Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven: Vi behöver fler poliser

Sverige står inför stora utmaningar, säger statsminister Stefan Löfven när partistyrelsens föreslag inför vårens S-kongress presenteras.

Enligt förslagen ska S stå upp för "en reglerad invandring". Partistyrelsen angriper även "vinstjakten" i skolan.

Kampen mot gängkriminalitet ska prioriteras och Stefan Löfven (S) vill även se fler poliser.

Fakta: S-kongressen

Hålls på Svenska Mässan i Göteborg den 8–12 april.

Temat är "Trygghet i en ny tid".

350 ombud ska behandla cirka 2 000 motioner.

Partiet ska uppdatera sina politiska riktlinjer och lägga grunden för valrörelsen 2018.

Källa: socialdemokraterna.se

– Vi har lagt om politiken och den kursen ligger fast. Men vi står inför stora utmaningar, och det som oroar mig mest är de växande klyftorna. I spåren av dem hotar otryggheten att växa. Det här är den största utmaningen för Socialdemokraterna de kommande åren, säger partiordförande Stefan Löfven när han inleder pressträffen.

Han säger att det är en orolig tid, men framhåller att de stora ofinansierade skattesänkningarna har ersatts av investeringar, och nämner ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet.

Fem områden i politiken lyfts fram. Alla som kan jobba ska jobba. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet ligger fast. Men det har blivit tuffare, säger Löfven. Det ska bli lättare att anställa och få det första jobbet.

– Men kraven på den enskilde ökar. Alla arbetslösa ska göra sig anställningsbara. Fler utländska kvinnor ska in på arbetsmarknaden. Etableringsersättningen ska kunna dras in för dem som inte söker arbete, säger Löfven.

Kamp mot gängen

Arbetskraftsinvandringen ska begränsas, enligt Stefan Löfven. Enkla jobb ska gå till människor som bor i Sverige.

– Det är orimligt att vi har arbetskraftsinvandring för städare och diskare, säger Löfven.

Ett annat prioriterat område är tryggheten. Kampen mot gängkriminalitet ska prioriteras och statsministern vill se fler poliser.

– Men det räcker inte med skärpta straff. Det effektivaste sättet att hindra unga människor att välja kriminalitet är att erbjuda något bättre, ett första jobb, möjligheten att flytta hemifrån. Vi ska vara stenhårda mot kriminaliteten men också mot brottslighetens orsaker.

En tredje prioritering är invandringen. Svensk lagstiftning ska inte väsentligt skilja sig från övriga EU-länders. Alla länder ska ta sin del av ansvar. Men Sverige ska också ha nationella möjligheter att hålla invandringen under kontroll för att garantera fungerande välfärd.

I förslaget till riktlinjer, som ska behandlas på kongressen i Göteborg i april, skriver partistyrelsen att rätten att söka asyl är grundläggande.

"Men att ge skydd åt människor på flykt kan aldrig vara ett lands ansvar. Det måste delas. Därför kan det inte heller vara möjligt att välja i vilket land man ska få skydd."

S ska stå upp för "en reglerad invandring, för vi vill inte ha parallellsamhällen där människor utnyttjas och där en svart arbetsmarknad växer fram".

Begränsa vinster

Vad gäller frågan om vinster i välfärden riktar partistyrelsen in sig nästan helt på skolan. Det talas på flera ställen om att "vinstjakten" i skolan måste stoppas. Det sägs mycket lite om vinster i de andra delar av samhällsservicen som finansieras i huvudsak med skattemedel, som vården och äldreomsorgen.

"Vi vill stoppa kommersialiseringen till förmån för en sammanhållen kunskapsskola. Vinsterna ska avsevärt begränsas, samtidigt som mångfald och valfrihet garanteras. Vinst ska inte kunna skapas genom att välja elever, minska lärartätheten, satsa mindre på kompetensutveckling eller ha en hög andel obehöriga lärare. Skolan ska bygga på kunskap, bildning och likvärdighet", står det i förslaget.

TT har tidigare erfarit att Socialdemokraterna i riktlinjerna skulle hålla fast vid en skärpt flyktingpolitik på obestämd tid. Enligt regeringsöverenskommelsen med Miljöpartiet är den nuvarande striktare politiken bara tillfällig, till 2019.

"Sverige ska ta sin del av ansvaret för människor på flykt, men det förutsätter ett fungerande gemensamt asylsystem i EU, med en mer harmoniserad lagstiftning och tillämpning", heter det i förslaget till politiska riktlinjer från partistyrelsen till S-kongressen, erfar TT.

Enligt en S-källa ska formuleringarna om flyktingpolitiken läsas som att det inte blir någon återgång till den tidigare migrationspolitiken, som rådde fram till november 2015. Då drog regeringen i bromsen, något som var smärtsamt inte minst för S regeringspartner Miljöpartiet.

Det sägs också i riktlinjerna att det inte är möjligt för Sverige att ha en lagstiftning som "väsentligen skiljer sig" från övriga länder i EU. Mottagandet ska vara "hållbart".

Men det framgår inte uttryckligen om S föreslås kräva att den tillfälliga, striktare flyktingpolitiken absolut ska ligga kvar som den är även efter 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.