Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven och kampen om de försvunna S-väljarna

Stefan Löfven (S) ute på bussturné
Stefan Löfven besöker fotbollsskola i värmländska Munkfors.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kenneth Andersson, 72, ser statsministern passera genom varuhuset i Ullared.Foto: Alexandra Andersson

GRUMS-MUNKFORS-ULLARED. Socialdemokraterna blöder. Kan en bussturné och möten med ”vanligt folk” ändra på det?

Kenneth Andersson, 72, är en av dem som i veckan sett Stefan Löfven passera genom sommar-Sverige.

Den pensionerade betongarbetaren, som för fem år sen lämnade S för SD, säger att han nog kan återvända:

– Om det blir ett parti för oss arbetare igen.

Stefan Löfven har varit vaken sedan 04.07. Igår kväll satt han i EU-förhandlingar i Bryssel, i dag befinner han sig på Enso Gruvöns sågverk i Grums, en kommun med med drygt 9 000 invånare som fostrat dansbandsstjärnor och hockeyhjältar men också skildrats som krisort i SVT:s ”Uppdrag granskning”. 

Klädd i gul skyddshjälm och orange säkerhetsväst visas statsministern runt i fabriken. I taket pumpar dysor ut vatten för att behålla den höga luftfuktigheten.

Svetten rinner, men träet mår bra. 

– Det blir tropiskt klimat här inne. Vi har till och med fått vätskeersättning, berättar Marika Bergkvist, 32, anställd på sågverket sedan starten i mars förra året. 

Marikas familj har varit inom träindustrin i generationer, men när sågverket hon arbetade på lades ner hotade arbetslösheten. 

– Jag var orolig, säger hon. Jag funderade på om jag skulle börja läsa, eller jobba inom en annan industri eftersom jag trivs med det. Men sedan kom den här möjligheten.

Marika Bergkvist säger att det är bra att statsministern kommer på besök – både för honom och för Grums. Foto: Alexandra Andersson

Efter rundturen håller Stefan Löfven ett kortare tal för de anställda på sågverket där han talar om stora klassklyftor, vikten av samarbete och investeringar i välfärden. 

– Framtidstro är nyckelordet, och vi måste göra mer, säger han och öppnar sedan upp för diskussion:  

– Inga frågor? Då går jag runt och snackar lite informellt i stället så blir det lättare. Tack ska ni ha.

Stefan Löfven stiger av bussen, någonstans i Sverige.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Socialdemokraterna tappar i synnerhet väljare till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet jämfört med riksdagsvalet 2014. Flödet till Sverigedemokraterna är större än flödet till Vänsterpartiet. Men väljarna som lämnar Socialdemokraterna är inte det största problemet. Det största problemet är att väljarflödena till Socialdemokraterna är alldeles för små.”

Ur Socialdemokraternas valanalys.

S ökar och backar i Grums

Trots att Socialdemokraterna blev största parti med 28,3 procent stod partiet inte som vinnare på valnatten den 14 september förra året. 

Inte på hundra år hade partiet fått så låga siffror – en genomgående trend över hela Europa där socialdemokratin tappat mark sedan millennieskiftet.

Även på kommunnivå var resultatet ett sämre och Socialdemokraterna backade i 251 kommuner. 

Tappet har varit störst på landsbygden – i synnerhet i kommuner med traditionellt mycket starkt stöd för Socialdemokraterna.

Men det finns undantag.

I Socialdemokraternas valanalys har man bland annat uppmärksammat Grums – Sveriges näst starkaste S-kommun – för skillnaden mellan resultatet i riksdagsvalet och kommunalvalet.

I Grums ökade stödet i kommunalvalet med fem procent till 56,3 procent, medan man på riksnivå gick bakåt med hela 6,8 procent till 41,2 procent. I stället ökade Sverigedemokraterna med drygt åtta procent.

Så röstade Grums kommun

Siffran inom parentes utgör skillnaden mot valet 2014. 

 

Riksdagsvalet 2018: 

S: 41,2 % (-6,8 %)

SD: 23,2 % (+8,3 %)

M: 12,8 % (-2,4 %)

C: 7,0. (-0,4 %)

V: 5,5 % (+1,2 %)

KD: 4,7 % (+1,6 %)

L: 2,2 % (-0,2 %)

MP: 1,7 % (-1,2 %)

Övrigt: 1,5 % (+0,6 %)

Fi: 0,3 % (-0,8 %)

 

Kommunalvalet 2018: 

S: 56,0 % (+5 %)

SD: 15,0 % (+6,3 %)

M: 11,7 % (-4,6)

C: 8,9 % (-2,1 %)

V: 3,3 % (-0,8 %)

MP: 3,1 % (-2,1 %)

KD: 1,1 % (+0,2 %)

L: 0,7 % (-1,4 %)

Fi: 0,1 % (-0,1 %)

Övrigt: 0,1 % (-0,4 %)

Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums, tror att skillnaden i valresultat mellan kommun- och riksnivå beror på att invånarna enklare kan relatera till den politik som förs lokalt. Under förra årets valrörelse fick Leif Haraldsson ofta höra att människor han mötte skulle rösta på Socialdemokraterna i hans egen kommun – men inte i riksdagen. Skälen varierade.

– Det kunde vara allt ifrån vilken ledare vi har till integrationspolitiken som har bedrivits under ett antal år, säger Leif Haraldsson.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att vara ute och lyssna på folk. Det är så vi jobbar kommunalt.

Grums ligger vid Vänern, mellan Karlstad och Säffle.

***

 

”Flera lokala socialdemokratiska företrädare har i årets val och under den gångna mandatperioden visat att det är fullt möjligt att trotsa rikstrenden och stärka sin ställning hos väljarna, även när partiet nationellt går bakåt.”

Ur Socialdemokraternas valanalys.

Vidare till nästa S-fäste

Tidigt på onsdagen lämnade Socialdemokraternas buss Hotell Nostalgi i Motala för att hämta sin partiledare på flygplatsen i Örebro. På grund av utdragna förhandlingar i Bryssel krympte den på förhand så uppmärksammade Sverigeturnén.

Det blev aldrig något besök på Bonargården i Tibro eller speedway i Motala. Men nu är Löfven äntligen på väg.

I den rödmålade kampanjbussen finns som alltid det viktigaste på plats: plopp, geléhallon och statsministerns favoritkakor finska pinnar.

Efter sågverket i Grums väntar Munkfors, även känt som Socialdemokraternas allra starkaste fäste. Trots en nedgång med sex procent i stöd från föregående val röstade fortfarande mer än hälften av kommunens invånare på S i riksdagsvalet. 

Så röstade Munkfors kommun

Siffran inom parentes utgör skillnaden mot valet 2014. 

 

Riksdagsvalet 2018: 

S: 52,2 % (-5,9 %)

SD: 15,4 % (+4,1 %) 

M: 8,3 % (-1,4 %)

C: 8,1 % (+2 %)

V: 6,1 % (+1,5 %)

KD: 3,9 % (+1,9 %)

L: 2,9 % (-0,6 %)

MP: 1,4 % (-0,7 %)

Övrigt: 1,0 % (+0,6 %)

Fi: 0,6% (-1,5 %)

 

Kommunalvalet 2018: 

S: 63,3 % (+5,8 %)

C: 16,4 % (+3,6 %)

SD: 8,8 % (+2 %)

V: 4,1 % (-0,2 %)

M: 2,2 % (-2,1 %)

L: 2,2 % (-9,4 %)

Fi: 1,9 % (+1,8 %)

KD: 0,8 % (+0,6 %)

MP: 0,3 % (-2,2 %)

På demensboendet Björkdungen fikar statsministern tillsammans med de sommararbetande ungdomarna. En av hönorna på innergården snor Löfvens kanelbulle och pressfotografernas kameror smattrar.

Inne på boendet fortsätter undersköterskan Lena Falk, 52, med sitt arbete. Hon är född och uppväxt i Munkfors och har alltid röstat på Socialdemokraterna.

– Jag kommer så väl ihåg när jag skulle rösta för första gången och inte visste på vad. Då sa min pappa: ”Du har bara en sak att rösta på, Lena”.

Sedan dess har hon aldrig tvivlat. Lena pekar ut mot ungdomarna som fikar med Stefan Löfven på innergården. 

– Det är en guldkant när de kommer. De ägnar sig åt det lilla extra, bakar och går ut med dem, sitter och läser.

– Det som inte vi hinner med.

Lena Falk har arbetat på demensboendet Björkdungen i sju år.Foto: Alexandra Andersson

”Sjukvårdsfrågan har under lång tid varit högt prioriterad av väljarna. 2010 angav sju av tio väljare sjukvården som en av de viktigaste frågorna. Samtidigt har den skarpa partipolitiska konflikten saknats i sjukvårdsfrågan. Socialdemokraterna har under lång tid varit det parti som haft störst förtroende i frågan, men andelen som uppger att Socialdemokraterna har bäst sjukvårdspolitik ligger i slutet av mandatperioden på historiskt låga nivåer.”

Ur Socialdemokraternas valanalys. 

 

”Han är en bra ledare”

Turnéns första dag avslutas på Erlandergården i Ransäter, i hjärtat av Värmland. Här föddes kring sekelskiftet Tage Erlander, folkskollärarsonen som kom att leda Socialdemokraterna i mer en två decennier, rekordåren då välfärdssamhället och det moderna Sverige tog form.

Khaldoun Alghanem, 40, och Raghad Alghanem, 35, har slagit sig ner på var sin vit plaststol långt fram i folksamlingen som ska lyssna på Stefan Löfvens tal. 

– Han är en bra ledare. Han är bra för mig, han är bra mot flyktingar, han är bra mot invandrare. Han står upp mot rasism, säger Khaldoun. 

Bröderna flydde till Sverige från Syrien för sex år sedan. Numera bor hela deras familj här: föräldrar, syskon och barn.

– Sverige öppnade dörren när alla andra stängde sina dörrar. Det är ett nytt hemland. Det känns som hemma för oss här i Sverige, säger Khaldoun och vänder blicken mot statsministern som nu står på scenen.

Bröderna Khaldoun och Alghanem har åkt från Arvika för att lyssna på Stefan Löfvens tal. Foto: Alexandra Andersson

Under sitt 14 minuter långa tal återkommer Stefan Löfven ständigt till Tage Erlander och nämner även företrädaren Per Albin Hansson, som i ett tal 1928 lanserade begreppet folkhemmet.

Liksom på sågverket understryker Löfven vikten av framtidstro, samarbete och investeringar i välfärden. Vikten av en fungerande sjukvård, skola, äldreomsorg och polisverksamhet. Till skillnad från valrörelsen förra sommaren nämner han varken migration eller gängkriminalitet. 

– Jag tror på återkomsten av det starka, det jämlika, det solidariska samhället som just Tage Erlander byggde, säger Stefan Löfven.

Efter talet blir det tid för frågor. Men inga spontant formulerade, från publiken.

I stället går lokalpolitikern Jenny Blom (S) upp på scenen och säger till statsministern: 

– Så jättetrevligt att ha dig här, i Sveriges rödaste kommun. Jag har fått ett uppdrag att ställa lite frågor som publiken har lämnat in. Jag har sammanställt dem, de är många, så ska vi ta alla får vi stå här till midnatt.

De i förväg utvalda frågorna rör bland annat klimatet, bensinpriset, oron över arbetsrätten, pensionerna och tandvården. Och Stefan Löfven levererar svar på nästan allt. Ibland utbryter applåder och ett och annat skratt, annars sitter publiken tyst. Efteråt är det återigen dags för selfies med statsministern. 

– Det låter lite fyrkantigt, eller lite osäkert, säger S-debattören Daniel Suhonen när han får höra om den välregisserade frågestunden i Ransäter.

Om man vill vara elak kan man säga att det är lite socialdemokratisk arbetarklasspopulism

Samtidigt understryker Suhonen att han inte vill moralisera kring de förberedda frågorna och säger att det kan ligga praktiska orsaker bakom beslutet, som till exempel säkerhet eller att man är rädd för att mötet ska övertas av andra partier eller grupper.

– Men om det inte finns någon allvarlig orsak bakom tror jag att han skulle vinna på att prata fritt och snacka med folk. Att det är mindre uppstyrt.

Daniel Suhonen, grundare av S-föreningen Reformisterna som vill driva partiet åt vänster, tycker att det är ett smart drag av Löfven att välja en bussturné före Almedalsveckan. 

– Han försöker hitta ett sätt att återknyta – och visa – att Socialdemokraterna har starka band till ”vanligt folk”: knegare, arbetarklass, människor utanför storstäderna.

– Om man vill vara elak kan man säga att det i någon mening är lite socialdemokratisk arbetarklasspopulism. Men man kan också säga att det kanske inte är det sämsta som kan hända Sverige – att statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna åker ut och träffar vanligt folk.

Stefan Löfven besöker dragsspelsstämman i Ransäter.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Upplevelsen av ett välfärdssystem som inte längre klarar sina åtaganden är starkare på landsbygden, i synnerhet när det gäller sjukvårdens upplevda tillgänglighet. Detta i kombination med ett mycket stort flyktingmottagande tolkas av vissa väljare som en resurskonflikt. Den här typen av problem har av allt att döma förstärkt känslan av att inte vara prioriterad och bidragit till Socialdemokraternas svaga valresultat på landsbygden.”

Ur Socialdemokraternas valanalys. 

Så bli vädret

Löfven mötte Palme

Under resan mellan Ransäter och baren Stars and Stripes i Vänersborg – där VM-semifinalen i fotboll mellan Sverige och Nederländerna står på programmet – har Stefan Löfven tid för en pratstund längst bak i bussen.

Trots en lång dag säger han sig inte vara trött. 

– Det kommer senare. Det här ger mig energi, det har det alltid gjort sedan min fackliga tid. Det är någonting med att vara ute och möta folk i deras vardag.

Han glömmer aldrig när han själv jobbade som svetsare på försvarsindustriföretaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik och Olof Palme kom på besök hösten 1985. 

– Ofta när man stod på verkstaden och en riksdagsledamot kom på besök pep de bara förbi. Då blir folk irriterade, det är inte bra.

Med Palme var det annorlunda, han tog sig till att prata med de anställda. Stefan Löfven ler åt minnet: 

– När han skulle åka från Hägglunds sa jag: ”Jag uppskattar att du tog dig tid och prata med folk och att du inte bara gick med direktörerna”.  Då sa han: ”Man får hålla dem lite kort ibland”.

Det är bara att se till att fortsätta att vara ute...

Bussturnén är ägnad åt möten med svenska folket i stället för ”lobbyism och näringsliv” på Almedalsveckan, som han uttrycker det. Stefan Löfven säger att han åka till platser som normalt sett kanske inte får så mycket besök – och visa att man ”menar allvar med att hela landet räknas”.

Orterna ni besöker är starka S-fästen som har tappat i stöd på nationell nivå. Orter där framför allt SD har vuxit på er bekostnad. Har det spelat någon roll i valet av platser? 

Stefan Löfven svarar inte riktigt på frågan, utan säger att ”jag bestämde mig tidigt för att vara ute mer i landet”. Han fortsätter:

– Det är helt nödvändigt. Man kan göra andra saker också, men det finns ingen genväg. Men naturligtvis har det betydelse för sådana här orter att vi inte bara åker runt, utan att jag också kan säga vad vi gör gällande välfärdssatsningar, bredbandssatsningar, bostadssatsningar, utbildningssatsningar. Det stärker hela landet. Det går inte med en kort kampanj i två månader, utan det är bara att se till att fortsätta att vara ute. 

Trots att Socialdemokraterna fortfarande är det största partiet bland LO-medlemmar är väljarflykten ett faktum. I riksdagsvalet förra året röstade nästan var fjärde LO-medlem, 24 procent, på Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna backade med 12 procent i LO-kollektivet – från 53 procent till 41 procent. 

Stefan Löfven tror att det beror på en oro i denna väljargrupp. 

– Vi har en globalisering, en automatisering av produktion... Vem styr egentligen? Ditt företag – kan det också bara försvinna eller läggas ner? I kombination med klyftor som vi har i vårt land skapar det en osäkerhet. 

Framtidstron är helt avgörande. Och den är enligt min uppfattning mycket, mycket starkare när man vet att man tillhör en gemenskap.

– Om du får en osäker framtid, och en osäker nutid – i meningen den sociala tryggheten – då skapar det en rädsla. Det är en av de starkaste drivkrafterna för extremism. 

Varför fångade ni inte upp de väljarna 2018? 

– Det tar sin tid att leverera. Det första som hände när vi tillträdde 2014 var att de fyra borgerliga partierna röstade igenom en borgerlig budget. Sedan fick vi ett omtag under våren 2015 – men det är klart, du får inte fullt utslag för din politik förrän en bit in i 2015. Det är tre år till valet, det är på gränsen. Men jag kan peka på att vi har 100 000 fler anställda i svensk välfärd och att 350 000 fler går till jobbet jämfört med när vi tillträdde. 

– Det är klart att utmaningen är samtidigt så pass stor att det måste ta lite tid. Men vi kan peka på att riktningen är rätt, och vi tänker fortsätta. 

Tror du att ni kommer att vinna tillbaka de här väljarna till valet 2022?

– Ja, det är precis det. Att visa att det är den här vägen som är rätt. Det är inte så att alla problem och utmaningar försvinner, men riktningen och framtidstron... Framtidstron är helt avgörande. Och den är enligt min uppfattning mycket, mycket starkare när man vet att man tillhör en gemenskap – jämfört med om man är själv. 

Januariöverenskommelsen är utformad för att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande. Hur ser du på väljarna som lagt sin röst på SD? 

– Att jag vill utesluta Sverigedemokraterna beror på ideologin. Jag är för ett helt annat samhälle: ett öppet, tolerant, solidariskt samhälle. De står för något helt annat. De har värderingar som är så långt ifrån mina, så det säger sig självt. Alla röstar ju på någonting, men det är inte givet att ens parti kommer till makten.

Ändå har ungefär en miljon svenskar lagt sin röst på SD. Hur ser du på dem?

– Det står var och en fritt, naturligtvis. Det är ett demokratiskt val. Det är inte så att jag står och säger att de inte står upp för människors lika värde. Det finns ingen sådan automatisk koppling, utan det jag säger är att många röstar för att det kan vara en oro, en irritation över samhällsutvecklingen, man känner att det inte går åt rätt håll. Då är det lätt att ta till den enkla lösningen.

Stefan Löfven om SD-väljarna: ”Det är inte så att jag står och säger att de inte står upp för människors lika värde”.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Behovet av fackligpolitisk samverkan har sällan varit större än idag. För Socialdemokraterna är det av avgörande betydelse att stärka ställningen bland LO:s medlemmar. Politikutvecklingen inom partiet bör i större utsträckning ske i samarbete med LO och LO-förbunden. Fler fackligt förtroendevalda bör uppmuntras att ta förtroendeuppdrag i partiet. Socialdemokraterna behöver samtidigt tydligt visa hur partiets och regeringens politik gagnar LO:s medlemmar.

Ur Socialdemokraternas valanalys. 

Stefan Löfven möter kunder och anställda vid Gekås i Ullared, tillsammans med vd Boris Lennerhov och fackklubbens ordförande Izabela Nanneson.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Tv-team från ”Ullared”

Följande morgon, Sverigeturnéns andra och sista dag, återvänder Socialdemokraterna till Gekås i Ullared – den här gången med statsministern i bussen, till skillnad från i måndags då han satt fast i Bryssel.

Vd Boris Lennerhov ska visa runt Stefan Löfven på shoppingcentret, därefter väntar möte med fackliga representanter. 

Kenneth Andersson, en 72-åring från Nybro i Småland, sitter ensam på en träbänk mitt i folkvimlet bland väskor, strumpbyxor och grillbriketter. Han har problem med ryggen och säger att han vilar medan hustrun shoppar.

När Stefan Löfven passerar med filmteamet bakom tv-serien ”Ullared” bara ett par meter ifrån honom sneglar Kenneth avmätt mot uppbådet. Han tillhör inte skaran som ställer sig i kö för att ta en selfie med statsministern. 

– Nej, jag vill inte störa, säger han. Men Stefan Löfven verkar ganska jordnära, han är som en vanlig människa. Att gå så här i ett varuhus och prata med varuhuschefen – det får han ett par fjädrar i hatten för.

Kenneth Andersson är en många väljare som har lämnat Socialdemokraterna för Sverigdemokraterna. Foto: Alexandra Andersson

Stefan Löfven har däremot aldrig fått Kenneths röst. Efter att ha varit socialdemokrat hela sitt liv valde han för fem år att byta till ett annat parti.

– I nuläget tycker jag bäst om Jimmie Åkesson. Jag är emot regeringens invandringspolitik. Jag som är lite till åren kommen har hjälpt till att bygga upp välfärden och sedan kommer det människor utan att ha gjort någonting och får ta del av den, säger den pensionerade betongarbetaren och ger sedan ytterligare en förklaring till att han tröttnat:

– Socialdemokraterna har gått högerut. Det är fler än jag som inte tycker att de är ett arbetarparti längre, för oss vanliga människor som inte är höginkomsttagare. Vi har en väldig klasskillnad i Sverige.

Kenneth Andersson är inte främmande inför tanken att återvända till Socialdemokraterna i framtiden. Tvärtom. Allt beror på hur partiet väljer att lägga upp sin politik, menar han. 

– Om det passar in i mitt sätt att leva. Om det blir ett parti för oss arbetare igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.