Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven om klimatet: Vi måste anstränga oss mer

Se Expressens stora intervju med Stefan Löfven från 6 september.
Stefan Löfven uppmanar världsledare att ta krafttag mot globala uppvärmningen.
Foto: STELLA PICTURES
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven är på FN-besök i New York för att uppmana världens ledare att ta krafttag mot globala uppvärmningen, skriver Dagens Nyheter.

Han åker hem till Sverige med målet att göra Socialdemokraterna grönare på höstens kongress.

– Här gäller det att anstränga sig mer, säger Stefan Löfven till tidningen.

Klimatet sätts i fokus under Stefan Löfvens sista tid som partiledare för Socialdemokraterna. 

Nu besöker han FN:s generalförsamling i New York för att prata om den svenska strategin, och uppmana världsledare att ta extra tag i kampen mot globala uppvärmningen.

– Vi har fyrdubblat resurserna på klimatområdet. Men den kurva som böjs ned nu, den måste böjas ned mycket mer. Vi måste få en snabbare minskning, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Enligt en ny FN-rapport kommer utsläppen av växthusgaser att öka med 16 procent till 2030 jämfört med 2010. Det innebär att om medlemsländerna ska nå Parisavtalets mål om 1,5 graders uppvärmning måste dem sänka utsläppen med totalt 45 procent.

– Vi måste anstränga oss mer. Det är bara titta på rapporterna som kommer. Men man kan också se att mekanismerna i Parisavtalet fungerar och att länderna kommer med nya åtaganden, säger Stefan Löfven.

Löfven: Ansträngning behövs innan klimatkongressen

Rika länder har lovat att 100 miljarder dollar ska avsättas årligen till kampen mot klimatförändringar i utvecklingsländerna – men pengar saknas, skriver Dagens Nyheter.

Med bara en månad kvar till det stora klimatmötet i Glasgow uppmanar Stefan Löfven världsledarna att öppna plånböckerna.

– Här gäller det att anstränga sig mer och göra det innan Glasgow, säger Stefan Löfven till tidningen.

FN:s klimatkongress COP26, som egentligen skulle skett 2020 men flyttades fram på grund av coronapandemin, hålls i Glasgow från 31 oktober till 12 november.

Samtidigt som klimatkonferensen sker är det tid för Stefan Löfven att tacka för sin tid som partiledare under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg, som äger rum från 3 november till 7 november. Då planerar han att även tala om grönare vägar framåt, rapporterar Dagens Nyheter.

Löfvens sista debatt – detta fick han i present

Under partiledardebatten förra veckan passade partiledarna på att avtacka Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.