Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven och Baudin: Så blir nya familjeveckan

Följ Stefan Löfvens pressträff 11.30.
Löfven kallar till pressträff tillsammans med Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Foto: ANETTE NANTELL/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Förskolebarn.
Foto: NTB TT NYHETSBYRÅN

Regeringen lämnar förslag om familjeveckan. Där föreslås en ny föräldrapenningsförmån där två föräldrar får tre dagar var per år medan en ensamstående föräldrar får sex dagar.

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade nyheten på en digital pressträff tillsammans med Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Löfven och Baudin håller pressträff

Familjeveckan innebär att föräldrar har rätt till ledighet från arbetet med ersättning motsvarande tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sitt barn när det exempelvis är lov, studiedag för personalen eller för att delta i utvecklingssamtal om barnet. Ersättningen ska gälla för barn mellan fyra och 16 år.

Försäkringskassan fick förra veckan i uppdrag att förbereda införandet av familjeveckan.

Införandet av en så kallad familjevecka, som ska ge föräldrar mer tid med sina barn, är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, C och L. Det är också ett av Socialdemokraternas prioriterade vallöften.

”Måste gå till jobbet varje dag” 

Tobias Baudin, Kommunals ordförande, säger på presskonferensen att reformen är välkommen. 

– För den som inte tror att det här inte löser reella problem ska man veta att få av våra medlemmar kan jobba hemifrån. Coronapandemin har visat på detta, man måste gå till jobbet varje dag. Flextid, att ta en långlunch och jobba igen tiden på kvällen för att följa sitt barn till tandläkaren – det finns inte i medlemmarnas verklighet. Man använder semesterdagar eller sänker sin arbetstid, vilket driver på deltidsarbete för kvinnodominerade yrken. 

Enligt Baudin använder 9 av 10 av medlemmarna sina semesterdagar då barnen inte kan vara i skolan.

PM Nilsson om Löfvens pressträff: Han pratade direkt till Vänsterpartiets väljare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.