Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven förstod inte norska – i Norge

Stefan Löfven och Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre vid landsmötet i Norge. Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

När Stefan Löfven fick en fråga på norska om läget i Sverige visste han inte vad han kunde svara.

Han förstod nämligen inte den norska frågan, skriver Dagbladet:

– Svenske … va?

I Norge finns ett uttryck, "svenske tilstander", som används för att beskriva hur det kan gå i ett land som för en liberal invandrings- och flyktingpolitik. Uttrycket började användas efter att Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, invandrings- och integreringsminister i Norge, sa att "vi kan inte ta emot hundra tusen flyktingar" och att Norge inte vill ha "svenske tilstander".

Även Fremskrittspartiets vice partiordförande Per Sandberg brukar använda sig av uttrycket.

I Sverige är det dock inte särskilt känt, inte heller för statsminister Stefan Löfven, S.

Löfven besöker Norge för Arbeiderpartiets – alltså norska motsvarigheten till Socialdemokraterna – landsmöte. På norska tidningen Dagbladets fråga på hur han ser på att uttrycket används som ett skällsord bland norska politiker svarade han, förvirrat:

– Svenske … va?

Löfven fick ordet förklarat

Sen fick han uttrycket förklarat för sig, i kontext av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.

– Man får uttrycka sig hur man vill. Det finns säkert krafter som vill teckna en sådan bild. Men för mig är det en alldeles för enkel och förhastad slutsats. När man ser sig runtom i världen ser man att det sker terrorangrepp i allt för många länder, som Italien, Frankrike, Belgien, Sverige och Norge, i länder som har olika migrationspolitik, sa Löfven då.

Stefan Löfven besöker Norge för Arbeiderpartiets landsmöte. Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Dagbladets reporter påtalade att uttrycket även syftar på oro, bränder på asylboenden och utanförskapsområden, och inte bara terror.

Löfven: Måste göra mer

Löfven svarade då att Sverige mycket kvar att göra för att förbättra integrationen.

– Det ena är att slå ner hårt mot terrorism och kriminella, det handlar om polis, försvar och säkerhet. Så, i förorterna där vi har alltför stora skillnader, hög arbetslöshet och dåliga skolresultat, där måste vi satsa mer, säger Löfven enligt Dagbladet.

Han fortsatte:

– Vi ska starta ett strukturerat arbete i förorterna, där vi inkluderar de som bor där. Vi kan bidra med resurser, men de som bor där ska själva bygga samhället. Men vi har för stora skillnader och för hög arbetslöshet, och vi måste göra mycket mer.