Stefan Löfven: Min morfar var nazist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Stefan Löfvens morfar var nazist och jobbade på ett tryckeri på en nazistisk tidning.

Det berättar S-ledaren för Aktuellt i politiken.

– Det känns naturligtvis olustigt trots att det handlar om en person som jag inte har haft någon relation till, säger Löfven till tidningen.

Stefan Löfven föddes i Stockholm men adopterades bort endast tio månader gammal.

Sin biologiska mamma träffades han först i 20-årsåldern och han har aldrig haft någon relation till sin biologiska morfar, men upptäckten att han var aktiv nazist och jobbade på ett tryckeri på en nazistisk tidning känns olustigt för S-ledaren.

– Jag lärde känna min mamma först när jag var i 20-årsåldern och vi pratade väldigt mycket politik. Hon var väldigt tydlig i sina värderingar och de var så långt från nazismen som man kan komma, säger Löfven till Aktuellt i politiken.

"En pusselbit"

Stefan Löfven fick reda på sanningen om sin morfar i samband med att han gjorde en intervju för en kommande bok om honom själv.

Enligt Löfven hade hans mamma en dålig relation med sin pappa. Han förstår nu varför.

– Det är en pusselbit som kommer på plats. Det är frustrerande att få reda på detta när det är för sent att ställa frågor. Min biologiska mamma lever ju inte längre, säger Stefan Löfven.

Expressen.se har sökt Stefan Löfven men han är inte tillgänglig för en kommentar, uppger Anne Ekberg, pressekreterare hos Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.