Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partiledarnas kritik mot Löfven efter mötet

Stefan Löfven höll möte med partiledarna angående läckan på Transportstyrelsen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Vice statsminister Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven efter dagens möte. Foto: / Meli Petersson Ellafi

På tisdagen höll statsminister Stefan Löfven ett möte med partiledarna kring läckan på Transportstyrelsen.

Men efter det nära två timmar långa mötet kvarstod fortfarande många frågor.

– Det är obegripligt att den ansvariga ministern inte har vetat trots att det funnits information, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Det är ett informationshaveri inom regeringskansliet. Alliansen utesluter inte en misstroendeförklaring, säger Centerledaren Annie Lööf.

Statsminister Stefan Löfvens möte med partiledarna har precis avslutats i Rosenbad. Med på mötet fanns säpochefen Anders Thornberg och Transportstyrelsens nya generaldirektör Jonas Bjelfvenstam för att svara på partiledarnas frågor. 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är inte nöjd med förklaringarna han fått från regeringen.

– Det är obegripligt att den ansvariga ministern inte har vetat trots att det funnits information. Jag tycker också att det är dåliga svar på om man har agerat tillräckligt snabbt när man förstod att myndighetschefen hade för avsikt att bryta mot lagen.

Jonas Sjöstedt på väg in till mötet med Stefan Löfven. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Sjöstedt säger att det inte är säkert att partiet kommer att gå igenom med en misstroendeförklaring. Men man utesluter det inte. 

Om Vänsterpartiet väljer att väcka missförtroende kommer man inte att göra det mot Stefan Löfven eller hela regeringen.

– Vi ska fundera på om man ska ställa en misstroendeförklaring mot en enskild minister, säger Sjöstedt.

"Man kan inte privatisera allt"

Sjöstedt är kritisk till att Transportstyrelsens IT-tjänster överhuvudtaget lagts ut på ett utländskt företag. 

– Man kan inte privatisera allting. Man kan inte lägga ut känsliga register på outsourcing till privata företag. Det är orimligt och vi måste skärpa lagstiftningen, säger Sjöstedt.

– Det är viktigt att utredningen som ska ske i KU och den andra utredningen går tillbaka till ursprungsbeslutet om outsourcingen – man måste gå till botten med huvudproblemet. Jag funderar på om man inte skulle behöva gå tillbaka till de borgerliga ministrarna. 

 

LÄS MER: Löfvens maktspel – efter it-läckorna

 

"Informationshaveri"

Partiledarna i alliansen är eniga i sin kritik – regeringen har inte hanterat IT-läckan på ett bra sätt eller förklarat varför statsminister Stefan Löfven och ansvariga statsrådet Anna Johansson nåddes av uppgifterna först ett år efter det att försvarsministern och inrikesministern fått informationen.

– Det är ett informationshaveri inom regeringskansliet. Vi får heller inte glömma bort det graverande som skett på Transportstyrelsen. Att åsidosätta svensk lagstiftning - helt oacceptabelt. Alla fyra partiledare i alliansen har sagt att vi inte utesluter misstroendeförklaring, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centerpartiets ledare Annie Lööf efter partiledarnas möte. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många kritiker har frågat sig varför ministrarna som kände till att det fanns en säkerhetsbrist hos Transportstyrelsen inte förde vidare uppgifterna. Enligt Ebba Busch Thor hade frågan inte heller varit uppe i det säkerhetspolitiska rådet.

– Vi kommer att utkräva ansvar från regeringen. Vi kommer att återkomma om vilka ministrar som kan komma i fråga om ett skarpt misstroendevotum, fortsätter Ebba Busch Thor. 

– Vi har upplevt ett säkerhetshaveri och ett informationshaveri, säger Liberalernas Jan Björklund.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: / Meli Petersson Ellafi

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att läckan är en "allvarlig säkerhetskris för Sverige". Hon vill ha en samlad bild av det som sagts under tisdagen från inrikesminister Anders Ygeman som förklarat sig för justitieutskottet och försvarsminister Peter Hultqvist, som haft träff med försvarsutskottet.

– Att han inte har tillräckligt grepp om sin regering och hur den arbetar med säkerhetsfrågor, säger Kinberg Batra.

"Ger Löfven en månad"

Sverigedemokraterna uppgav redan i måndags att partiet kommer väcka ett misstroendevotum mot statsministern om han inte petar tre av sina ministrar. Det handlar om inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. Vem av dem som bär tyngts  ansvar för läckan vill inte Jimmie Åkesson gå in på.

Jimmie Åkesson säger att mötet inte förändrat partiets bild. 

– Vi har gett Stefan Löfven en månad på sig att agera, säger han till Expressen.

 

Stefan Löfven kommer ut från mötet på Rosenbad. Foto: / Meli Petersson Ellafi

 

LÄS MER: Kritiken mot Peter Hultqvist: "Borde ha ropat och skrikit"

Stefan Löfven säger att han har fortsatt förtroende för statstråden, så länge annat meddelas. Statsministern låter något irriterad när han hör att de övriga partiledarna inte tycker att de fått tillräckligt med information.

– Om man sitter en timme och tre kvart borde man fått all information. Tycker man inte att man har det får man ställa någon fråga till, säger han.

Även Isabella Lövin, vice statsminister, fanns med utanför Rosenbad. Lövins uttalande blir det första Miljöpartiet ger om skandalen. 

– Det är givetvis en ytterst allvarlig händelse, man har brutit mot lagen, säger Isabella Lövin och fortsätter: 

– En viktig del av diskussionen kommer bli den om outsourcing.

Vice statsminister Isabella Lövin. Foto: / Meli Petersson Ellafi