Stefan Löfven i möte med Hillary Clinton

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här möts Stefan Löfven och Hillary Clinton.
Foto: Axel Öberg
Efter mötet var statsministern mycket imponerad av Clintons kunskaper.
Foto: Axel Öberg
Här talar Stefan Löfven inför juridikstudenter i New York.
Foto: Axel Öberg
Stefan Löfven gör sin första officiella resa utanför Europa sedan han valdes till statsminister.
Foto: Axel Öberg
Löfven ska bland annat närvara i FN:s generalförsamling när FN:s barnkonvention firar 25 år.
Foto: Axel Öberg
Under sin USA-resa ska statsministern bland annat träffa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton.
Foto: Bebeto Matthews
1 / 7

NEW YORK

Här möts Stefan Löfven och Hillary Clinton för ett möte om klimatfrågor, krisen i Ukraina och jämställdhet. Efter mötet var statsministern mycket imponerad av Clintons kunskaper.

- Hon visade ett stort intresse för Sverige, säger han.

Stefan Löfven har inlett sin första officiella resa i USA som statsminister.

I går träffade han FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och vice generalsekreterare Jan Eliasson. Anledningen till besöket är just FN och firandet av barnkonventionen som fyller 25 år och på schemat står bland annat dagens högnivåmöte tillsammans med andra regeringschefer.

Men det stora tungviktarmötet ägde rum redan i går när statsministern träffade den före detta utrikesministern och tänkbara presidentkandidaten Hillary Clinton.

- Det var ett väldigt bra möte. Hon är en generös person, kunnig, intressant att prata med självfallet. Det var ett lättsamt samtal, allvarliga frågor, stora frågor men behandlade på ett sätt som ändå kändes komfortabelt.

Stort intresse för Sverige

Stefan Löfven var särskilt imponerad av Hillary Clintons kunskaper om ett så pass litet land som Sverige.

- Hillary Clinton visade stort intresse för Sverige och den utvecklingen vi har med nya regeringen, det parlamentariska läget och med arbetslösheten. Hon visade både stor kunskap och intresse, sen självklart kom vi in på läget i Europa, inte minst det som händer i Ukraina och Östersjön i stort.

Vad var det som imponerade?

- Hon har varit utrikesminister i stormakten USA och ändå kan hon så mycket om Sverige och följer med. Det var djup kunskap. Man hör på frågorna att hon vet vad hon pratar om.

- Vi pratade också om jämställdhet och klimatfrågor. Det finns alltid hur mycket som helst att prata om och man vill sitta längre. Men säkerhetsfrågorna är ändå det basala.

Enligt Löfven uttryckte Hillary Clinton stor oro för situationen i Ukraina.

- Hon frågade mycket om Ukraina. Situationen innebär ett mer spänt läge på den europeiska kontinenten. Och det är inget bra läge, det var vi överens om.

Det låter som att ni kommer väldigt bra överens, hoppas du att hon kommer att kandidera till presidentposten 2016?

- Det ska jag inte ha några synpunkter på. Det är upp till personerna och partiet men det är ju uppenbart att här i USA är hon väldigt populär och har en bred erfarenhet så att vi får se.

Pratade om ebola

Innan mötet med Hillary Clinton var Stefan Löfven på New York University och föreläste för juridikstudenter om den "Nordiska modellen" där han bland annat förklarade det svenska välfärdssystemet och varför det är så viktigt att sträva efter fler heltidsjobb.

- Det här kan vara konstigt att förstå, men vi är förmodligen det enda landet i värden som gillar Skatteverket, sa han och fick publiken att skratta.

Under dagen träffade Stefan Löfven även Ban Ki-Moon och beskrev det som en av höjdpunkterna:

- Att få sitta med Ban Ki-Moon och Jan Eliasson och tala om ebola, men också Syrien och Ukraina och Sveriges engagemang i FN är så klart viktigt.

Vilka fler frågor tog du upp med Ban Ki-Moon?

- Ebola där han uttryckte tacksamhet för det stöd Sverige ger. Och klimatfrågan, samma sak där, att Sverige gett så mycket som vi har. Arbetet med målen "post 2014" där vi också kommer att vara aktiva och sagt att vi gärna bidrar för att supporta den processen. Vi pratade om Ukraina självfallet och Syrien och Irak.

Du sa inför mötet att du skulle ta upp internationell jämställdhetspolitik och vi hörde dig under talet på New York University prata om Sveriges feministiska regering. Hann ni prata om det också?

- Jadå, det gjorde vi. Vi sa att för oss är jämställdhet viktig, både inrikes och det internationella arbetet. Ban Ki-Moon har gjort mycket där inte minst inom representationen i FN där fler kvinnor fått poster och det var han som såg till att UN Women blev av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.