Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juristen Mats Melin ska leda coronakommissionen

Ska bland annat göra internationella jämförelser.
Stefan Löfven (S) håller en pressträff för att presentera coronakommissionen. Kommissionens ordförande Mats Melin deltar via länk.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin vid en tidigare pressträff.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Tidigare justitierådet Mats Melin har utsett till ordförande för coronakommissionen som tillsatts av regeringen för att granska hanteringen av coronaviruset. 

– Vi vill ha fram en sanning. Meningen är att vi ska lära oss något av det här, säger Stefan Löfven om kommissionens slutsatser.

Under tisdagen meddelade statsministern Stefan Löfven tillsammans med vice statministern Isabella Lövin och socialministern Lena Hallengren att juristen Mats Melin ska leda arbetet att granska Sveriges åtgärder i kampen mot covid-19. 

– Kommissionen uppdrag handlar också om hur viruset kom till Sverige och hur spridningen har sett ut i Sverige. Vad har de åtgärder som tagits haft för effekter, säger Lena Hallengren under presskonferensen.

Mats Melin kommer få sällskap av representanter från vården och kommunerna, men även statsvetare, nationalekonomer och experter på etik och krishantering berättar Stefan Löfven. 

– Jag vill börja med att säga jag känner mig hedrad att leda en oberoende kommission, säger Mats Melin, som är med på länk. 

Regeringens arbete ska utvärderas

Kommissionen ska vara politiskt oberoende och ytterligare sex till åtta personer kommer att tillsättas enligt Lena Hallengren. Vilka det blir är ännu oklart då de enligt socialministern ännu inte tillfrågats. 

– När kommissionen i sin helhet är på plats och skickliga medarbetare knutits på plats så ska vi utvärdera regeringens, kommunernas och regionernas arbete, säger Mats Melin.

I stort ska kommissionen utvärdera regeringens, myndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa virusutbrottet och dess effekter. Den ska också beskriva hur smittan spridits.

– Kommissionen ska utvärdera hur krishanteringen inom regeringskansliet fungerat, säger Isabella Lövin. 

En första resultatredovisning väntas i höst

Kommissionens slutredovisning ska vara klar senast den 28 februari 2022. Det betyder att resultatet blir känt i god tid före nästa val.

En första delredovisning ska lämnas i höst. Den ska fokusera på äldreomsorgen. En andra delredovisning kommer hösten 2021.

Lena Hallengren (S) om coronakommissionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.