Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”En sjujäkla satsning på välfärden”

Sverige ska ”omstarta” svensk ekonomi, det sa statsminister Stefan Löfven under en presskonferens tillsammans med centerledaren Annie Lööf, i dag. Enligt statsministern är budgeten för 2021 ”historisk kraftfull”.
Annie Lööf, C, och Stefan Löfven, S, på pressträffen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets ledare Annie Lööf höll presskonferens tillsammans, och presenterade en ”omstart” av Sveriges ekonomi.

Enligt statsministern är budgeten för 2021 ”historisk kraftfull”.

– Ni får ursäkta, det är en sjujäkla satsning på välfärden.

Bland annat gäller det fyra miljarder om året till äldreomsorgen år 2021 och 2022, och 1,7 miljarder mer till det så kallade äldreomsorgslyftet.

– Det är den största satsningen på äldreomsorgen någonsin. Vi ska ha världens bästa äldreomsorg. Den tryggheten förtjänar de äldre som byggt vårt land.

Flera partier är kritiska till Socialdemokraterna.

”Bedrövligt att det ska krävas en pandemi för att Socialdemokraterna ska vilja stärka äldreomsorgen.”, twittrar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed twittrar: ”Bra med förslag om ökade tillskott till sjukvård och inte minst äldreomsorg. (Så såg dessvärre inte januaripartiernas prioriteringar ut för ett år sedan).”

Inga andra ska delta 

Hälso- och sjukvården får också ytterligare pengar, i syfte att kunna jobba ikapp med alla operationer som har ställts in under krisen. Fyra miljarder satsas på regionerna år 2021 respektive 2022.

Regeringen, C och L föreslår också höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner, 10 miljarder 2021 och 5 miljarder 2022.

– Alla ska kunna lita på den välfärd som finns, att den är nära trygg och håller hög kvalitet, säger Lööf.

Totalt handlar det om välfärdssatsningar för 19,7 miljarder till kommuner och regioner 2021, enligt centerledaren. 

”Av de 100 miljarder som ska satsas går alltså en knapp femtedel till välfärden. Det är en besvikelse och missad möjlighet. Det blir fortsatta neddragningar.”, twittrar V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Varken Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni eller någon annan företrädare för partiet deltog på pressträffen.

Förra veckan rapporterade DI att regeringen, L och C – är överens om höstbudgeten.

Så här sa Stefan Löfven om satsningen under presskonferensen.
Löfven: ”Har inte kommit 40 klaner de senaste åren”.
Centrerpartiets partiledare Annie Lööf presenterar regeringens satsningar på välfärd. De innebär 10 miljarder i år, och extra 5 miljarder nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.