Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens ilska mot Ebba Busch Thors invit

Stefan Löfven retade upp sig rejält på Ebba Busch Thors invit till Jimmie Åkesson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Jag tar gärna dig i hand i andra frågor", var Ebba Busch Thors besked till Jimmie Åkesson i debatten. Foto: ALEX LJUNGDAHL

KD-ledaren Ebba Busch Thor vägrade ta Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i hand om sjukvården under söndagens partiledardebatt men sa i stället: 

– Jag tar gärna dig i hand i andra frågor.

En invit som retade upp Stefan Löfven, S, ordenligt.

– Det är ett moras på andra kanten. Ett parti som byggt sin politik på kristna värderingar, vad tycker de är så lockande med ett rasistiskt parti med rötter i nazismen? 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor duellerade om sjukvården mot slutet av söndagens partiledardebatt i SVT2:s "Agenda". 

Men när Åkesson sträckte fram handen när det gällde att diskutera ett förstatligande av sjukvården avböjde KD-ledaren och sa: 

– Jag tar dig gärna i hand i andra frågor.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Gustav Fridolin var respektlös

 

Hon sa vidare att hon är beredd att förhandla med alla om de kan visa att de tar ansvar på ett respektfullt sätt. Något hon inte tycker de gör i dag.

– Menar du på allvar att du tycker att din riksdagsgrupp gör det? Varje gång du får frågor kring dem i din ledning så är ditt svar: Jag vet inte, jag känner inte till det. Är du partiledare för ditt parti, om du inte ens har koll på dem? Varför har du inte koll på dem? Ni är ju en skandalfabrik utan dess like. 

Stefan Löfven: "Ett rasistiskt parti med rötter i nazismen"

Ebba Busch Thors agerande retade upp Stefan Löfven ordentligt och ilskan höll i sig även efter debatten.

– Ett parti som byggt sin politik på kristna värderingar, vad tycker de är så lockande med ett rasistiskt parti med rötter i nazismen? Först säger hon att man kunde ha tagit hjälp av Sverigedemokraterna för att bilda regering. Sen står hon och råskäller på samma parti för att man inte kan ha ordning på sin riksdagsgrupp. Det är ett moras, det är allvarligt, säger S-ledare efter debatten. 

Ebba Busch Thor (KD). Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efteråt backade Ebba Busch Thor delvis från sitt uttalande om att skaka hand i andra frågor.

– Jag hälsar alltid på Sverigedemokraterna respektfullt. Jag har alltid stått upp för dem när folk gått till personangrepp mot dem. Men hans erbjudande var att ta i hand om att sätta oss och samarbeta. Och det säger jag nej till. Ett nej är ett nej.

 

LÄS MER: Ulf Kristerssons debattens segrare enligt Expressen/Demoskop 

 

Jimmie Åkesson om Ebba Busch Thor: "Konstigt"

Jimmie Åkesson säger att han tyckte att Busch Thors agerande var "konstigt" och att han inte vet vilka andra frågor hon syftade på. 

– Den här frågan var vi i princip överens om. Kan vi inte ta varandra i hand om den här frågan så är frågan vilka frågor vi ska ta varandra i hand om? 

"Det är ett märkligt sätt att debattera på", säger Jimmie Åkesson (SD). Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Det är klart att det är en invit när hon lyfter fram en sak som främsta argument mot mig när hon vet att vi driver samma sak. Det är ett märkligt sätt att debattera på, säger Åkesson.