Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven i jultalet: "Mamma lärde mig medmänsklighet"

Foto: ROGER LÄRK / KAMERAPRESS.SE
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfvens mamma Iris Melander.
Foto: PATRICK SJÖÖ

Stefan Löfven hyllade sin mamma, hemsamariten Iris, i sitt årliga jultal på söndagen.

– Av mamma lärde jag mig nog vad medmänsklighet och solidaritet betyder i praktiken, säger han i talet. I talet identifierar han tre områden som regeringen ska fokusera på framöver: integration, lag och ordning och välfärd i hela landet. 

Stefan Löfven höll på söndagen sitt årliga jultal, i år på Stora torget i Köping. I talet la han stort fokus på de tre stora utmaningarna som han identifierar finns för samhället just nu. 

– De närmaste åren ska vi fokusera på tre saker: integration, lag och ordning, och att se till att vi har en stark välfärd i hela vårt land, säger han i talet och fortsätter. 

– Vi har alldeles för länge tagit för lätt på integrationsproblemen, men nu måste nyanlända i högre grad in på arbetsmarknaden. Det ska vi klara. Vi har en brottslighet i landet som är skrämmande och fullständigt oacceptabel. Den ska vi få bukt med. Vi har en välfärd som är världsunik men som förtärande inte alltid levererar det den ska, eller i tid. Den ska vi förbättra. 

Hyllar sin mamma i talet

I talet tar han även upp sin mamma Iris som ett exempel på varför det är viktigt att satsa på omsorg och välfärd. Iris jobbade som hemsamarit under hans uppväxt, och åkte runt till äldre i bygden på skoter - även mitt i vintern, berättar han.

– Av mamma lärde jag mig nog medmänsklighet och solidaritet betyder i praktiken. Och jag vet att det finns många som min mamma runt om i Sverige i dag – fast kanske inte med moped och skoteroverall. Som sliter för att Sverige ska vara ett ledande välfärdsland, säger han. 

Statsvetaren Jenny Madestam säger att talet var "traditionellt socialdemokratiskt".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Statsvetaren: "Ett traditionellt socialdemokratiskt tal"

Enligt statsvetaren Jenny Madestam var statsministern ett typiskt partipolitiskt tal, med klassiska socialdemokratiska teman. 

– Det var ett ganska traditionellt socialdemokratiskt val, och det är intressant att han ville lyfta fram det som regeringen har åstadkommit och var så tydligt kritisk mot den så kallade borgerligheten. Det var inte så många utsträckta händer, säger hon, som menar att talet inte innehäll några särskilda överraskningar. 

– Vad som var intressant var hur han flera gånger sa att hans politik riktar sig till "vanligt folk", och försökte vända sig till de grupper som man tappat till Sverigedemokraterna. Han betonade att Socialdemokraterna är ett parti för vanliga människor, och inte någon slags elit som den typen av väljare ofta sätter sig i parti emot, säger Jenny Madestam. 

Advokaten Elisabeth Massi Fritz säger att lagändringen är efterlängtad.

Advokaten: "En lagstiftning som borde vara självklar"

Advokaten Elisabeth Massi Fritz som ofta arbetar med sexualbrottsfall, skriver i ett mejl till Expressen att hon är glad över regeringens förslag. 

– Jag är mycket nöjd och ser fram emot en efterlängtad samtyckeslagstitfning i Sverige. En lagstiftning som borde vara självklar för alla och som på sikt kommer förändra attityder och värderingar. Förhoppningsvis också fler fällande domar och då särskilt om oaktsamhets rekvisit tillämpas på fler sexualbrott än grova brott.

Men hon betonar att hon vill se ännu strängare straff, och att ett oaktsamhetsrekvisit ersätter dagens uppsåtsrekvisit. 

– Att införa oaktsamhetsrekvisit kommer innebära fler fällande domar. Men jag vill gå längre än sexbrottsutredningens förslag och införa oaktsamhetsrekvisit inte bara för grova brott, skriver Massi Fritz.

Moderatledaren talade om integration i sitt jultal

Tidigare i veckan höll moderatledaren Ulf Kristersson sitt jultal, där han bland annat berättade att han själv haft samtal om metoo med sina tre tonårsdöttrar. 

Största delen av hans jultal handlade dock om integration kopplat till social rörlighet, och tog fram flera punkter som enligt honom skulle lösa Sveriges problem.


LÄS MER: Ulf Kristersson i sitt jultal: "I Sverige talar man svenska"   


Tidigare under söndagen höll statsministern en presskonferens i Köping, där man presenterade att regeringen kommer att lägga ett förslag på att reformera sexualbrottslagen, genom att bland annat införa en samtyckeslag och två typer av oaktsamhetsbrott. 

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt ska det vara olagligt, sa statsminister Stefan Löfven då.


LÄS MER: Regeringen föreslår samtyckeslag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.