Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens hyllning till Zaida Catalan i FN

Ulla Löfven, Stefan Löfven, Donald Trump och Melania Trump vid en mottagning i New York på tisdagskvällen.
Stefan Löfven. Foto: TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zaida Catalan.
Stefan Löfven. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven är i New York och har under veckan deltagit i öppnandet av FN:s generalförsamling. 

Under onsdagen höll han sitt anförande i FN där han hyllade den mördade FN-experten Zaida Catalan och talade om vikten av fredsbevarande insatser. 

Statsminister Stefan Löfven befinner sig den här veckan i New York och deltar i FN-veckan och öppnandet av FN:s generalförsamling. 

På plats finns även utrikesminister Margot Wallström, S, och klimat- och biståndsminister Isabella Lövin, MP.

Löfven har bland annat träffat FN:s generalsekreterare António Guterres och flera andra toppolitiker för att diskutera aktuella säkerhets- och utrikesfrågor. 

Hyllade Zaida Catalan

Löfven inledde sitt anförande i FN med att hylla svenska Zaida Catalan, som mördades under ett FN-uppdrag i Kongo tidigare i år.  

Därefter fortsatte han med att betona vikten av fredsbevarande insatser i världen och tog bland annat upp MINUSMA och Sveriges insatser i Mali. 

Innan anförandet höll statsministern tillsammans med utrikesminister Margot Wallström en kort presskonferens för utländsk media på plats i FN-högkvarteret. Där diskuterades bland annat situationen i Nordkorea. 

Stefan Löfven och Margot Wallström mötte den internationella pressen

 

Det var även temat när Löfven för första gången träffade Trump. Mötet ägde rum tisdagskvällen då Trump höll ett möte med FN-ländernas stats- och regeringschefer på ett hotell på Manhattan. 

– Om det är något som Sverige kan göra i och med konflikten i Nordkorea så låt oss veta det. Vi har en lång närvaro i Pyongyang, sa Löfven när han senare under onsdagen berättade om mötet med USA:s president. 

Träffade Trump

Under gårdagen hotade Trump med att "totalförstöra" Nordkorea under sitt tal i FN:s generalförsamling. 

– Raketmannen (Nordkoreas Kim Jong-Un) har tagit sig själv och sin regim på ett självmordsuppdrag, sade Trump när han höll USA:s anförande i den allmänna debatten

Men i sitt möte med Löfven ska Trump ha sagt att han var öppen för inspel från Sverige, som  är invald medlem i FN:s säkerhetsråd och dessutom har en diplomatisk relation med Nordkorea. 

– Jag nämnde inte talet, jag ville fokusera på det som Sverige kan bidra med och kommande lösningar, det är ett tålmodigt arbete, säger Löfven.