Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill införa ny samtyckeslag

Stefan Löfven.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Isabella Lövin.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen kommer att lägga fram ett förslag om en samtyckeslag. Det presenterade statsminister Stefan Löfven tillsammans med Isabella Lövin och Morgan Johansson på en presskonferens före statsministerns jultal. 

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt ska det vara olagligt, säger Löfven.

Redan i april föreslog den tillsatta sexualbrottskommittén att en samtyckeslag ska införas, och frågan har aktualiserats ytterligare efter höstens metoo-rörelse. 

Löfven har tidigare sagt att en samtyckeslag är att vänta, och nu bekräftar han att regeringen lägger fram ett förslag om en samtyckeslagstiftning. Regeringen kommer att fatta ett beslut om lagen på torsdag. 

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt ska det vara olagligt, sa Stefan Löfven under pressträffen. 

Oaktsamhetsbrott läggs till i lagstiftningen

Två nya brott skrivs in i lagstiftningen: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp, där straffet är högst fyra års fängelse. Oaktsamhetsbrotten läggs till för att man ska kunna dömas för sexuella övergrepp även om det inte funnits något uppsåt till ett sådant.

Man vill även höja minimistraffet för grov våldtäkt och våldtäkt mot barn från fyra års fängelse till fem års fängelse, skriver regeringen i det pressmeddelande som delades ut under presskonferensen. 

Däremot, skriver man, kommer man inte att föreslå ett synnerligen grovt brott för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Detta eftersom man menar att det skulle leda till "en sänkning av maxstraffet för många grova våldtäkter från fängelse i 14 år till fängelse i 9 år".

Vill satsa ytterligare 2 miljarder på polisen nästa år

– Det ska sitta i ryggraden på varje pojke och man att sex ska vara frivilligt. Om sexuellt våld mot kvinnor ska upphöra är det männen som ska förändras, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). 

Regeringen kommer, förutom tilläggen i sexuallagstiftningen, att föreslå en stor satsning på polisens resurser för att man ska kunna få mer kraft i brottsbekämpningen. Redan nästa år vill man öka anslaget med ytterligare 2 miljarder kronor, och för perioden 2018-2020 sammanlagt 7,1 miljarder kronor.  

– Det är viktigt med utvidgningen av det kriminaliserade området, men det är också viktigt att polis och åklagare får de resurser som de behöver för att utreda brotten, säger Johansson.

Statsministern: "Vi behöver prata med män"

Statsminister Stefan Löfven menar att förslaget varit på gång under en lång tid.

– Det här arbetet påbörjade vi redan under förra mandatperioden när vi satt i opposition, då startade regeringen en utredning som vi har tagit vidare. Men höstens metoo-rörelse har naturligtvis bidragit till att budskapet nu är ännu tydligare och har visat att vi har så mycket mer att göra, säger Löfven till Expressen. 

Han menar att det, förutom lagändringarna, även krävs informationsarbete för att få igenom en samhällelig förändring.
– Vi behöver prata med män om vad riktig manlighet är, att det inte är att trakassera, utan att respektera kvinnor. 

Lövin: Vore dumt att ta bort ordet våldtäkt

– Genom de här satsningarna skriver vi ett nytt kapitel i svensk jämställdhetshistoria. Nu slår vi ner en tydlig markör att sex ska vara frivilligt, säger vice statsminister Isabella Lövin till Expressen. 

I samband med presskonferensen sa vice statsminister Isabella Lövin (MP) till TT att den nya lagen innebär att offret inte ska bevisa att den sa ja, utan att den anklagade ska bevisa att offret sa ja. 

Senare tvingades hon backa från sitt uttalande. 

”Jag uttryckte mig olyckligt på fråga om samtyckeslag sätter mer fokus på offrets beteende. Jag anser inte att bevisbördan ändras med denna lag, däremot är min förhoppning att fokus i högre grad läggs på vad gärningsmannen gjorde för att säkerställa att det fanns samtycke”, skriver Lövin på Twitter.

https://twitter.com/IsabellaLovin/status/942470914066800642

Sexualbrottskommitténs utredning som ligger till grund för det nya lagförslaget har föreslagit att man ska ta bort begreppet våldtäkt, och ersätta det med sexuellt övergrepp. Detta eftersom ordet kan ge en felaktig bild av vad brottet kan innebära. Förslaget fick en hel del kritik från flera remissinstanser, och finns därför inte med i regeringens förslag. 

– En påtvingad sex handling är form av våld i sig, och våldtäkt är ett väl etablerat begrepp som det vore dumt att ta bort, även om det inte alltid handlar om direkt våld i form av knytnävsslag eller liknande, säger Lövin.


https://www.instagram.com/p/BczTL7vHt4z/?taken-by=expressen

Tobé: "Tror på lag som bygger på frivillighet"

Tomas Tobé, rättspolilitisk talesperson för Moderaterna välkomnar den nya samtyckeslagen men tror inte att den kommer att ge den effekt som regeringen hoppas på. 

– Vi tror på en lag som bygger på frivillighet. Straffskärpningen för grov våldtäkt är bra men man missar att 85 procent av alla våldtäktsdomar handlar om brott av normalgraden. Man måste höja straffen för våldtäkter av normalgraden från två till tre års fängelse för att fler våldtäktsmän ska sitta inne längre, säger han.

Tobé föreslår även att skadestånden till brottsoffren dubbleras och att särskilda sexualbrottsgrupper införs inom polisen för att visa att samhället ser allvarligt på brotten.

– Det gäller att visa att begår du ett sexualbrott, då döms du till i fängelse. Fler ska känna att det är värt att anmäla, men då behövs duktiga utredare hos polisen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.