Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens attack mot M och SD i jultalet

Stefan Löfven (S) försvarade januariöverenskommelsen i sitt årliga jultal.
Stefan Löfven under talet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven med hustrun Ulla i Visby.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och Ulla promenerar i Visby innan statministerns jultal.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven jultalade i Visby på söndagseftermiddagen.

Han riktade bland annat skarp kritik mot Ulf Kristerssons beslut att samtala med Jimmie Åkesson.

– Den typen av spel, där allt blir politisk strategi och ingenting är heligt, riskerar att helt urholka förtroende för partierna, sa S-ledaren.

Statsministerns tal gick av stapeln vid Sankt Nicolai kyrkoruin i Visby strax före klockan tre. Ulla Pettersson, Socialdemokraternas ordförande på Gotland, tog upp en julkör på scen och förklarade att Stefan Löfven stod näst på tur.

– Det är inte svårt att bli förälskad i den här ön, sa statsministern när han äntrade scenen.

Stefan Löfven skämtar sedan om Gotlands medeltida arv genom om att säga att han egentligen vill hålla tal i en ringbrynja. Därefter talar han om fattiga och utsatta familjer som inte har råd att fira jul.

Löfven försvarar januariöverenskommelsen

Statsministern talar vidare om uppgivenheten som han menar sprider sig i samhället som ”ett evigt novemberdis”. 

– Den viktigaste lärdomen av Sveriges historia är att samhället går att förändra. Inget är evigt, allt går att ändra eller bygga om.

Stefan Löfven försvarar januariöverenskommelsen och Liberalernas och Centerpartiets ”modiga beslut”. Han menar att de två liberala partierna ställde sig på rätt sida.

– Det var ett socialdemokratiskt val att bilda en regering som genomför så mycket socialdemokratisk politik det bara går i ett läge med högermajoritet i riksdagen, säger Löfven.

– Den typen av spel, där allt blir politisk strategi och ingenting är heligt, riskerar att helt urholka förtroende för partierna, sa S-ledaren.

Återkommande kritiken mot Kristersson

Statsministern fortsätter sedan att gå till angrepp mot Ulf Kristersson och M-ledarens beslut att ha ett möte med Jimmie Åkesson i början av december.

– Det är häpnadsväckande, säger Löfven i Sankt Nicolai kyrkoruin.

– Den typen av spel, där allt blir politisk strategi och ingenting är heligt, riskerar att helt urholka förtroende för partierna, för demokratin.

Statsministern fortsätter att gå till attack mot Sverigedemokraterna:

– De vill ofta få det att framstå som om de företrädare vanligt folk, men allierar sig med Moderaterna i ett konservativt högerblock.

Stefan Löfven går sedan in på den uppmärksammade intervju han nyligen gav i SVT:s Agenda, där han vägrade dra en koppling mellan migration och kriminalitet.

– För några veckor sedan visade det sig helt plötsligt vara radikalt att säga samma sak vi socialdemokrater alltid sagt: att ojämlikhet, fattigdom, klassklyftor är den bördiga jord där kriminalitet och hopplöshet växer fram.

Jultalade om poliser och de inom vården som som firar jul på jobbet

Statsminister Stefan Löfven höll jultal i Visby – pratar om poliser och de inom vården som som firar jul på jobbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.