Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: Nyval är inte aktuellt

Stefan Löfven. Foto: Jens L'Estrade

Nyval bör utlysas om inte Stefan Löfven lyckas bilda en majoritetsregering.

Det anser tidigare S-finansministern Kjell-Olof Feldt - som skriver på sidan fyra i Expressen i dag.

På tisdagseftermiddagen svarade statsministern sin partikamrat:

- Kjell-Olof Feldt får självfallet tycka vad han vill, men det är inte aktuellt.

Kjell-Olof Feldt skräder inte orden i sin debattartikel i Expressen på tisdagen. Han konstaterar bland annat att Vänsterledaren Jonas Sjöstedts inflytande över budgeten försämrat samarbetsklimatet i riksdagen och han skriver:

"Mest besvärande är att S måste bryta uppgörelsen med de borgerliga om friskolorna för att V:s löfte om slut på vinster i välfärden skulle leva vidare."

Enligt Feldt, som var finansminister i både Olof Palmes och Ingvar Carlssons regeringar under perioden 1983-1990, har Stefan Löfven och Socialdemokraterna också misslyckats med den rivstart som utlovades i valrörelsen.

"Att i en ekonomi som omsätter nära 4 000 miljarder flytta omkring 20 gör inte mycket åt vare sig rikedomen eller fattigdomen."

"Extra val bör utlysas"

Kjell-Olof Feldt avslutar debattartikeln med:

"Oberoende av hur det går för budgetpropositionen i december bör statsministern meddela talmannen att han vill ombilda sin regering i syfte att bredda underlaget och inbjuda alla borgerliga partier till överläggningar. Visar det sig omöjligt att bilda en majoritetsregering bör ett extra val till riksdagen utlysas."

Expressen.se mötte statsminister Stefan Löfven i riksdagen på tisdagseftermiddagen, i samband med nordiska rådets toppmöte, och han kommenterade för första gången partikamratens utspel.

Har du läst Kjell-Olof Feldts debattartikel i dag?

- Jag har inte läst hela, men jag har läst delar.

"Hans slutsatser"

Vad säger du om hans slutsatser då?

- Ja, det är hans slutsatser.

Och hur kommenterar du dom?

- Jag har ingen anledning att kommentera det. Kjell-Olof Feldt får självfallet tycka vad han vill, men det är inte aktuellt.

Som tidigare finansminister, är han värd att lyssna på?

- Ja, men vi gör våra bedömningar utifrån den situation som är nu. Så - det är vi som ska göra bedömningen. Men det är bra med olika inlägg, det är helt okej.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!