Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven längtar efter att träffa mamma Iris, 90

Iris Melander intervjuades när Stefan Löfven såg ut att bli ny statsminister.
Iris Melander gläds åt att statsministern valts till partiledare för Socialdemokraterna 2012.
Foto: PATRICK SJÖÖ / EXP
Iris Melander på en bild från 2012 med ett fotografi på Stefan Löfven som barn.
Foto: PATRICK SJÖÖ / EXP
Statsminister Stefan Löfven längtar efter att få besöka mamma Iris på nytt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen har skapat en social mur mellan yngre och deras älskade, äldre familjemedlemmar. 

Så även för statsminister Stefan Löfven (S) som längtar efter att få träffa sin mamma Iris, 90. 

– Jag vill göra det, men det innebär en stor risk, säger statsministern till Örnsköldsviks allehanda

Samtidigt kommenterar han omvärldens bild av Sverige som en experimentverkstad för coronastrategi: 

– Därför vet vi att vi gör rätt. 

I en lång intervju med Allehandas reporter Mikael Nordstrand berättar statsministern om känslan av längtan som han nu delar med miljoner svenskar: att inte kunna besöka en äldre släkting under coronapandemin. 

Stefan Löfven om mamma Iris: ”Jag ringer till henne”

I Stefan Löfvens fall mamma Iris i Sollefteå, som med råge tillhör riskgruppen då hon fyllt 90 år, och dessutom bor på ett äldreboende.

– Jag ringer till henne och håller kontakt men vi ska inte besöka äldre människor, så det gör jag inte. Jag vill göra det, men det innebär en stor risk. Vi ska skydda våra äldre och andra riskgrupper. Vi får hitta andra lösningar, det viktigaste är att vi tänker på smittspridning, att hålla fysiskt avstånd säger han till Örnsköldsviks allehanda

Iris Melander gläds åt att statsministern valts till partiledare för Socialdemokraterna 2012.
Foto: PATRICK SJÖÖ / EXP

Han fortsätter att betona vikten av att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, råd och rekommendationer för att minska smittspridningen. 

USA:s president Donald Trump har kallat Sveriges coronastrategi för ”flocken”, och sagt att miljontals amerikaner skulle ha dött om USA valt samma väg. Medier runtom i världen rapporterar förundrat om Sveriges liberala strategi för att hindra smittspridningen, och hur människor fyller Stockholms uteserveringar. 

Stefan Löfven om strategin: ”Vet att vi gör rätt”

Stefan Löfven menar att strategin att lägga ansvaret på medborgarna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer bygger på forskning. 

– Därför vet jag att vi gör rätt, säger han. 

Han menar att det nu börjar visa sig att vägen är den rätta.  

– Jag har talat med många ledare i världen och vet därför att det samtidigt finns en nyfikenhet på Sverige. Vi jobbar med samma saker genom social distansering, men vi har valt en annan väg. En del länder har till exempel valt att stängt ner alla skolor, men nu börjar länder öppna upp skolor. Vi har valt att ha distansundervisning för gymnasiet, högskolor och universitet. Barnen behöver en vardag och en rutin. Ett ställe att gå till varje dag. Och nu hör jag fler och fler säga att det var rätt att inte stänga skolorna, säger Stefan Löfven till ST

Så hyllade Stefan Löfven mamma Iris i jultal

Statsministern föddes i Stockholm, men vid ett års ålder adopterades han bort till paret Iris och Ture Melander i Ådalen. 

Där växte han upp och fick erfarenheter som skulle komma att prägla hans fackliga och politiska engagemang. 

Stefan Löfven hyllade mamma Iris i sitt jultal 2017. Han berättade att hon varit hemsamarit under hans uppväxt och tagit sig runt på skoter, för att besöka äldre i bygden, under de smällkalla vintrarna. 

Iris Melander på en bild från 2012 med ett fotografi på Stefan Löfven som barn.
Foto: PATRICK SJÖÖ / EXP

– Av mamma lärde jag mig nog medmänsklighet och solidaritet betyder i praktiken. Och jag vet att det finns många som min mamma runtom i Sverige i dag – fast kanske inte med moped och skoteroverall. Som sliter för att Sverige ska vara ett ledande välfärdsland, sa Stefan Löfven. 

Mamma Iris befarade att hon skulle få se mindre av sin son redan när han blev statsminister 2014: 

– Jag tror att jag aldrig kommer få se honom. Det är klart att det är mindre vi får se av honom nu. De är ju redan så att vi inte ses så ofta, sa hon då till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.