Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: "Rör inte våra hjältar"

Stefan Löfven avslutar Politikerveckan i Järva. Foto: / SVEN LINDWALL
Det behövs fler poliser i utsatta områden, menar Stefan Löfven. Foto: / SVEN LINDWALL
Stefan Löfven utlovade bland annat en satsning på svenska skolan. Foto: / SVEN LINDWALL

Statsminister Stefan Löfven avslutade politikerveckan i Järva i går – och hans ton hårdnade när han talade om bekämpningen av brottsligheten.

– Kastar du sten mot en ambulans finns inga ursäkter. Rör inte våra hjältar! sa han

Samtidigt uppger poliskällor till SVT att polisstationen i Kista, den enda som är kvar i Järvaområdet läggs ned – trots att området klassas som "särskilt utsatt". 

I går avslutades politikerveckan i Järva och Stefan Löfven höll tal om rätt och plikt, trygghet och behovet av att ta hand om varandra.

– Alltför ofta handlar historien om hur man klarar sig härifrån, hur man klarar sig trots sin uppväxt, och det ska vi ändra på. Tillammans ska vi öka takten för skapa områden där det går att lyckas och där man vill stanna kvar, säger Löfven. Men statsministerns ton hårdnade när han talade om brottsbekämpning.

– Kastar man sten på blåljuspersonal, om det så är polis eller ambulans, då ska man ha ett kännbart straff. Kastar du sten mot en ambulans finns inga ursäkter. Rör inte våra hjältar! säger Löfven.

Stefan Löfven och Gustav Fridolin höll presskonferens. Foto: / SVEN LINDWALL

Statsministern pratade även om vikten att stå upp för ett jämlikt Sverige.

– Vi ska stå upp för våra värderingar som präglar Sverige. Det är en del av den svenska modellen. Det handlar om kvinnors frihet, rätten till sin egen kropp, att själv bestämma vad man ska ha på sig och där samhället inte separerar kvinnor och män utifrån religion eller profession. Vi ska umgås som jämlikar och ha nytta av allas kompetens.

 

Polisstationen i Kista uppges lägga ner

På fredagen rapporterade SVT att den enda polisstationen i området Järva – polisstationen i Kista – kommer läggas ner. Det uppger flera källor inom polisen som kanalen talat med. Detta trots att Järvaområdet klassas som "särkilt utsatt".

När Expressen intervjuade Löfven på söndagen uppgav han fler poliser redan är ute på gatorna.

– Vi har ökat antalet poliser här ute och så ska vi ha det, med fler poliser närmare folket, säger Löfven till Expressen.

"De måste stanna kvar"

Ramazan Aksoy har, tillsammans med fru Rahim och deras fyra barn, bott i Järvaområdet i tretton år. De upplever att tryggheten blivit betydligt sämre.

– Den är mycket dålig. Våra barn kan inte vara ute och leka i lekparken utanför hemmet på grund av bilar som kör nära porten och droghandel i lekparken, säger Ramazan Aksoy.

Ramazan Aksoy med frun Rahim och barnen Layda, 9, Arda,6, Emir, 4, Ozan, 1. Foto: SVEN LINDWALL

Att polisstationen i Kista kommer stänga innebär en ökad risk för oro för familjen.

– Det är inte bra att en polisstation stänger. Vi vill ha mycket mer poliser i vårt område, de måste stanna kvar här, säger han.

Stefan Löfven och Gustav Fridolin höll under eftermiddagen en presskonferens där lovade ytterligare 1,5 miljard till skolan till 2018.

Under talet som Löfven höll skedde en tyst protest mot statsministern på scen. En grupp människor höll en skylt framför scenen där det stod "Mitt Europa bygger inga murar".