Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven hotar med straffavgifter

Foto: Jens L'Estrade

Straffavgifter väntar de kommuner som inte tar emot flyktingar.

Hotet framförs av Stefan Löfven efter Migrationsverkets nya prognos.

- Vill man inte vara med i detta och göra det praktiska, då får man vara med och betala, säger statsministern.

Enligt Migrationsverkets prognos som presenterades i går kan 95 000 personer komma att söka asyl i Sverige nästa år. Och det handlar inte om någon tillfällig topp. Flera kommuner är kritiska för att kraven ökar.

- Det går inte att ordna allt över en natt, säger Anders Knape (M), ordförande för Sveriges kommuner och landsting.

Men det hindrar inte statsministern från att framföra nya krav på kommunerna.

"Vi måste ha platser"

I en intervju på onsdagseftermiddagen säger Stefan Löfven att regeringen kommer att ge Migrationsverket möjligheter att klara den stora flyktingströmmen.

- Det är klart att det på kort sikt blir en anspänning. Men vi måste ha platser som kan ta hand om dom här människorna. Vi ska komma ihåg att det är människor som flyr för sina liv, det är Syrien och Irak vi har pratar om. Jag har pratat om det hela valrörelsen, och det är inte bättre nu där nere. Då ska vi ha den öppenheten här i Sverige, att vi ska ta emot människorna som har skälen att fly.

- Då måste vi naturligtvis se till att Migrationsverket i den fasen har möjlighet att ta emot människor på ett bra sätt, och sen ska vi se till att vi integrerar dom i det svenska samhället på ett bra sätt. Det är jobb, bostad och språkutbildning.

Vilket ansvar menar du att kommunerna måste ta framöver?

- Vi ska inte säga att det är kommunernas ansvar. Det är landet Sverige som tar emot. Men kommunerna ska naturligtvis svara och vara förberedda på att ta emot, med stöd av staten så att man får rätt förutsättningar att göra detta.

""Vara med och betala"

Migrationsminister Morgan Johansson pratar om morötter och piska?

- Ja, jag har pratat om det länge också. Om det är så att inte alla kommuner tar emot. Landet Sverige tar emot, det är inte enskilda kommuner, utan landet Sverige och det består av ett antal kommuner - och alla dom ska ha beredskap för att göra detta. Om man har möjlighet och ändå inte gör det, då tycker jag att det är befogat att titta på vilka ekonomiska styrmedel som finns. Då får man vara med och betala detta. Vill man inte vara med i detta och göra det praktiska, då får man vara med och betala.

"Det är inte rimligt"

Vad är det för piska du kan se?

- Jag pratar om möjligheterna att i så fall få vara med och betala ändå. Det är inte rimligt att det är några kommuner som ska vara med och ta det stora ansvaret, och några som säger att vi behöver inte göra någonting, vi kan luta oss tillbaka. Det här är landet Sverige som tar emot, och det finns ett gemensamt ansvar. Och är det så att man inte tar del av det ansvaret då tycker jag att vi ska titta på möjligheten, att då får man vara med och betala.

Så säger kommunerna på bottenlistan själva om situationen

HAMMARÖ

Leif Sandberg, M, kommunstyrelsens ordförande Hammarö:

Det beror på att vi inte har några lägenheter, vi kan inte ordna med boende. Vi har däremot tagit emot fler flyktingbarn, men de bor inte i egna lägenheter, det har vi utökat i år.

Andra kommuner som tar emot många flyktingar kämpar för att de ska få vård, skola, omsorg. De satsar på den typen av frågor. Kan ni prioritera frågan mer än vad ni gör?

Vi tar emot barn som vi tycker att vi klarar av, där är det andra krav, de kan bo i kollektiv i grupper. Då har vi inriktat oss på det.

LEKEBERG

Charlotta Englund, C, ordförande i kommunstyrelsen i Lekeberg:

Det är så att vårt problem är bostäder, vi är en liten kommun och har haft lite bostäder. Nu bygger vi bostäder och nu har vi skrivit ett avtal med länsstyrelsen om att ta emot tio stycken nyanlända. Det kommer vi att göra i år. Vi bygger nya lägenheter och har också en privat aktör som bygger. Vi vill vara öppna för alla och vill att alla ska komma till Lekeberg.

I Lekeberg har man i år skrivit på ett avtal som gör att man kommer ta emot tio flyktingar senare i år. Är du nöjd med den siffran?

Vi har försökt att göra så bra vi kan, men det är klart vi skulle önska att vi kunde göra mer.

LOMMA

Christian Idström, M, kommunstyrelsens vice ordförande i Lomma:

Jag kan hålla med om att det ser dåligt ut om man tittar på ett enskilt år. Men jag menar att siffrorna inte är riktigt rättvisande. Vi har en överenskommelse med Migrationsverkat att vi tar emot så många vi mäktar med att integrera på ett anständigt sätt. Det har fungerat bra hittills. Migrationsverket har hittills inte sagt att de skulle vara missnöjda med våra prestationer.

Vi har i grunden en positiv inställning till invandrare och flyktingar. Vi ska ta emot så många vi bara kan och då vill vi också veta att de har någonstans att bo, att barnen kan få gå i skolan och att de vuxna kan få lära sig svenska och få en arbetsintegration som fungerar.

STAFFANSTORP

Liliana Lindström, M, kommunstyrelsens vice ordförande i Staffanstorp:

Vi har ett avtal som vi följer, ett avtal mellan kommunen och Migrationsverket. Sedan är det faktiskt lagstadgat att alla kommuner få ta emot enligt det nya fördelningstalet, vi tar emot på det sättet. Sedan har kommunstyrelsen fått ett nytt avtal att diskutera och ta ställning till. Så vi får se hur det blir i framtiden. Sedan tar vi emot barn utöver det, det fördelningstalet som är lagstadgat. Du kan inte säga nej till det.

Vad gör att ni inte tar emot fler?

Vi följer det avtal som finns.

VAXHOLM

Mailis Dahlberg, C, kommunstyrelsens vice ordförande i Vaxholm om hur kommunens mottagande uppfattas av andra:

Självklart uppfattas det som att vi inte tar vårt ansvar. Men samtidigt, man måste se hur bostadsbeståndet och kommunen ser ut. Vi äger Vaxön till exempel. Men en förtätning på Vaxholm är inte så enkel att låta sig göras. Många kommuner som har ett eget kommunalt bostadsföretag där man har hyresrätter. Då har man inflytande över dem, men det har inte vi i Vaxholm.

GOTLAND

Hanna Westerén, S, förste vice ordförande i regionstyrelsen i Gotland:

Gotland bör absolut ta mer ansvar och det finns säkert de som har synpunkter på vårt låga mottagande. Därför tar vi emot fler och fler ensamkommande flyktingbarn och undersöker också möjligheterna för en större mottagningsenhet i Migrationsverkets regi. Självklart bör Gotland ta solidariskt ansvar tillsammans med andra kommuner. (sms till Expressen)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.