Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven höll Per Albin Hansson-tal

Stefan Löfven om mötet med Barack Obama i Stockholm i veckan
”Jag hade inga perfekta betyg i skolan, jag hade inte klart för mig vad det skulle bli av mig”, sa Stefan Löfven i sitt tal på Järvaveckan. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna lovar att anställa 10 000 fler poliser till 2024. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven citerade Per Albin Hansson och talade om att ”vårt lands söner och döttrar ska ha samma startmöjligheter”. 

Han tog sig själv som exempel. 

– Hade någon sagt till mig att jag skulle bli statsminister en dag hade jag antagligen tänkt att den var berusad.

Under lördagskvällen höll statsminister Stefan Löfven tal på Spånga IP under Järvaveckan. 

Han började med att citera socialdemokratiska statsministern Per Albin Hansson som beskrev dåtidens ”skriande orättvisor” och återkom sedan gång på gång till att ”landets söner och döttrar” ska ha samma möjligheter. 

Stefan Löfven: ”Jag hade inga perfekta betyg i skolan”

– Jag hade inga perfekta betyg i skolan, jag hade inte klart för mig vad det skulle bli av mig. Hade någon sagt till mig att jag skulle bli statsminister en dag hade jag antagligen tänkt att den var berusad, sa Stefan Löfven. 

Han kom snabbt in på gängkriminalitetens grogrunder. Pojkar som slutar grundskolan utan fullständiga betyg och inte har någon tro på framtiden. 

– Du erbjuds uppmärksamhet, respekt och att göra en enkel men olaglig uppgift för en stor belöning. Det kan handla om att förvara narkotika eller flytta på ett vapen. Sedan fastnar du. Blir av med någonting. Hamnar i skuld. Hotas. Det finns ingen väg tillbaks. Utan enda lösningen blir att rekrytera andra yngre som kommer under dig. Det här är som ett pyramidspel. 

Löfvenlöftet: 10 000 fler poliser till 2024

Han menade att det i grunden är ett moraliskt val att begå brott. 

– Men även den här pojken, i den här processen, är vårt lands son. Även han måste få andra startmöjligheter. Även han måste bli erbjuden en annan väg. En väg som gör livet mänskligt rikt. 

Socialdemokraterna lovar anställa 10 000 fler poliser till 2024. Stefan Löfven pekade på straffskärpningen för grovt vapenbrott och att fem gånger fler nu häktas för brottsmisstanken. 

Men han hänvisade till rikspolischefen Anders Thornberg som sagt att för varje person som grips eller dödas finns tio, femton stycken som vill ta över dennes plats. 

– Det jag talar om det är vad polisen, vad forskningen säger, vad vanlig sund logik pekar på. Att vi utgår från att alla barn är vårt lands söner och döttrar. Alla som springer ut på skolgården på sommaren förtjänar att se en annan väg framför sig som är så full av hopp och framtidstro att de aldrig lockas att ta den där platsen efter den som har gripits. 

Stefan Löfven om hedersproblem: ”Ska man inte kunna gifta sig med vem man vill?”

Stefan Löfven menade att gängkriminalitet inte bara är ett förortsproblem. 

– Det är ett samhällsproblem att det längs hela Sveriges gräns kommer in narkotika. Det är i de rikaste områdena som konsumtionen av narkotika är som störst. 

Stefan Löfven lyfte även hedersproblematiken. 

– Ska man inte kunna få älska vem man vill? Blir man kanske bortförd på sommarlovet för att giftas bort? Det här, mina vänner, är förtryck. Det är förtryck med heder som en usel ursäkt. Det är brott, som måste belysas och bestraffas så att söner och döttrar kan befrias. 

Kunskap om hedersförtryck obligatorisk för vissa yrkesgrupper

Stefan Löfven sa att kunskap om hedersförtryck blir en obligatorisk del i utbildningen för yrkesgrupper som lärare, socionomer och jurister och att huvudregeln blir att inga barnäktenskap ska accepteras eller erkännas i Sverige. 

– Alla vårt lands söner och döttrar ska ha rätt att leva sina liv i frihet. 

Han sa att 2000-talet ska ”bli ett språng mot ökad jämlikhet i vårt samhälle”. 

– Om någon tror att det där inte är möjligt, kom då ihåg att generationerna före oss de tog faktiskt ett land med hungerkravaller.