Löfven hörs i dag om sin inblandning i Jas-härvan

Stefan Löfven.
Foto: JOHAN JEPPSSON/IBL
Jas-plan.
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN

Stefan Löfven hörs i dag om sin inblandning i Jas-affären i Brasilien, skriver Aftonbladet

Tidningen skriver att statsministern ska ha tagit hjälp av en korruptionsåtalad lobbyist – och på så sätt försökt övertyga landet i Sydamerika att investera i Jas. 

Det är i slutet av den här månaden som rättegången om misstänkta korruptionsbrott i Brasilien inleds.

Högt uppsatta politiker finns bland de tilltalade. 

Exempelvis  Brasiliens tidigare president Lula da Silva – men också hans son. Här finns också lobbyisten Mauro Marcondes – mannen som Stefan Löfven ska ha försökt övertyga för att få Brasilien att köpa Jas. Hittills har statsministern inte velat svara på några frågor om sin inblandning i härvan. 

Sammanlagt ska elva vittnen höras, skriver Aftonbladet. Förutom Stefan Löfven även Saabs ordförande Marcus Wallenberg samt flera representanter för bolagets styrelse. Ingen av dessa är misstänkt för något brott i sammanhanget. 

Hade tät kontakt

Däremot finns det ett underlag som Brasilien har lämnat över till Stockholms tingsrätt. I det framgår det, enligt tidningen, att statsminister Stefan Löfven haft tät kontakt med den misstänkte lobbyisten Mauro Marcondes.

I den inlämnade handlingen skriver Marcondes att Stefan Löfven är ”blivande statsminister i Sverige” – men då hade Socialdemokraterna ännu inte vunnit riksdagsvalet. Han upplyser också den före detta presidenten i Brasilien att den svenska statsministern är en ”viktig förespråkare för Saab”.

Brev från Socialdemokraternas partikansli

I december 2013 gjorde statsministern, enligt samma handling, en ny framstöt mot Brasiliens expresident. Då, i ett brev, begärde han att få träffa Lula samt den dåvarande presidenten Dilma Rousseff, skriver Aftonbladet. 

Brevet ska ha hittats vid en husrannsakan mot Marcondes kontor. Det var skrivet av en person på Socialdemokraternas partikansli.

Texten uppdateras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.