Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven frågades ut i direktsändning

Statsminister Stefan Löfven frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik" i kväll klockan 19.00. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Löfven i "Bara Politik" med Niklas Svensson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven blir intervjuad av Fredrik Samuelson på vägen ut från Expressen efter "Bara politik" med Niklas Svensson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven frågades ut i direktsändning i Expressens politikmagasin "Bara Politik" under onsdagskvällen. 

Där svarade han bland annat på frågor om den nya moderatledaren Ulf Kristersson - som han redan har träffat för ett möte på tu man hand. 

– Vi talade om förhållandet i svensk politik. Jag tänker se till att ha regelbundna samtal, sa Löfven i programmet.  

I säsongens nionde avsnitt av "Bara Politik" var statsminister Stefan Löfven gäst i studion på Kungsholmen i Stockholm för en 15 minuter lång direktsänd utfrågning. 

Han inledde med att kommentera sin företrädare Håkan Juholts uttalanden i Svenska Dagbladet i helgen. Enligt Juholt, som i dag är ambassadör på Island, är Sverige på väg att bli en diktatur. 

– Vi håller på att avveckla demokratin, hävdade han. 

Bör en ambassadör uttala sig på det viset?

– Jag håller inte alls med, det är ett uttalande som jag inte delar. Jag tycker att man ska uttrycka sig till fördel för det land man representerar, säger Löfven och fortsatte: 

– Att säga att Sverige är på väg mot diktatur, jag delar inte den bilden. 

Löfven om utnämningen av Bodström

Så sent som i helgen meddelade regeringen att utnämningen av Thomas Bodström dras tillbaka. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven fick också frågor om härvan kring pensionsbolaget Allra, där tidigare justitieministern Thomas Bodström satt i styrelsen. 

– Det är en oöversiktlig djungel, det gäller att få ner antalet bolag. Det är allvarligt det som skett med Allra, säger Löfven. 

Så sent som i lördags meddelade regeringen att utnämningen av Bodström till landshövding dras tillbaka. 

– Vi har gjort en utnämning, då har den personen regeringens förtroende tills vi säger något annat. Det är ett speciellt jobb, det är ett jobb i en politisk kontext, när så många partier inte har förtroende blev det problematiskt. 

SE TIDIGARE AVSNITT • Här hittar du "Bara Politik"

I "Bara Politik" fick statsministern också frågor om regeringsfrågan. 

Har haft möte med Kristersson

Är den nya Moderatledaren Ulf Kristersson en farligare motståndare än vad Anna Kinberg Batra var? 

– Jag har träffat Kristersson han är en sympatisk person. Jag bjöd in Kristersson för ett samtal på tu man hand, vi talade om förhållandet i svensk politik. Jag tänker se till att ha regelbundna samtal. 

Efter programmet fick Löfven utveckla och svara på fler frågor gällande mötet med M-ledaren. 

Vilka var med på mötet?

– Det var Kristersson och jag.

Vad hoppas ni kunna komma överens om?

– Det är ingen förhandling utan man har ett samtal om läget i landet och ute i världen. Det är ingen förhandling om någon speciell fråga utan det handlar om att se till att man har en bra relation. Det tycker jag är viktigt.

M vill skärpa migrationspolitiken och vill att lagen om tillfälliga och inte permanenta uppehållstillstånd ska vara kvar efter att den tillfälliga lagen gått ut. Hur ser du på det?

– Vi ska först göra en utvärdering av den tillfälliga lagen. Det är det första. Den löper ut i juli 2019 så vi har lite tid på oss. Sedan följer vi naturligtvis och driver diskussionen i Europeiska unionen. Där kommer också en lagstiftning som vi måste förhålla oss till och vi ska inte ha en lagstiftning som väsentligt skiljer oss från övriga EU.

– Nu ska vi göra en översyn av den tillfälliga lagen och dra slutsatser av det och så har vi en lagstiftning i EU så jag tänker inte kommentera olika förslag men däremot är det uppenbart att asylrätten är en internationell konvention som alla har att förhålla sig till.

I Bara politik fick han även frågor om hur han ser på Sverigedemokraterna, ett parti som han ofta benämner som rasistiskt med nazistiska rötter.  

Är deras partiledare Jimmie Åkesson rasist?

– Partiet är rasistisk och de ger uttryck för detta dagligen och stundligen. Jag tycker att man ska titta på Expos vitbok, jag tycker också att man ska titta på uttalandena som görs av företrädare för partierna, det är väl om något rasistiskt. 

I boken "Humlan som flyger, berättelsen om Stefan Löfven", som gavs ut för fyra år sedan, framkom det att Löfvens morfar Ludvig Löfven, som han aldrig träffat, hade nazistiska åsikter. 

– Det var obehagligt då, men nu finns ingen arvsynd. Jag kommer ihåg att min mamma sent i livet ville berätta om hennes pappa och min morfar som var en elak människa. Jag har arbetat hela mitt liv för att motarbeta de här krafterna, så det är inte roligt att upptäcka att någon i sin släkt har haft de här åsikterna, men återigen, det finns ingen arvsynd och jag står för mina åsikter. 

Stefan Löfven om #MeToo

Dessutom diskuteras den världsomspännande kampanjen #MeToo som startades av skådespelerskan Alyssa Milano efter skandalen kring filmproducenten Harvey Weinstein. 

– Det är vidrigt, jag förstår att människor utsätts för detta, men nu är det en sådan mängd. Det är fruktansvärt att kvinnor inte kan känna trygghet utan blir tafsade på eller utsatta för näthat. Jag beundrar de som vågar träda fram. Vi måste stärka lagstiftningen, kvinnor ska känna precis som män en trygghet och inte bli trakasserade. 

Har Stefan Löfven själv behandlat kvinnor illa – och i så fall på vilket sätt?

– Nej jag tycker inte det, jag respekterar alla människor för den dem är oavsett kön eller religion, men det är bra att vi får upp detta till ytan. Det är en poäng att vi män pratar om detta och vad manlighet är. 

Han berättar också om sin syn Nordkoreas och den upptrappade konflikten där.

– Situationen är allvarlig, här krävs mer dialog för att hålla nere spänningen så mycket som det går. Vi ska medlare vara om parterna vill att vi ska vara det. Vi ska inte vara naiva, men vi ska inte heller bortse från att vi har ett förtroende på grund av vår långvariga närvaro i Nordkorea. 

Förra Vänsterledaren Lars Ohly kommenterar utfrågningen av Stefan Löfven i "Bara Politik" i kväll. Foto: SARA STRANDLUND