Stefan Löfven avslutar Politikerveckan i Järva. Foto: / SVEN LINDWALLStefan Löfven avslutar Politikerveckan i Järva. Foto: / SVEN LINDWALL
Stefan Löfven avslutar Politikerveckan i Järva. Foto: / SVEN LINDWALL
Det behövs fler poliser i utsatta områden, menar Stefan Löfven. Foto: / SVEN LINDWALLDet behövs fler poliser i utsatta områden, menar Stefan Löfven. Foto: / SVEN LINDWALL
Det behövs fler poliser i utsatta områden, menar Stefan Löfven. Foto: / SVEN LINDWALL
Stefan Löfven utlovade bland annat en satsning på svenska skolan. Foto: / SVEN LINDWALLStefan Löfven utlovade bland annat en satsning på svenska skolan. Foto: / SVEN LINDWALL
Stefan Löfven utlovade bland annat en satsning på svenska skolan. Foto: / SVEN LINDWALL

Stefan Löfven: "Rör inte våra hjältar"

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven avslutade politikerveckan i Järva i går – och hans ton hårdnade när han talade om bekämpningen av brottsligheten.

– Kastar du sten mot en ambulans finns inga ursäkter. Rör inte våra hjältar! sa han

Samtidigt uppger poliskällor till SVT att polisstationen i Kista, den enda som är kvar i Järvaområdet läggs ned – trots att området klassas som "särskilt utsatt". 

I går avslutades politikerveckan i Järva och Stefan Löfven höll tal om rätt och plikt, trygghet och behovet av att ta hand om varandra.

– Alltför ofta handlar historien om hur man klarar sig härifrån, hur man klarar sig trots sin uppväxt, och det ska vi ändra på. Tillammans ska vi öka takten för skapa områden där det går att lyckas och där man vill stanna kvar, säger Löfven. Men statsministerns ton hårdnade när han talade om brottsbekämpning.

– Kastar man sten på blåljuspersonal, om det så är polis eller ambulans, då ska man ha ett kännbart straff. Kastar du sten mot en ambulans finns inga ursäkter. Rör inte våra hjältar! säger Löfven.

Stefan Löfven och Gustav Fridolin höll presskonferens.Foto: / SVEN LINDWALL

Statsministern pratade även om vikten att stå upp för ett jämlikt Sverige.

– Vi ska stå upp för våra värderingar som präglar Sverige. Det är en del av den svenska modellen. Det handlar om kvinnors frihet, rätten till sin egen kropp, att själv bestämma vad man ska ha på sig och där samhället inte separerar kvinnor och män utifrån religion eller profession. Vi ska umgås som jämlikar och ha nytta av allas kompetens.

 

Polisstationen i Kista uppges lägga ner

På fredagen rapporterade SVT att den enda polisstationen i området Järva – polisstationen i Kista – kommer läggas ner. Det uppger flera källor inom polisen som kanalen talat med. Detta trots att Järvaområdet klassas som "särkilt utsatt".

När Expressen intervjuade Löfven på söndagen uppgav han fler poliser redan är ute på gatorna.

– Vi har ökat antalet poliser här ute och så ska vi ha det, med fler poliser närmare folket, säger Löfven till Expressen.

"De måste stanna kvar"

Ramazan Aksoy har, tillsammans med fru Rahim och deras fyra barn, bott i Järvaområdet i tretton år. De upplever att tryggheten blivit betydligt sämre.

– Den är mycket dålig. Våra barn kan inte vara ute och leka i lekparken utanför hemmet på grund av bilar som kör nära porten och droghandel i lekparken, säger Ramazan Aksoy.

Ramazan Aksoy med frun Rahim och barnen Layda, 9, Arda,6, Emir, 4, Ozan, 1.Foto: SVEN LINDWALL

Att polisstationen i Kista kommer stänga innebär en ökad risk för oro för familjen.

– Det är inte bra att en polisstation stänger. Vi vill ha mycket mer poliser i vårt område, de måste stanna kvar här, säger han.

Stefan Löfven och Gustav Fridolin höll under eftermiddagen en presskonferens där lovade ytterligare 1,5 miljard till skolan till 2018.

Under talet som Löfven höll skedde en tyst protest mot statsministern på scen. En grupp människor höll en skylt framför scenen där det stod "Mitt Europa bygger inga murar".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag