Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven om bränderna: ”Allvarligt läge”

”Ni gör hjälteinsatser i detta svåra läge.” skriver statsministern om de som kämpar mot bränderna. Foto: MATS ANDERSSON/ TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven säger att bränderna runtom i Sverige utgör ett ”allvarligt läge” – och kommer besöka Ljusdal kommun på torsdagen.

”Ni gör hjälteinsatser i detta svåra läge”, säger han i en skriftlig kommentar.

Under onsdagen landade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Sveg för att en bild av läget.

Extrem torka och bränder på flera håll runtom i Sverige. För tillfället är åtta VMA, viktigt meddelande till allmänheten, aktiva. Tre av dem har utfärdats i Ljusdal, två i Älvdalen, ett i Ragunda, och ytterligare två i Härjedalen.

Statsminister Stefan Löfven säger att han under torsdagen kommer att besöka Ljusdal kommun. 

”Det är ett allvarligt läge. Regeringen följer utvecklingen noga och har ständig kontakt med berörda myndigheter. Jag har i dag talat med generaldirektören för MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, reds anm), Dan Eliasson, och förhört mig ytterligare om läget.”, säger statsministern i en skriftlig kommentar. 

 

LÄS MER: De har tvingats fly undan lågorna 

 

Hyllar hjälteinsatser: ”Vill tacka”

Räddningsarbetare har slitit i många dygn, många timmar i sträck, med de allvarliga bränderna. Statsminister Stefan Löfven hyllar de många insatser som görs runtom i landet, och riktar också ett tack till kommunernas arbete.

"Jag vill tacka alla brandmän, räddningstjänsten, hemvärnet, MSB, övriga myndigheter och inte minst alla de frivilliga som just nu gör sitt yttersta för att bekämpa bränderna och understödja i arbetet. Ni gör hjälteinsatser i detta svåra läge. Jag tänker också på alla de människor som fått lämna sina hem eller väntar på besked om att evakueras och är oroliga för hur läget ska utveckla sig", säger han.

Det italienska vattenbombarplanet hämtar vatten till bränderna i Härjedalen.Foto: Janne Åkesson / SWEPIX / Janne Åkesson / SWEPIX

Regeringen söker hjälp internationellt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anlände till bränderna i Sveg under onsdagen. Med helikopter landade hon vid en uppsamlingsplats i närområdet. 

– Med ett så här exceptionellt läge är det angeläget för mig att få se på plats hur folk har drabbats men också hur man arbetar framåt. Jag tycker att Sverige borde dragit lärdomar av skogsbranden i Västmanland 2014 och ha en mycket större egen kapacitet, säger hon.

Oppositionen har i dagarna kritiserat regeringen för att inte göra tillräckligt mycket – och efterlyst statsministerns närvaro i krisen.

– Vår beredskap är för dålig, vi måste bli bättre, sa Beatrice Ask, M, till SVT på tisdagen.

I en skriftlig kommentar bemöter Stefan Löfven indirekt kritiken. Enligt statsministern har regeringen kontaktat, eller kommer att kontakta, andra länder för att skynda på hjälpen utifrån.

"Regeringskansliets krishanteringsorganisation är i gång och regeringskansliet arbetar med att understödja myndigheterna och är beredda att fatta nödvändiga beslut. MSB har bett om mer hjälp från andra EU-länder och regeringen tar nu kontakt för att denna ska vara på plats så snabbt så möjligt", säger han.