Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven hedrade Estoniakatastrofens offer

Stefan Löfven deltog i kväll i en minnesceremoni för Estonias offer tillsammans med Estlands premiärminister Jüru Ratas och Finlands statsminister Juha Sipilä.
Foto: JENNY PETERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsministern förlorade själv en vän i katastrofen.
Foto: JENNY PETERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

TALLINN. På årsdagen av Estoniakatastrofen som krävde 852 människors liv hedrade Stefan Löfven på torsdagskvällen offren vid minnesmonumentet i Estlands huvudstad Tallinn. 

Statsministern förlorade själv en vän i katastrofen.

– Det är starkt, och det är viktigt, säger han.  

Stefan Löfven minns väl rapporterna om den fruktansvärda fartygskatastrofen för 23 år sedan. 

– Det var en katastrof för tre länder. Så många människor omkom, säger han under besöket vid minnesmonumentet "Bruten linje" i Estlands huvudstad Tallinn. 

Minnesmärket avtäcktes dagen före tvåårsdagen av Estoniakatastrofen, den 27 september 1996, och innehåller namnen på samtliga offer. 

Totalt dog 852 människor, varav 501 svenskar. 

Löfvens vän ett av Estonias offer

En av dem arbetade med fackliga frågor – och var en vän till Stefan Löfven. 

– När jag står här och lyssnar på prästen, så lägger jag ögonen på namnet på en facklig kompis, Anders Olofsson, som tillhörde Ericssonfacket. Han åkte med den här båten och omkom. Det här är mycket, mycket starkt för våra tre länder. Det är starkt och det är viktigt. 

Frågan om en bärgning av M/S Estonia väcktes omedelbart efter förlisningen – men i december 1994 beslutade regeringen att fartyget skulle ligga kvar i havet och att haveriplatsen skulle betraktas som en gravplats.

Stefan Löfven förlorade själv en vän i Estoniakatastrofen.
Foto: JENNY PETERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beslutet hade föregåtts av samråd med regeringarna i Estland och Finland samt partiledarna för de partier som var representerade i riksdagen.

Många anhöriga protesterade, och frågan om en bärgning av de omkomna diskuterades i flera år. 

När Expressen talar med statsminister Stefan Löfven på torsdagskvällen svarar han på frågan om det var rätt att inte bärga M/S Estonia:

– Det var ett beslut som fattades då. Jag respekterar det beslutet. 

"Svårt att göra på ett värdigt sätt"

Men vad känner du i dag när du står här?

– Det var en oerhört svår sak att göra, att lyckas bärga så att det skulle innebära respekt för offren. Jag förstår naturligtvis de som vill ha upp sina anhöriga. Det är en naturlig önskan. Men bedömningen som gjordes var att det skulle vara oerhört svårt att göra det på ett värdigt sätt. 

Efter besöket vid minnesmonumentet åkte Stefan Löfven till den gemensamma middagen mellan EU:s stats- och regeringschefer som inleder toppmötet i Tallinn. Under torsdagskvällen diskuterar de EU:s framtid, och under fredagen handlar det om digitalisering och hur EU bättre kan använda digitaliseringens möjligheter för att öka sin konkurrenskraft och tillväxt. 

– Den dialog som vi påbörjade i fjol i Bratislava fortsätter. Nu vill Donald Tusk (Europeiska rådets ordförande, red anm) ha lite rådgivning om hur han ska processa de här frågorna framöver, säger Stefan Löfven, och fortsätter: 

– Nu gäller det, tycker jag, att se till att ta fasta på de frågor vi redan har på dagordningen – flyktingfrågan, migrationen, arbetslösheten och hur vi ska öka medborgarnas säkerhet i våra länder. Vi måste se till att leverera på de områden vi redan åtagit oss. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.