Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: Fel att närma sig de partierna

Statsminister Stefan Löfven besökte Eskilstuna i dag. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Heinz-Christian Strache från österrikiska FPÖ. Foto: FLORIAN WIESER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter ”Ibizaskandalen” i Österrike säger statsminister Stefan Löfven (S) att inga partier bör samarbeta med populistiska eller nationalistiska partier över huvud taget.

– Om man närmar sig de högerextrema krafterna, så är det fel, säger han till Svenska Dagbladet.

Högerextremismen och nationalismen i Europa oroar Stefan Löfven. Det kommande EU-valet kommer att handla till stor del om de frågorna, tror statsministern.

– Jag är övertygad om att de allra flesta människor står upp för de grundläggande värderingar som Europeiska unionen bygger på, så jag tror att det kommer att gå bra, säger han till SvD.

Lyfter fram Österrike

Österrike har de senaste dagarna skakats av en regeringsskandal. Vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache, som tillhör högerextrema FPÖ, fastnade på film i Ibiza när han pratade med någon han trodde var släkt med en rysk oligark.

Heinz-Christian Strache avgick senare och nyval har utlysts i landet. Stefan Löfven lyfter fram händelserna i Österrike som ett exempel på att varken borgerliga eller socialdemokratiska partier bör samarbeta med partier som FPÖ.

– Det finns ju konservativa partier i olika länder som kan tänka sig att samarbeta med de här – ”det blir nog inte så farligt”. Men nu ser vi ju vad det är för typ av partier, och dessutom spiller det här över direkt på säkerhetspolitiken med de kontakter med Ryssland som de har, säger han till SvD.

”Oavsett vem man är...”

Svenska Dagbladet frågar statsministern om vad han tycker om att vissa socialdemokratiska partier i Europa ändå samarbetar med högerextrema eller populistiska partier.

– I Österrike, oavsett vem man är... Om man närmar sig de högerextrema krafterna, så är det fel, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!