Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven om Donald Trumps hån mot Sverige

Se hela intervjun med Stefan Löfven och coronakrisen.
Expressens reporter Niklas Svensson intervjuar statsminister Stefan Löfven över Skype.Foto: Skärmavbild / Expressen TV
Donald Trump är tveksam till Sveriges strategi mot coronaspridning.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president, Donald Trump, hävdade att Sverige kallar sin strategi mot corona för ”flocken” och att landet ”lider svårt” av linjen av att hålla stora delar av samhället öppet.  

– Det är också många som ser på oss med intresse för att vi valt att inte göra det, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Expressen. 

Samtidigt lyckönskar Stefan Löfven sin coronasjuka kollega, premiärminister Boris Johnson, och riktar en skarp uppmaning till svenskar som planerar att resa i påsk. 

– Efter den här krisen kommer alla att fundera på: Vad gjorde jag?

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdades fortfarande på intensivvårdsavdelning under onsdagen och han lyckönskas nu av Stefan Löfven. 

Stefan Löfven om Boris Johnson: ”Naturligtvis väldigt tråkigt”

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Det är en kollega som jag inte vill ska hamna i den situationen. Det är många människor som dessvärre drabbas av den här sjukdomen och det är viktigt att vi tänker till på hur vi gör och agerar. Men det är klart att jag önskar Boris Johnson, liksom alla andra människor som blivit drabbade av detta, ett snabbt tillfrisknande, säger statsministern i en intervju med Expressen. 

Expressens reporter Niklas Svensson intervjuar statsminister Stefan Löfven över Skype.Foto: Skärmavbild / Expressen TV

Samtidigt är det ett annat statsöverhuvud som dominerat den svenska nyhetsrapporteringen under onsdagen. 

Donald Trumps uttalande om Sverige under Vita husets pressträff på tisdagskvällen har väckt starka reaktioner – med mothugg från utrikesminister Ann Linde (S) som anklagat presidenten för ”faktafel” och statsepidemiolog Anders Tegnell som sagt att New York har en värre situation än Sverige. 

Donald Trump: ”Flocken. De kallar det för flocken”

Trump lyfte fram Sverige som exempel när han kommenterade olika länders åtgärder och förbud för att försöka minska smittspridningen under covid-19-pandemin. 

Han menade att länderna som haft en liberalare hållning har fått ändra sig efteråt. 

– Alla som har praktiserat det får nu avskärma sig. Storbritannien är ett exempel. De pratar om Sverige, men Sverige lider väldigt allvarligt. Det vet ni väl? Sverige gjorde det. Flocken. De kallar det för flocken. Sverige lider svårt. Det är ett sätt att göra det på. Men alla tittar på alla andra och hittills har nästan alla länder gjort det på det sätt som vi har valt att göra det. Om vi inte hade gjort det på vårt sätt hade vi förlorat hundratusentals fler människor, sa Donald Trump. 

Hur reagerar du på Donald Trumps uttalande, Stefan Löfven? 

– Jag har ingen anledning att kommentera det överhuvudtaget. Utan jag har den senaste tiden talat med ett tiotal regerings- och statschefer och jag kan konstatera att vi alla jobbar efter samma huvudstrategi. Och en av dem är just social distansering. Sedan har vi lite olika metoder och att Sverige exempelvis har valt att inte stänga grundskolor och förskolor, det är uppenbart. Men det är också många som ser på oss med intresse för att vi valt att inte göra det, säger Stefan Löfven. 

”Landet går nu igenom en kris som vi alla kommer att minnas”

Sveriges strategi, som väcker uppståndelse på andra håll i världen, bygger till stor del på medborgarnas ansvarskänsla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Vad säger du till dem som funderar på att åka till sitt lantställe eller till fjällen under påsken? 

– Landet går nu igenom en kris som vi alla kommer att minnas så länge vi lever. Det är den magnituden på detta. Och då måste ju alla fundera igenom hur vi vill tänka tillbaka på den här tiden. Därför har vi alla en enormt viktig uppgift just nu att bidra till att minska smittspridningen, minska antalet svårt sjuka, minska antalet avlidna, så mycket som möjligt, säger Stefan Löfven och fortsätter: 

Statsminister Stefan Löfven uppmanar svenskarna att stanna hemma i påsk.Foto: Skärmavbild / Expressen TV

– Då har vi några val att göra. Endera så väljer jag att lyssna på vad myndigheterna säger, de starka rekommendationerna: Att inte vara för nära i social kontakt, att inte besöka äldre men ringa till de äldre i stället. Att sätta upp en lapp i trappuppgången, hjälpa människor som behöver hjälp med att handla. Eller så väljer jag att strunta i de här rekommendationerna och tänka på mig själv bara, och göra den där resan som ändå inte behövs. Eller sätta mig i en lokal med massor av människor. De två valen har man att göra som individ, som människa. Och efter den här krisen kommer alla att fundera på: Vad gjorde jag? Ska jag tillhöra de många som gjorde rätt, som gjorde gott. Eller ska jag sitta bland de få och känna att jag tänkte bara på mig själv, jag struntade i de andra. 

Stefan Löfvens hyllning till sjukvårdspersonalen

Statsministern uppmanar svenskarna att ha uthållighet och förbereda sig på månader av social distansering, isolering och försiktighetsåtgärder – och hyllar sjukvårdspersonalen som just nu kämpar på frontlinjen för att hjälpa de coronasjuka. 

– Jag vill rikta ett stort, stort varmt tack ifrån ett helt land. Ni är där ute, det är ni som möter patienterna, alla de människor som behöver vård, som är oroliga, de är i er trygga omsorg och vård. Ni finns där när ni behövs som allra mest och det är en ovärderlig insats som ni gör. Stort, stort tack, säger Stefan Löfven. 

Sjuksköterskor och läkare berättar: ”Det är så meningsfullt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.