Enligt Migrationsverkets prognos som presenterades i går kan 95 000 personer komma att söka asyl i Sverige nästa år. Och det handlar inte om någon tillfällig topp. Flera kommuner är kritiska för att kraven ökar.
- Det går inte att ordna allt över en natt, säger Anders Knape (M), ordförande för Sveriges kommuner och landsting.
Men det hindrar inte statsministern från att framföra nya krav på kommunerna.
"Vi måste ha platser"
I en intervju på onsdagseftermiddagen säger Stefan Löfven att regeringen kommer att ge Migrationsverket möjligheter att klara den stora flyktingströmmen.
- Det är klart att det på kort sikt blir en anspänning. Men vi måste ha platser som kan ta hand om dom här människorna. Vi ska komma ihåg att det är människor som flyr för sina liv, det är Syrien och Irak vi har pratar om. Jag har pratat om det hela valrörelsen, och det är inte bättre nu där nere. Då ska vi ha den öppenheten här i Sverige, att vi ska ta emot människorna som har skälen att fly.
- Då måste vi naturligtvis se till att Migrationsverket i den fasen har möjlighet att ta emot människor på ett bra sätt, och sen ska vi se till att vi integrerar dom i det svenska samhället på ett bra sätt. Det är jobb, bostad och språkutbildning.
Vilket ansvar menar du att kommunerna måste ta framöver?
- Vi ska inte säga att det är kommunernas ansvar. Det är landet Sverige som tar emot. Men kommunerna ska naturligtvis svara och vara förberedda på att ta emot, med stöd av staten så att man får rätt förutsättningar att göra detta.
""Vara med och betala"
Migrationsminister Morgan Johansson pratar om morötter och piska?
- Ja, jag har pratat om det länge också. Om det är så att inte alla kommuner tar emot. Landet Sverige tar emot, det är inte enskilda kommuner, utan landet Sverige och det består av ett antal kommuner - och alla dom ska ha beredskap för att göra detta. Om man har möjlighet och ändå inte gör det, då tycker jag att det är befogat att titta på vilka ekonomiska styrmedel som finns. Då får man vara med och betala detta. Vill man inte vara med i detta och göra det praktiska, då får man vara med och betala.
"Det är inte rimligt"
Vad är det för piska du kan se?
- Jag pratar om möjligheterna att i så fall få vara med och betala ändå. Det är inte rimligt att det är några kommuner som ska vara med och ta det stora ansvaret, och några som säger att vi behöver inte göra någonting, vi kan luta oss tillbaka. Det här är landet Sverige som tar emot, och det finns ett gemensamt ansvar. Och är det så att man inte tar del av det ansvaret då tycker jag att vi ska titta på möjligheten, att då får man vara med och betala.