Stefan Löfven hotas av historiskt nederlag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Jens L'Estrade
Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson.
Foto: Sven Lindwall

BRYSSEL. Stefan Löfvens nya dubbelsmäll:

I natt tvingades statsministern driva alliansens och Sverigedemokraternas linje i klimatfrågan under sitt första EU-toppmöte i Bryssel. 

Samtidigt hotas Löfven av ett historiskt nederlag om Sverigedemokraternas brutala plan lyckas:

– Jag tror vi skulle gynnas av en nyvalssituation i det här läget, säger vikarierande partiledaren Mattias Karlsson till Expressen.se

Strax efter klockan ett i natt hade Stefan Löfven informerat EU-nämndens ledamöter om den nya uppgörelsen om klimat- och energimål till år 2030 - som EU-ledarna enats om under toppmötet i Bryssel.

Efter regeringens nederlag i EU-nämnden i onsdags tvingades Löfven driva alliansens linje i de komplicerade förhandlingarna med de 27 andra EU-länderna.

Men det nederlaget var ingenting mot vad som väntar.

Stefan Löfvens öde vilar nu i allianspartiernas - och Sverigedemokraternas - händer.

SD-planen går ut på att köra över Löfven på punkt efter punkt genom att rösta med allianspartierna.

"Gynnas"

I går kväll framfördes nya hot av Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som är sjukskriven på grund av utbrändhet.

– Jag tror vi skulle gynnas av en nyvalssituation i det här läget, sa Mattias Karlsson till Expressen i samband med Publicistklubbens eftervalsdebatt i Stockholm.

– Den parlamentariska oredan kommer att bero på att dom andra har satt sig i sandlådan, det tror jag väljarna kommer att straffa dom för.

Mattias Karlsson konstaterade samtidigt att Sverigedemokraterna är beredda att rösta på alliansens budgetförslag om det är "väsentligt mycket bättre" än de rödgrönas.

– Ja, det är vi beredda att göra i så fall.

Även med konsekvensen att det skulle kunna bli ett nyval?

– Ja.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt pekade samtidigt ut de rödgrönas skattehöjningar som "viktiga parametrar" inför partiets beslut i budgetfrågan.

När Expressen mötte Stefan Löfven i natt kommenterade han de nya hoten från Sverigedemokraterna.

– Det ligger i deras händer. Jag kan inte påverka det. Jag kan inte styra deras handlande.

Hur känns det att vara statsminister och ha det hotet hängande?

– Jag gör det vi tror är rätt, och det är dom som avgör hur dom agerar.

Mattias Karlsson säger i kväll att han tror att Sverigedemokraterna skulle gynnas av ett nyval. Kan han ha rätt?

– Om han sitter och spekulerar i nyval så får han göra det. Vi gör vårt bästa, men jag tänker inte ta ansvar för vad dom gör. Det är upp till dom.

Riskerar nederlag

Stefan Löfven riskerar ett historiskt nederlag oavsett - och han har delvis sig själv att skylla.

Den 18 september 2013 lade alliansregeringen fram budgetförslaget som ledde till att de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna bröt mot praxis. Förslaget om höjd brytpunkt, en skattesänkning för tre miljarder kronor, lyftes ur budgeten och röstades ner i riksdagen.

I samband med gårdagens rödgröna budgetpresentation konstaterade alliansens partiledare att de är beredda att göra likadant.

SD-ledaren Mattias Karlsson:

- Jag utgår från att dom precis som vi vill få genomslag för så mycket som möjligt av sin politik och få den politik som dom tycker är bäst för Sverige.

Dessutom:

Hämnden är ljuv.

Sju förslag som SD vill fälla

# Traineejobben.

Ett av Stefan Löfvens absolut viktigaste vallöften kritiseras av både Sverigedemokraterna och allianspartierna. Traineejobben är för ungdomar som står långt från arbetsmarknaden och ska bestå av 75 procents arbete och 25 procents utbildning. Subventionen ska kunna ges under maximalt ett år och lönen betalas av staten.

# Extratjänster i välfärden.

De rödgröna partierna vill redan nästa år ersätta Fas 3 med extratjänster i den offentliga sektorn för de som är långtidsarbetslösa. Sverigedemokraterna är starkt kritiska.

# Förbifart Stockholm.

De rödgröna partierna har kommit överens om att förhandla om finansieringen av vägprojektet Förbifart Stockholm. Därför skjuts bygget upp till första maj nästa år - vilket Sverigedemokraterna är kritiska - liksom allianspartierna.

# Höjd inkomstskatt.

De som tjänar över 50 000 kronor i månaden får höjd skatt med den nya regeringen när jobbskatteavdraget trappas av. Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson säger att "det finns en smärtgräns för hur mycket man kan beskatta även höginkomsttagare."

# Bromma flygplats.

De rödgröna partierna i Stockholm har gett besked om att de vill stänga Bromma flygplats år 2022. Sverigedemokraterna säger nej - liksom allianspartierna.

# Kärnkraftsskatten.

De rödgröna partierna vill höja skatterna på kärnkraft med 250 miljoner kronor. Sverigedemokraterna säger nej.

# Löneskatten för äldre.

De rödgröna är överens om att återinföra den så kallade särskilda löneskatten för de som fyllt 65 år och som fortfarande arbetar. Sverigedemokraterna är kritiska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.