Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: "Kommer göra riktigt, riktigt ont"

Stefan Löfven säger att han vill se en ökad dialog med Ryssland, efter den senaste tidens ökade aktivitet i Östersjöområdet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

KALLINGE/HASSLÖ. De senaste åren har aktiviteten i Östersjöområdet bara ökat.

Så sent som för två veckor sedan flög ett ryskt stridsflyg på ett "väldigt kort avstånd" från ett svenskt flyg över Östersjön.

Nu skickar Stefan Löfven en varning – och lovar mer resurser till Försvarsmakten, som enligt DN saknar flera miljarder.

– Är det så att någon får för sig att göra något mot Sverige ska de veta att det kommer göra riktigt, riktigt ont, säger Stefan Löfven, S.

Den 19 juni i år skedde den senast uppmärksammade händelsen på Östersjön när ett ryskt flyg befann sig på ett "väldigt kort avstånd” från ett svenskt signalspaningsplan som var ute på uppdrag, enligt Försvarsmakten.

På Blekinges flygflottilj, F17, där incidentberedskapen har sin bas, säger man också att aktiviteten ökat i Östersjöområdet.

– De senaste tre, fyra åren har vi märkt en ökad aktivitet över Östersjön. Det är inte bara från Ryssland, utan det är även Västsidan. Östersjön har blivit intressant igen, säger Jörgen Axelsson, divisionschef på 172:a stridsflygdivisionen vid F17 i Blekinge.

Stefan Löfven: "Måste ha dialog med Ryssland"

Statsminister Stefan Löfven, som är på Sverigeresa på temat trygghet i stället för Almedalsvecka, säger att han ser allvarligt på situationen.

– Det är en ökad aktivitet i Östersjöområdet och det är aldrig bra naturligtvis. Det är därför vi måste möta upp och tillföra resurser till försvaret, som måste bli vassare och starkare, säger Stefan Löfven, efter att ha åkt stridsbåt ut till Hasslövarvet utanför Karlskrona.

S-ledaren säger att han vill se en ökad dialog med Ryssland. Den ryske ambassadören kallades också upp till UD på grund av incidenten för två veckor sedan.

– Vi säger naturligtvis till när vi anser att fel har begåtts. Vi är tydliga med Ryssland på den punkten. Vi måste ha en dialog med Ryssland självfallet, om hur vi ska se till att minska spänningarna i Östersjön. Det är på sikt bäst för alla länders invånare.

Löfven vill ge ännu mer resurser till försvaret

I två breda försvarsöverenskommelser har resurserna ökat till Försvarsmakten, som under en lång tid dessförinnan rustats ned. Men samtidigt rapporterar DN, som hänvisar till källor, att Försvarsmakten saknar nio miljarder för budgetåren 2018-2020.

Frågan om Sveriges försvarsförmåga har också varit omdiskuterad de senaste åren. 

Exempelvis sa överbefälhavaren Sverker Göransson 2013 att Sverige bara kunde försvara sig under en vecka. Utvecklingen på det området vill statsminister Stefan Löfven inte kommentera.

Däremot säger han att Försvarsmakten behöver ännu mer resurser. Så sent som i mars kom regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna överens om höjda försvarsanslag för 2017.

– Är det så att någon får för sig att göra något mot Sverige ska de veta att det kommer göra riktigt, riktigt ont, säger Stefan Löfven, och upprepar därmed varningen från i april tidigare i år.

Stefan Löfven på Blekinges flygflottilj, F17, på söndagen. Foto: CAROLINE LARSSON

Tidigare överbefälhavaren, Sverker Göransson, sa för fyra år sedan att Sverige kan försvara sig  under en vecka vid ett angrepp utan hjälp. Kan landet försvara sig längre i dag?

– Den frågan ska ställas till just överbefälhavaren. Vi har nu sett till att föra till mer resurser i fler omgångar. Mitt budskap är att vi behöver föra till mer resurser till försvaret. Vi har gjort två breda försvarsöverenskommelser, det är bra för det ger långsiktighet och resurser till försvaret.

Vad säger överbefälhavaren till dig när ni har era samtal?

– Att det är bra att det förs till resurser. Sen har en myndighetschef alltid höga ambitioner och ska så ha. Vi får återkomma till vad nästa steg blir.