Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven om IS-barnen: ”Det är väldigt komplext”

Det finns enligt statsministern ingen plan för när och hur de svenska IS-barnen ska få komma hem. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen för diskussioner om hur den ska hantera situationen med de svenska barnen som är fast i flyktingläger i Syrien. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Igår skrev Margot Wallström i ett Facebookinlägg att Sverige om möjligt ska ta hem de så kallade IS-barnen från Syrien. 

Men någon tidsplan för detta finns inte, enligt statsministern. 

– Det är väldigt komplext, säger statsministern till Dagens Nyheter

Vad som ska hända med de barn till IS-terrorister som nu är fast i flyktingläger i Syrien beskrivs som ett moment 22. 

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”, skrev utrikesminister Margot Wallström i ett Facebookinlägg under fredagen. 

Men hur detta ska gå till är oklart. I en intervju med DN kan Stefan Löfven inte ge några besked för när eller om barnen kan komma hem. 

”Finns inget datum”

– Det är inte bara att säga, ”nu gör vi såhär” utan det är rejält komplicerade frågor. Däremot så ser ju vi att barn inte har samma ansvar som vuxna har. Barnen har fötts där eller kanske flyttats dit. Och har kanske föräldrar som har begått väldigt grova brott. Så det är väldigt komplext, säger statsministern till tidningen. 

På frågan om när barnen får komma hem svarar han att det inte finns ett datum för det. 

Regeringen har tidigare sagt att den inte ska ta hem personer som stridit för IS, men hur man ska förhålla sig till frågan har ändrat sig över tid.  

Terrorexperten Magnus Ranstorp beskriver situationen som ett dilemma för regeringen. 

– Regeringen sitter i en rävsax. Det finns inget lagligt stöd för dem att ta barnen från föräldrarna utan att plocka hem dem också. Det är ett jättedilemma, säger han.