig”

Stefan Löfven säger att det – och i med att Socialdemokraterna nu gör en positionsförflyttning – även finns fog till att vara självkritisk till delar av den politik de tidigare fört på sjukvårdsområdet.
NY LINJE. På tisdagen träffade Expressen statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren på regeringskansliet för en intervju om partiets nya positionsförflyttning i sjukvårdsfrågan.Foto: Elin Jönsson

Vården är alltför ojämlik – och köerna för långa.

Därför vill Socialdemokraterna nu se ett ökat statligt inflytande över sjukvården.

I en intervju med Expressen aviserar statsminister Stefan Löfven stora förändringar i partiets hälso- och sjukvårdpolitik.

– Vården är inte tillgänglig över hela landet på det sätt som vi vill. Då är det statens, regeringens, uppgift att se till att vi kan få det. Där är inte vi i dag och därför tänker vi ta den här ledarrollen nu, säger Stefan Löfven i en intervju med Expressen. 

Sedan en tid har Sverigedemokraterna, åtminstone i opinionsmätningarna, flåsat det krympande Socialdemokraterna i nacken – som de också plockat en stor andel väljare från.

Nu hoppas Socialdemokraterna vinna tillbaka förtroendet – bland annat genom att avisera stora förändringar i partiets hälso- och sjukvårdspolitik. 

Det säger statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) i en intervju med Expressen. 

– Sverige har världens bästa sjukvård när det kommer till medicinska resultat och effektivitet. Men vi ser också väldigt tydligt att det finns brister, säger Stefan Löfven.

När det gäller sjukvården har Socialdemokraterna traditionellt haft ett högt förtroende – och enligt Novus toppar partiet fortfarande förtroendeligan på området.

Förra årets landstingsval var dock ett svårt nederlag för partiet. I Norrbotten blev Sjukvårdspartiet största parti och Socialdemokraterna tvingades gå i opposition efter 84 år. I Dalarna tog alliansen makten efter 92 år av S-styre. Och i Blekinge tappade Socialdemokraterna makten till alliansen efter 95 år. 

Stefan Löfven vill nu ta tillbaka initiativet.

– Jag är genuint orolig för människor som inte känner att sjukvården räcker till, säger statsministern och fortsätter: 

– Därför ser vi bland annat att statens kontroll och ansvar nu måste öka. Vi ska inte ta över sjukvården från regionerna, men staten måste ta ett större ansvar och ha en ökad kontroll för sjukvården. Därför har jag bett Lena Hallengren leda detta arbete.

ORO. ”Jag är genuint orolig för människor som inte känner att sjukvården räcker till”, säger statsminister Stefan Löfven i en exklusiv intervju med Expressen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Framförallt pekar Stefan Löfven ut två brister i sjukvården som han anser vara de största just nu: de långa väntetiderna och att vården är för ojämlik beroende på var i landet man bor. 

– Av det skälet gör socialdemokratin nu en offensiv i sjukvårdspolitiken. Vi måste också vara ärliga och säga att vi behöver göra en del positionsförflyttningar för att kunna göra det här.

På vilket sätt vill du nu se en mer ökad statlig kontroll? 

– Det finns en ansvarsfördelning här som är viktig att se: staten har sitt ansvar att se till att alla människor som bor i Sverige känner att de har en bra sjukvård som är tillgänglig, oavsett var i landet man bor. Sen har regionerna också sitt ansvar. Men i det samspelet kan vi bli tydligare. En sak skulle kunna vara att de tunga investeringar som görs ute i regionerna går att samordna på ett bättre sätt, så att vi får en effektivare sjukvård. 

Sista landstingen blev regioner 2019

Det finns 21 regioner i Sverige i dag, i stället för landsting. Den 1 januari 2019 blev de sista sju landstingen regioner.

 

Regionerna styrs av politiker som valts direkt av länets invånare, i samband med riksdagsvalet. 

 

Regionerna har bland annat ansvar för frågor som rör hälso- och sjukvård, transportinfrastruktur, kultursamverkan och regional utveckling. 

 

Landsting som namn kommer att fasas ut, men det juridiska begreppet landsting ska vara kvar en tid. 

Socialminister Lena Hallengren tar upp Sveriges sex regionala cancercentrum (RCC), som i dag delvis finansieras med statsbidrag, som ett annat exempel på sådant som Socialdemokraterna nu vill se mer av. RCC bildades 2011 och är en konstruktion som då var helt ny i svensk sjukvård: en regionalt indelad men nationellt samordnad ”organisation” för gemensamt arbete med bland annat utveckling av nationella vårdprogram och stöd till nationella kvalitetsregister.

– Det är ett fantastiskt exempel. För det är klart att det spelar stor roll att staten bestämmer att ”nu ska vi ha sex regionala cancercenter”. De har successivt sett till att skapa en likvärdighet och kortat köerna rejält på cancerområdet. Det är ett väldigt bra exempel på hur man kan jobba med fortsatt regionalt ansvar, men med statligt ansvarstagande. Det där tycker jag är spännande och jag kan tänka mig det på fler områden, säger Hallengren. 

Medborgarna förväntar sig mer av vården och då måste staten ta ett större ansvar, det menar statsminister Stefan Löfven.
Socialminister Lena Hallengren (S) säger att S inte vill gå lika långt som exempelvis KD i frågan om statens kontroll av sjukvården: ”Jag tror inte att göteborgarna som jag träffade förra veckan hade uppskattat om vi styrde vården från Stockholm”. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är det på något område som ni vill att självstyret tas ifrån regionerna?

– Där är vi inte ännu, men jag tänker att det är viktigt att vi hela tiden är väldigt öppna för hur vi kan se till att vården blir jämlik och likvärdig. Det finns inget annat parti som riktigt står upp för en jämlik hälso- och sjukvård som det är nu. Där det inte spelar någon roll om du inte kan betala för det. Privata försäkringar och liknande är inget som överhuvudtaget finns som lösning i den socialdemokratiska hälso- och sjukvårdsmodellen, eller marknadslösningar. 

– Vi vill se till att den gemensamma hälso- och sjukvården verkligen håller ihop och då är vi beredda att ta ansvar för det när den typen av frågor också dyker upp. 

Viktigaste frågan för S-väljarna

 Enligt en SVT/Novus-mätning som gjordes i november är sjukvården viktigast bland socialdemokratiska sympatisörer, följt av skolan. Bland Moderaternas sympatisörer är däremot lag och ordning viktigast, följt av invandring. Sverigedemokraternas sympatisörer anser att invandringen är viktigast, följt av lag och ordning.

 I Demoskops/Expressens senaste mätning gick det inte att avgöra om Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna var Sveriges största parti – då det endast skiljde 0,2 procent i väljarstöd mellan de två partierna. 

Stefan Löfven: ”Kunde ha gjort det tidigare”

Stefan Löfven säger att det – och i med att Socialdemokraterna nu gör en positionsförflyttning – även finns fog till att vara självkritisk till delar av den politik de tidigare fört på sjukvårdsområdet.

– Vi har under en lång tid haft en diskusson om ”kömiljarden”. Den ledde tyvärr fel, men vad vi skulle ha gjort när vi lade ner den borde i stället ha varit att tänka hur vi kunde göra om den. Det jobbet är nu gjort, men vi kanske kunde ha gjort det tidigare.

När kommuner och regioner, och det handlar väl främst om regioner i det här fallet, får höra om mer statlig kontroll är det traditionellt inget de alltid blir överlyckliga över. Hur tror du att det här kommer tas emot? 

– Ute bland medborgarna finns det, precis som Lena Hallengren är inne på, en förväntan att vården ska vara jämlik oavsett var du bor. Och det är en primär uppgift för Socialdemokraternas sjukvårdspolitik att vi kan se till detta. Vi har bland världens bästa resultat och effektivitet i vården här, men den är inte tillgänglig över hela landet på det sätt som vi vill. Då är det statens, regeringens, uppgift att se till att vi kan få det. Där är inte vi i dag, och därför tänker vi ta den här ledarrollen nu.

Stefan Löfven fortsätter:  

– Vi tror dessutom att vi kan ha ett mycket bra samarbete med regioner och landsting, just eftersom det finns en ansvarsutdelning, och deras roll är inte mindre betydelsefull för det. Dessutom tror jag inte att någon skulle ifrågasätta är till exempel utbildningssatsningar eller att vi skjuter till pengar, även om vi också ställer oss frågan om det finns annat som vi kan göra i samarbete med regionerna. Det ska inte finnas någon tvekan om att en Socialdemokratiskt ledd regering inte tänker sätta jämlikheten i vården i första rummet.

Vill inte avskaffa regionerna

Sedan tidigare har bland annat Kristdemokraterna velat att staten ska ta över ansvaret för all sjukvård, även primärvården, och att landstingen (numera regionerna) läggs ner. Så långt vill inte Socialdemokraterna gå, säger Lena Hallengren

– Det finns en regional samverkan i dag och jag tror att den är viktig, men jag tror inte att göteborgarna som jag träffade förra veckan hade uppskattat om vi styrde vården från Stockholm. De vill nog sätta sin prägel, och det spelar förstås en väldigt stor roll eftersom det driver utveckling. Vi har valt att landstingen och kommunerna ska driva välfärdsutveckling framför massa privata företag, och jag tycker att det är viktigt att vi håller fast vid det. 

Socialdemokraterna vill att staten tar större ansvar för vården. Men det betyder inte att staten ska ta över hela ansvaret.